Home Biljke Medveđe grožđe ili Uva i njegova lekovita svojstva

Medveđe grožđe ili Uva i njegova lekovita svojstva

4893
0
medvedje grozdje ilustracija.

Medveđe grožđe je biljka koja raste na suvim kamenitim staništima, uglavnom u borovim i drugim zimzelenim šumama. Od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe, naročito u severnoj Evropi. U Rusiji se ova biljka koristi za štavljenje kože. Kod nas se najviše nalazi na Staroj planini, Rtnju, Kopaoniku, Prokletijama, Goču itd. Biljka medveđe grožđe je u narodu poznata i pod imenima planika, medveđe uvo, uva i medvetka.

Kako izgleda biljka medveđe grožđe?

Medveđe grožđe je puzeći zimzeleni žbun koji može da dostigne visinu do jednog metra, čije se grančice zakorenjuju. Kora medveđeg grožđa je crveno-mrka. Njegovi listovi su izduženog jajastog oblika tamnozelene boje. Plod je crvena bobičasta koštunica koja ima nekoliko semena. Zri u periodu od jula do oktobra.

List medveđeg grožđa se bere u proleće, a najbolje je da se to radi na početku cvetanja. Ako se bere tokom jeseni, njegovo lekovito svojstvo se umanjuje. Kada je u pitanju berba listova medveđeg grožđa, treba biti pažljiv. Njihovo branje je regulisano posebnom uredbom. Suši se na promaji, a pre sušenja se odvajaju samo celi, zdravi i zeleni listovi. Ako se suše nepravilno, listovi mogu da potamne. List medveđeg grožđa je bez mirisa, ali je gorkog i oporog ukusa.

Lekovitost medveđeg grožđa

List medveđeg grožđa sadrži od 6 do 11% fenolnih glikozida (arbutin, metil arbutin i erikolin), 15% tanina, flavonoida itd. Dobro je poznato da je medveđe grožđe (uva) posebno delotvorna kod urinarnih infekcija. Izuzetno je dobar prirodni lek kod upale mokraćnih kanala, a veoma je delotvorno i kod tegoba sa bubrezima, bešikom, pa i kod cistitisa. Pored toga što je medveđe grožđe delotvorno za tegobe urinarnog trakta, pomaže i kod dijareje, a njegovo konzumiranje se preporučuje i dijabetičarima.

Čaj od medveđeg grožđa se koristi kod peska i kamena i bubregu. O tome koliko je ovaj čaj lekovit, svedoči i to što ga preporučuju i lekari, a ne samo travari i pristalice narodne medicine.

Kod nekih bakterijskih infekcija, kao što je na primer ešerihija koli, dešava se da dugotrajno lečenje antibioticima ne daje rezultate, pa tada čaj od medveđeg grožđa može znatno da pomogne kod eliminisanja ove bakterije jer ima jako antibakterijsko dejstvo.

Kako deluje čaj od medveđeg grožđa?

Čaj od medveđeg grožđa se isključivo pravi od listova biljke ili kao mešavina koja sadrži još neke lekovite biljke koje imaju slična lekovita svojstva kao i medveđe grožđe.

Kada je u pitanju čaj od medveđeg grožđa, važno je znati da on ne može da ispoljava potpuno lekovito dejstvo ukoliko je izražena kiselina u organizmu. Da pojednostavimo ‒ ako je urin kiseo, odnosno ako je njegova pH vrednost manja od 7, onda čaj od medveđe krvi neće biti dovoljno delotvoran. Dakle, medveđe grožđe najbolje deluje u alkalnoj ili u baznoj sredini.

Da bi se ovo regulisalo, potrebno je regulisati način ishrane. Najvažnije je da se iz ishrane izbace šećeri, masnoće, svi gazirani slatki napici, pogotovo ako sadrže folnu kiselinu, kao i sve one namirnice koje izazivaju kiselinu u organizmu. Čaj od medveđeg grožđa je dobro piti u kombinaciji sa sodom bikarbonom jer je ona baza.

Arbutin, jedan od najzastupljenijih sastojaka ove biljke, veoma se lako apsorbuje u želucu i dospeva u urinarni trakt, pa tako deluje protiv svih mikroba koji su uzročnici upalnih procesa u bešici, pospešuje njihovu eliminaciju i stvara osećaj olakšanja nakon svakog izlučivanja tečnosti.

Čaj od medveđeg grožđa je i prirodni diuretik. Brojni antioksidansi kojima ova biljka obiluje, pomoći će vašem organizmu da se izbori protiv slobodnih radikala koji mogu biti uzrok malignih oboljenja. Takođe se primenjuje i kod sprečavanja dijareje jer organizmu omogućava potrebnu hidrataciju ukoliko je došlo do pojačanog gubitka vode.

Čaj od medveđe krvi ima još jednu primenu ‒ odličan je prirodni lek za regulisanje nivoa krvnog pritiska. Za razliku od drugih diuretika koji mogu da izazovu iscrpljenost organizma i dovedu do pada nivoa kalijuma, čaj od medveđeg grožđa nema ovakvih efekata po vaš organizam. On će sačuvati kalijum u vašem organizmu i regulisaće nivo krvnog pritiska.

Čaj od medveđeg grožđa je jedan od najboljih prirodnih lekova za upalu prostate. Za ovakvu vrstu tegobe, savetuje se konzumiranje dve do tri šolje čaja dnevno.

Konzumiranje čaja od medveđeg grožđa nikako se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao i deci mlađoj od 12 godina.

Kako napraviti čaj od medveđeg grožđa?

Kao što smo već napomenuli, čaj od medveđeg grožđa pravi se od listova biljke, i to od celih listova jer usitnjeni listovi brže gube svoja lekovita svojstva.

Priprema je vrlo jednostavna:

Jednu kašičicu čaja prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji pola sata. Potom procedite i u prohlađeni čaj razmutite malo (na vrh kašike) sode bikarbone.

Preporučena doza je tri šolje dnevno.

Čaj mešavina za lečenje bubrega i urogenitalnih organa

Napravite mešavinu od 50 g lista medveđeg grožđa (uvin čaj), žalfije, breze i cveta belog sleza. Puna kašika te mešavine se kuva tri do pet minuta, poklopi se i drži se na tihoj vatri dva do tri sata da ne vri. Preporučena doza je po jedna šoljica 3 do 4 puta dnevno bez dodatka šećera.

Čaj od medveđeg grožđa nuspojave i neželjena dejstva

  • Kod konzumiranja čaja od medveđeg grožđa urin može poprimiti crvenkastu boju, što može da vas navede na to da pomislite da imate krv u urinu. Važno je da znate da je to sasvim normalna pojava i da je to zapravo dokaz da biljka deluje i da su se njeni lekoviti sastojci aktivirali.
  • Ako osetite bolove u želucu, nagon na povraćanje, odmah prekinite sa konzumiranjem čaja od medveđeg grožđa. Umesto njega možete piti čaj od svežih ili sušenih listova brusnice.
  • Čaj od medveđeg grožđa ne bi trebalo konzumirati duže od 3 nedelje. Iako je ovo jednan od najdelotvornijih prirodnih lekova za uklanjanje urinarnih infekcija, sme se koristiti samo ograničeni vremenski period jer može imati iritirajuće dejstvo na mukozne membrane zida materice i bešike.
  • Čaj od medveđe krvi se uglavnom sme kombinovati sa antibioticima, ali se ipak preporučuje da se uzima ili kao samostalna terapija ili tek nakon završetka terapije antibioticima.
  • U čaj od medveđeg grožđa nikako ne treba dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.
  • Prvi rezultati vidljivi su već nakon dva dana.