Home Razno Masaža stopala kao lek za različita oboljenja (uputstvo)

Masaža stopala kao lek za različita oboljenja (uputstvo)

9406
0
masaža stopala infografik.
masaža stopala za različita oboljenja

Iako zvuči neobično i skoro neverovatno, na stopalima se nalaze tačke koje su povezane sa određenim organima. Njihovom stimulacijom, tačnije, masažom, stimuliše se i rad tih organa. Cela ova veština, ili nauka, u zavisnosti od pogleda, naziva se refleksologija i već se hiljadama godina koristi u Kini, ali od nedavno i u svim delovima sveta. Upravo zahvaljujući velikom interesovanju i dugom istraživanju nastale su „mape“ stopala koje pokazuju koje tačke imaju vezu sa kojim organom. Stopala i organi povezani su nervnim sistemom, a rezultati su izuzetni. Ova masaža bazira se na pokretanju uspavane unutrašnje energije.

Kako se radi masaža stopala?

Nije teško naučiti ovaj interesantni vid lečenja, tako da se možete masirati i sami. Ipak, naravno, najlepše je kada Vam masažu pruža druga osoba, a Vi imate mogućnost da se u potpunosti opustite. Masaža traje svega 15-20 minuta, ali prethodno treba proučiti nekoliko detalja. Pre masaže, zagrejte oba stopala, kako biste poboljšali cirkulaciju.

U zavisnosti od toga koje organe želite da stimulišete, pritiskaćete određene tačke. Ipak, stručnjaci preporučuju masažu celih stopala, pošto bez obzira na to što Vam je neki organ u potpunosti zdrav, neće mu škoditi još malo podsticaja. Kako bi bila delotvorna za ceo organizam, masaža treba da se obavlja u oba pravca: od vrhova stopala prema srcu i obrnutno, prema prstima. Refleksne tačke masiraju se kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu, od 10 do 30 sekundi svaka. Ukoliko je neka tačka previše osetljiva, treba skratiti vreme masiranja, ali ponoviti više puta. Kako bi se postigli najbolji rezultati, masažu treba početi tretiranjem tačaka koje utiču na organe za eliminisanje nečistoća iz organizma, kao što su: bubrezi, jetra, bešika, žuč, pluća. Ukoliko želite da masirate samo konkretne tačke pogledajte gornju sliku.

Ove tačke potrebno je stimulisati čak i ako nemate problema sa nekim od navedenih organa. Istraživanja su pokazala da se na završecima nerava na stopalima nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline, što dovodi do otežanog rada žlezda i organa. Ova nakupljanja posledica su hodanja, stajanja, neudobne odeće, ali ni stresa. Nakon što se završi tretiranje organa za čišćenje, treba preći na tačke za organe koji izazivaju posebne probleme. Tačnije, prelazi se na tačku koja stimuliše oboleli organ.

Da li masaža treba da boli?

Refleksna masaža ne treba da bude bolna, ali se može desiti da određena tačka izaziva jak bol, što je najčešće znak nekog prikrivenog problema sa određenim organom. Na taj način otkriva se koje organe treba tretirati više. Masaža je na jedan način dijagnostički tretman, pošto oštar i prodoran bol najčešće ukazuje na akutni, a tuplji bol na hronični problem. Ukoliko se masaža koristi samo za opuštanje, tretman treba početi masiranjem nožnog palca u svim pravcima, pošto je direktno povezan sa nervima glave. Ostale delove treba masirati u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ova masaža izuzetno je delotvorna za stresne i napete situacije. Takođe, masažom stopala, posebno palca, može se postići i znatno bolji san pa čak i izlečiti nesanica.

Koliko dugo se primenjuje masaža stopala?

Terapija masažom može se primenjivati svaki dan 10 ili 20 dana, ali zatim treba napraviti pauzu. Ukoliko se masaža radi preventivno i radi poboljšanja celokupnog rada organizma, izvodi se jednom nedeljno. Refleksna masaža podjednako je učinkovita i kod dece i kod odraslih, ali su istraživanja pokazala da nije preporučljiva trudnicama, osobama sa povišenom temperaturom, unutrašnjim krvarenjem, trombozom ili ugrađenim pace maker aparatom.

Refleksologija se najčešće primenjuje za lečenje glavobolje (migrene), sportskih povreda, bolova u ramenima ili kolenima, menstrualnih bolova, problema kičmenog stuba. Izuzetno je korisna za poboljšanje varenja i uspešno rešava probleme bolova u želucu, pojačane kiseline, nadimanja ili dijareje.

Koristi se i za lečenje disajnih puteva, posebno oboljenja kao što su astma, bronhitis i upala sinusa. Masaža stopala, ali i svaka masaža, podstiče cirkulaciju što dovodi do većeg protoka kiseonika u organizmu i lečenja problema kao što su bolovi u listovima i grčevi u nogama. Mnogi ipak ovu masažu koriste kako bi poboljšali celokupan organizam i imunitet ili se rešili hroničnog umora. Posebno su važna dejstva ove masaže na mentalne sposobnosti, smanjenje stresa, depresije i anksioznih stanja kao i poboljšanje koncentracije i kreativnosti.