Home Viral LIJEČI JETRU, BUBREGE, REUMU: Maslačak može očistiti cijeli organizam – ALI SAMO...

LIJEČI JETRU, BUBREGE, REUMU: Maslačak može očistiti cijeli organizam – ALI SAMO AKO GA OVAKO KORISTITE

152
0

Maslačak pomaže u liječenju brojnih oboljenja, s obzirom na ljekovita dejstva koja posjeduje.

Maslačak sadrži gorke materije (taraksacin), tanine, a koren maslačka je bogat inulinom. Prepun je i kalijumovih soli i sadrži oligoelemente, i to najviše u jesen. Od ljekovitih materija sadrži i holin, 17 odsto šećera, kao i malo etarskog ulja.

Sveži listovi maslačka sadrže vitamine A, B i C, a takođe sadrže i gvozđe.

Ova biljka popravlja krvnu sliku, čisti organizam, a dobra je i u liječenju gihta, ekcema, ublažava reumu, liječi jetru, pomaže lučenje žuči.

Gorke materije stimulišu digestivni trakt – taraksacin pojačava sekreciju žlijezda želuca i poboljšava apetit. Lekovite materije maslačka jačaju i crijeva, što djeluje i na funkcionisanje jetre i žuči, i pomaže kod opstipacije.

Maslačak je i diuretik, leči bubrege i upale mokraćne bešike, i pogodan je za ljude sa peskom i kamenom u mokraćnim kanalima.

Takođe, maslačak jača slezinu i pankreas, a to se ispoljava na regulaciju nivoa šećera u krvi, te dolazi i do regulacije masnoća u telu, holesterola i triglicerida.

Koristi se i za jelo, pa ga možete konzumirati na taj način – kao salatu, u turšiji, čorbama, varivima, ali i kao zamena za kafu.

Veoma je delotvoran i čaj od maslačka, koji lako i brzo možete napraviti u svom domu.

Dve kafene kašike suvih listova maslačka prelijte šoljom ključale vode i poklopite. Nakon 20 minuta procedite i pijte dok je toplo.

Ako se čaj pravi od korena maslačka, tada se dvije kafene kašike usitnjenog korena stavljaju u hladnu vodu, zagrijavaju i skidaju sa vatre poslije dva minuta ključanja. Deset minuta poslije toga čaj se cijedi i pije. Treba piti 2-3 šolje dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna