Home Razno Marakuja ili egzotično voće strasti – lekovita svojstva

Marakuja ili egzotično voće strasti – lekovita svojstva

1049
0
Marakuja ilustracija.

Marakuja ili voće strasti je egzotično voće sa naboranom ljubičasto braon kožom koja je prekrivena semenkama. Seme, kao i meso, su ukusni i slatki a mogu se konzumirati sirovi ili iskorišćeni u skokovima i jelima. Marakuja je izuzetno lekovita i između ostalog dobra u borbi protiv nesanice, anaksioznosti, anemije i kao dijetski proizvod za mršavljenje.

Marakuja je energična loza koja se pridržava pipcima na skoro svaku vrstu podrške, pa se može razviti i do nekoliko metara. Višegodišnja je biljka ali se obično osuši posle sedme godine. Plodovi u početku rasta imju sjajnu kožu koja vremenom postaje smežurana i naborana kad dostignu zrelost. Ukus je izuzetno opor kao i osvežavajuće kiseo kod zelenih plodova. Sa sazrevanjem ukus će postati više sladak i mnogo složenije arome.

Vrste marakuje

Rod Passiflora je definitivno najbogatiji u sorti voćaka sa više od 60 primeraka. Jedan broj sorti takođe može biti dekorativnog karaktera zbog jedinstvene lepote vrsti cveta, plus neke sorte se mogu koristiti kao sedativ, antispazmodik, anti-bakterijski lek.

 1. Ljubičasta marakuja – ima male, loptaste do ovalne plodove od 4 do 9 cm duge. Može se naći u južnom Brazilu kao i severnoj Argentini i Paragvaju.
 2. Žuta marakuja – njeni plodovi su sferični do izduženi, imaju glatku površinu i žute su boje. Oni mogu biti slanog do kiselkastog ukusa.
 3. Slatka marakuja – živi divlje u Meksiku, Boliviji, kao u Venecueli. To je energična lijana sa plodovima koji su sfernog oblika i mere 5 do 9 cm. Bledosivi plodovi su mirisni, kiselkasti i mnogo cenjeni kao voće u tom delu sveta.
 4. Gigantska marakuja – ova sorta je razvijena u Zapadnoj Indiji, kao i delu Južne Amerike. Plod je žućkasto zeleno, povremeno ružičast kao i ovalan do duguljast. Plodovi mogu težiti od 2,8 kg do 4 kg.

Nutritivna vrednost

Marakuja je bogata većim dozama vitamina A, kao i C vitamina. Vitamin A pomaže organizmu da se oslobodi od slobodnih radikala koji mogu da izazovu oštećenja kože i tkiva, a ujedno može da poboljša naš vid. Istovremeno, vitamin C pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, jačanju imunog sistema. Jedna od brojnih zdravstvenih prednosti marakuje je da šolja semena sadrži gotovo 25 grama dijetetskih vlakana. Vlakna su posebno korisna u čišćenju creva, poboljšanja varenja hrane, kao i u sprečavanju srčanih napada.

Zdravstvene prednosti Marakuje

 1. Promovisanje zdravlja creva

Semenke marakuje generalno obiluju sa nerastvorljivim dijetetskim vlaknima (64,1 grama na 100 grama) koja mogu da obezbedie efikasnu funkcionalnu komponentu za poboljšanje crevne funkcije. Nerastvorljiva vlakna sadrže amilazu, koja je ključni enzim potreban da transformišu složene šećere u proste tokom varenja hrane. Sa druge strane, utiče na pad caecal amonijaka u crevima i eventualno smanjuje šansu tumora unutar debelog creva. Pored toga, nerastvorljiva vlakana ohrabruju redovno pražnjenje creva i probleme zatvora, kao i hemoroide.

 1. Astma

Aktuelna naučna studija navodi da je marakuja izuzetno moćan lek za žrtve astme. Kora marakuje sadrži nekoliko glavnih kiselina kao i hemijska jedinjenja koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska uz obilje anti-oksidansa. To je razlog zašto može osloboditi znake i simptome astme. Koža ploda takođe nudi veće količine flavonoida koji se ponašaju kao prirodni antihistaminatici. Flavanoid je najrasprostranjeniji lek za alergije, kao i alergijske reakcije u tabletama i lekovima.

 1. Tretiranje nesanice

Nesanica se gleda kao na dugoročni nedostatak sposobnosti da zaspite. Nesanica se često povezuje sa kardiovaskularnim bolestima, kao i povišenim šansama smrti zbog srčane insuficijencije. Čajevi od marakuje se obično koriste kao umereni sedativ koji izaziva san. Ovaj poseban sedativ efekat omogućava zdrav noćni san. Čim se stvori odgovarajući tok spavanja, nivo krvnog pritiska treba da se vrati u normalu.

