Home Razno Medicinska dijeta ( dijeta sa pomorandžama, bolnička dijeta )

Medicinska dijeta ( dijeta sa pomorandžama, bolnička dijeta )

15989
0
medicinska dijeta ilustracija.
recept za medicinsku dijetu

Medicinska dijeta po danima

Doktor Herman Tarnover je 1970. godine kreirao dijetu pod nazivom medicinska dijeta. Kao doktor, specijalista za bolesti gojaznosti, u gradu Scarsdale, u Americi, gde je i radio sa pacijentima, sproveo je eksperimentalnu bolničku dijetu, koja mu je donela i svetsku slavu.

Medicinska dijeta je u početku primenjena kod srčanih bolesnika, koji su bili podvrgnuti medicinskoj dijeti u cilju smanjenja telesne težine pred operaciju. Nakon uspešnih rezulata sa bolničkim pacijentima, 1978. godine ”dijeta sa pomorandžama” je pronašla svoju primenu i u široj javnosti, jer je bila dostupna u formi knjige. Dijeta sa pomorandžama je danas jako popularna u Francuskoj.

Karakteristika medicinske dijete je brzo mršavljenje, vidljivi rezultati, unos nisko kaloričnih namirnica.

Efikasnost medicinske dijete

Slogan medicinske dijete je brza, laka i zdrava. Sprovodi se u periodu od 15 dana, sa tri ponavljanja od po pet dana ( 5 dana x 3 ponavljanja ).

Nakon toga, sledi pauza u trajanju od dve nedelje.

Dijeta od 15 dana je nisko kalorična, sa malim unosom ugljenih hidrata. Zahteva disciplinovanost, dobru volju i pridržavanje recepture kako je i napisana. To znači, da je dozvoljeno tri obroka dnevno ( doručak, ručak i večera ) po planu dijete. Nema grickalica, preskakanja obroka, kao ni uvođenje neke nove hrane.

Broj kalorija kod dijete je strukturno podeljen na 43% proteina, 22.5 % masti i 35.5 % ugljenih hidrata.

Tokom Scarsdale dijete, može se piti voda, najmanje 4 čaše dnevno, ili nezaslađen čaj, u cilju elimisanja štetnih materija iz organizma. Od začina se mogu koristiti : morska so, biber, limun, sirće, vorčester sos, soja sos, senf i kečap.

Trudnice, primena alkohola i lica sa oštećenom jetrom i bubrezima, ne bi trebali da koriste medicinsku dijetu, zbog moguće pojave ketoze.

( stanja sa povećanom koncentracijom ketonskih tela, koja nastaju kao produkt razgradne ugljenih hidrata, a izlučuju se preko bubrega ).

Medicinska dijeta Recept i Jelovnik

Medicinska dijeta jelovnik
Jelovnik za medicinsku odnosno bolničku dijetu po danima

Jelovnik je podeljen na 3 dnevna obroka – doručak, ručak i večera. Sprovodi se 5 dana.

Napomena : Doručak je uvek isti. Dijeta sa krekerom, može biti zamenjena dvopekom. Umesto crvenog mesa, može se koristiti riba, kuvana ili konzervirana ili kuvana piletina. Pomorandža može biti zamenjena grejpfrutom.

Prvi dan

DORUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže, ili jedna sveža pomorandža, šolja kafe ili čaja, 4 krekera.

RUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna sveža pomorandža , 1 kisela pavlaka sa malim % mm. ili pola šoljice jogurta i 1 kuvano jaje.

VEČERA – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedan svež paradajz, krastavac, 2 kuvana jajeta, ili pola zelene salate.

Drugi dan

DORUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna pomorandža , šolja kafe ili čaja, 4 krekera.

RUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna pomorandža, pola šolje jogurta, 1 kuvano jaje.

VEČERA – jedna pljeskavica od 125g mlevene junetine, 1 pomorandža ili 2 dl soka od ceđene pomorandže, 1 paradajz, 4 krekera, 1 šolja kafe ili nezaslađenog čaja.

Treći dan

DORUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna pomorandža , šolja kafe ili čaja, 4 krekera.

RUČAK – 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, pola šolje jogurta, 1 kisela pavlaka, zelena salata, 2 krastavca, prirodni sokovi bez šećera.

VEČERA – jedna pljeskavica od 125g mlevene junetine, 1 pomorandža ili 2 dl soka od ceđene pomorandže, 4 krekera, 1 šolja kafe ili nezaslađenog čaja.

Četvrti dan

DORUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna pomorandža , šolja kafe ili čaja, 4 krekera.

RUČAK – 125 g nemasnog kravljeg sira, 1 paradajz, ili sok od paradajza, 4 krekera.

VEČERA –   jedna pljeskavica od 125g mlevene junetine, 4 krekera, 2 paradajza ili 2dl soka od paradajza, 1 jabuka.

Peti dan

medicinska dijeta iskustva
iskustva ljudi sa medicinskom dijetom

DORUČAK – 2 dl soka od ceđene pomorandže ili jedna pomorandža , šolja kafe ili čaja, 4 krekera.

RUČAK – 200 g kuvane ribe ili piletine, 4 krekera, 1 paradajz ili 1 dl soka od paradajza.

VEČERA – 500 g kuvanog povrća, 1 kuvano jaje, 1 paradajz, ili 1dl soka od paradajza.

Medicinska dijeta Rezultati i iskustva

Primenom medicinske dijete, možete izgubiti od 2 – 5 kg za pet dana dijete, odnosno, 10 – 15 kg za 15 dana ukupne primene ove dijete.

Osobe koje su koristile medicinsku dijetu su zadovoljne rezultatima. Tokom primene dijete, nisu osećale slabost, malaksalost, jer ova dijeta sadrži dosta vitamina i minerala, pa dopuna suplementima, nije potrebna.

Namena dijete je brzo gubljenje kilograma, ali posebna tajna formula, kao ni u drugim dijetama, ne postoji. Kilogrami se mogu uvek vratiti nazad i bićete u položaju jo – jo efekta dijete. Zbog toga je pored dijete, potrebna i fizička aktivnost i saveti od strane lekara.