Home Biljke Maslinovo ulje – Simbol zdravlja i lijek za mnoge bolesti

Maslinovo ulje – Simbol zdravlja i lijek za mnoge bolesti

433
0
Ulje od maslina.

Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao sjajan lek za brojna obolenja, uključujući virus gripe kojeg se svi pribojavaju. Ono je dobro za borbu s gljivičnim infekcijama, prehladama i virusima, liječi kardiovaskularne probleme i snižava holesterol. Grančice maslinovog drveta koriste se npr. za čišćenje zuba.

Maslinovo ulje se koristi kao konzervans za brojne namirnice poput umaka od rajčice i raznog povrća poput punjenih patlidžana. Ono je omiljeni dio prehrane arapskog naroda koji maslinovo ulje konzumira za doručak s humusom, jogurtom i umacima. Ne samo da je ukusno, već je i iznimno zdravo.

Maslinovo ulje povećava seksualnu želju

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrejati i lagano umasirati na bolno mesto. Ono djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna obolenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.

Odlično je za ten jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Kad se pomeša sa soli, smjesa se može koristit kao lek za bolesti desni i zuba. Ulje omogućava zaštitu od otrova, pomaže u aktiviranju probave i čini kosu sjajnom i prekrasnom. Maslinovo ulje je odlično anti-aging sredstvo koje osigurava dugovečnost.

Sjajan je lek za čir, svrbež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Neki lečnici preporučaju korištenje maslinovog ulja za lečenje epilepsije. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za rešavanje bubrežnog kamenca. Maslinovo ulje će izlečiti i probleme sa sinusima. Ako ga pomešate s vodom u kojoj se namakao ječam, rešit će se i najtvrdokornijeg začepljenja stolice.

zelena maslina.
Izvor: Ordinacija.hr

 

Maslina je simbol Mediterana, dugovečnosti, prijateljstva, mira… Hladnim teštenjem ploda od maslina dobiva se gusto ulje zlatnozelene boje. Bogata esencijalnim masnim kiselinama, maslina se upotrebljava u prehrani, a najbolje je konzumirati bez zagrejavanja. Maslina čuva krvne žile, smanjuje loš holesterol, drenira jetra, njeguje suhu kožu i kosu.

Mediteranska kuhinja obilno se koristi maslinovim uljem u pripremi jela te se stoga smatra jednom od najzdravijih kuhinja sveta. I u kozmetici ga je najbolje upotrebljavati bez zagrejavanja jer tako ostaju netaknuti svi njegovi korisni sastojci: prirodni vitamini (A, D, E, K), esencijalne masne kiseline, klorofil…

Detoks napitak
1 šalica sveže cijeđenog soka grejpa
1 žlica gorkoga devičanskog maslinova ulja
Pomešati i popiti ujutro natašte. Ovaj napitak pokreće metabolizam, drenira jetra i odličan je u kurama detoksikacije, a može se piti svakodnevno. Osobe sa žučnim kamencem ne bi ga trebale piti jer može pokrenuti kamence za što je potreban nadzor liječnika.

Ulje za ljepotu
Umesto uobičajenog losiona za negu tijela, upotrebite čisto, devičansko maslinovo ulje. S obzirom na to da su molekule maslinova ulja velike, sporo se upija u kožu, stoga je prije nanošenja potrebno dobro napraviti piling.

Hemijski sastav maslinova ulja

Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, skvalen, zasićene masne kiseline, palmitinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, oleinsku i linolnu kiselinu te vrlo važne bifenole (daju gorak okus i moćni su antioksidansi). Od minerala sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, željezo i cink.

Upotreba

Maslinovo ulje posjeduje sedativno i laksativno delovanje, te se koristi kao blago sredstvo protiv žučnih kamenaca i zatvora kod djece i oslabljenih bolesnika. Danas je takva upotreba uglavnom napuštena. Daje se kao antidot u velikim dozama kod otrovanja i umiruje suncem opečenu kožu. Maslinovo ulje često se koristi za kožne bolesti, npr. psorijaza, alergijski dermatitis, herpes. Često je sastojak raznih krema za njegu kože i krema za sunčanje.

U farmaciji se koristi čisto i pročišćeno maslinovo ulje za čišćenje uha (cerumena), njegu kože i sl. Koliko je važno maslinovo ulje, dokazuje nam i citat FDA (Food and Drug Administration): “Znanstveni dokazi sugeriraju da unošenje u organizam 23 g (2 žlice) maslinova ulja na dan može smanjiti rizik za srčanu bolest zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama koje sadrži. Za postizanje ovog učinka potrebno je u prehrani zamijeniti zasićene masnoće maslinovim uljem.“

Upotreba maslinova ulja pogodna je i kod predmenstrualnih sindroma i perimenopauze. To je dokazano istraživanjem prehrane po državama. U onim državama koje su orijentirane na mediteransku prehranu, stanovništvo ima manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja, žene manje pate od PMS-a.

Maslinovo ulje je lako probavljivo, povoljno deluje na kosti, zglobove i kožu. Deluje kao antioksidans, pomaže tkivima oštećenim djelovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima sposobnost usporavanja procesa starenja. To se svojstvo koristi u kozmetičkoj industriji.

U listu masline nalazi se djelatna komponenta – oleuropein odgovoran za gorak okus ploda i lista masline. On je aktivna komponenta koja deluje hipotenzivno, ima učinak na kardiovaskularne poremećaje, antivirusno djelovanje, antimikrobno djelovanje, ima antioksidativni učinak, hipolipemičko djelovanje, učinak na smanjenje šećera u krvi i djeluje povoljno na štitnjaču.

Važan sastojak je i oleoktanal, on ima protuupalno djelovanje slično ibuprofenu, koje se temelji na inhibiciji enzima ciklooksigenaze (COX-1 i COX-2). Oni su odgovorni za sintezu prostaglandina.