 1. Ubija rak

Istraživači su otkrili da ekstrati žute marakuje ubijaju ćelije raka in vitro. Fitohemikalije koje mogu biti odgovorne za postizanje protivkanceroznog dejstva su obično karotenoidi, kao i polifenoli. Pokazalo se da marakuja ima antioksidans kao i anti-gljivične kvalitete. Zbog velike količine vlakana, a u kombinaciji sa drugim jedinjenjima, može imati ulogu u sprečavanju raka želuca i debelog creva.

 1. Smanjuje anksioznost

Anksioznost je uobičajena fraza za brojne probleme koji stvaraju nervozu, strah, stres. Ove vrste problema utiču na način na koji se osećamo kao i na ubrzan rad srca i pulsa. Srednja anksioznost je maglovita i uznemirujuća, dok ozbiljna anksioznost može veoma negativno uticati na celokupan život. Pojedinci obično primete opšte stanje brige ili čak strah pred neki dogaćaj ili situaciju. Ova vrsta osećanja se smatra opravdanom i redovnom. Anksioznost se przinaje kao bolesta kad simptomi ometaju sposobnost pojedinca da spava ili da na drugi način funkcioniše. Anksioznost indirektno može dovesti do dugoročnih nivoa visokog krvnog pritiska, ili čak hipertenzije. Čaj od marakuje pokazuje sposobnost da se smanje znaci i simptomi anksioznosti. U nekim slučajevim čaj se pokazao isto tako dobar kao i prepisani lekovi za anaksioznost.

 1. Antioksidans

Kora marakuje može pomoći bolesnicima da se oslobode kašlja. Smatra se da antioksidansi iz kore mogu pomoći u smanjenju smanjenju simptoma alergije i oticanja. Marakuja obiluje vitaminom C, antioksidansom koji nas može zaštititi od slobodnih radikala, izbegavajući prerano starenje kao i jačanje imunog sistema. Šteta izazvana slobodnim radikalima može lako imati krajnji rezultat u brojnim degenerativnim i dugoročnim bolestima baš kao teškoće sa imunim sistemom, koronare bolesti, Alchajmerove bolesti, kardiovaskularne bolesti, artritis, demencija i dijabetes. Jedna porcija sadrži 71 miligrama vitamina C koja će zadovoljiti dnevne potrebe. Sveže izabrano voće sadrži mnogo više antioksidansa nego sok koji možete kupiti u prodavnici.

 1. Sadržaj gvožđa koje može sprečiti anemiju

Ukoliko je količina crvenih krvnih zrnaca ili čak koncentracija hemoglobina smanjena, smatra se da pojedinac ima anemiju. Hemoglobin je protein (metalloprotein) u crvenim krvnim zrncima koji sadrži gvožđe. Anemija je najtipičniji problem krvi. Institut za medicinu ukazuje na to da ljudi treba da uzimaju 6 mikrograma gvožđa svaki dan. Puna šolja sirove marakuje nudi skoro 4 miligrama. U kombinaciji sa žitaricama, kao i gvožđe bogatim povrćem kao što je brokoli, vegetarijanac bi mogao dobiti dovoljno količinu gvožđa ukoliko uvede marakuju u svojoj ishrani . Viskok sadržaj vitamina C u marakuji isto tako pomaže telu da upije sadržaj gvožđa.

 1. Dijetetska pomoć za mršavljenje

Marakuja ima samo 97 kalorija na 100 g! Ona pruža priličnu količinu ugljenih hidrata, kao i prirodnih šećera, tako da je telo čoveka može lakše da se oporavi od vežbanja. Pored toga, visok sadržaj vlakana, uz nizak procenat masti, vas moče lako održavati sitim.

 1. Ima relaksirajući efekat

Čaša soka od marakuje može pomoći u opuštanju tela i uma. Preporučuje se ujutru uz redovan doručak sa malo meda. Ne postoje ograničenja za upotrebu marakuje. Normalna doza za čaj je do 2 grama. Čaj se jednostavno primrema sipanjem ključale vode preko osušene biljke. Od 2 do 3 šolje čaja mogu se konzumirati tokom dana.

Kako jesti marakuju?

Tropski ukus mesa marakuje, kao i seme su fantastični u voćnim poslasticama, sladoledu, piću i kao sos u hrani. Isecite marakuju na dva dela koristeći oštar nož. Sastružite seme od pulpe koristeći kašiku. Servirajte preko salate, deserta ili čak uz jogurt.