Home Razno Detalje upute: Kako napraviti obloge od crnog luka?

Detalje upute: Kako napraviti obloge od crnog luka?

20023
0
crni luk obloge ilustracija.
recept za obloge od crnog luka na stopalima

Svemogući luk je možda i moćniji nego što se ranije mislilo. O lekovitom svojstvu luka se naveliko pisalo u raznim časopisima i blogovima kroz razne teorije i iskustva da luk u sobi bolesne osobe može „apsorbovati“ bolest gde je bolesniku već kroz nekoliko sati bolje.

U nekim kulturama crni luk pored kolevke deteta je obavezna amajlija, verujući da će beba tako biti zaštićena od bolesti.Za lekovito dejstvo luka se pisalo još 1900. godine kada je u svetu vladala epidemija kuge. Ova opaka bolest koja koja se brzo širila teško se kontrolisala, a jedan od načina da se vazduh i prostorije pročiste od virusa i bakterija u to vreme bilo je korišćenje kriški crnog luka. Ajurvedu medicina je naročito cenila beli luk koji se koristio za sprečavanje jakog kašlja tako što su se komadići luka stavljali na grudi bolesnika.

Luk varira u boji, ukusu, mirisu u zavisnosti od sorte. Gledano kroz istoriju, crni luk je naročito bio cenjen u Azijskoj medicini i kuhinji gde se gaji veće pet hiljada godina unazd a u Egiptu se čak koristio i kao sredstvo plaćanja i stavljao u grobnice faraona.

Kako odabrati glavicu luka?

Prilikom kupovine luka birajte pravilne glavice koje su suve i koje nisu počele da klijaju. Birajte one kod organiskih proizvođača i seljaka jer u industriji postoji praksa da se klijanje glavica sprečava zračenjem. Sa izuzetkom mladog luka i praziluka koji se čuvaju u frižideru, glavice crnog luka čuvajte na otvorenom prostoru, daleko od izvora toplote. Crni luk se obično čuva u mrežastim vrećicama koje su okačene kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše. Prilikom sečenja aktiviraju se enzimi koji nam nadražuju oči a možete se poslužiti trikom da luk sečete pod mlazom tekuće vode koji će sprečiti veći nadržaj očiju.

U srpskoj kuhinji crni luk se naširoko koristi i omiljeni je sastojcak raznih tradicionalnih jela i salata. Dostupn je na svakoj pijaci ili u bašti ali se ponekada stiče utisak da nismo ni svesni njegove lekovitosti i značaja po zdravlje našeg organizma.

Obloga od crnog luka na stopalima-recept

Da li ste znali da se na tabanima vaših stopla nalaze snažne i direktne pristupne tačke unutrašnjih organa u telu. U kineskoj medicini te tačke su poznate kao meridijani, tj. Putevi koji vode ka svakom organu. Tabani stopala imaju različite nervne završetke, oko 7000 meridijana, ali koji su često uspavani jer nosimo cipele. Zato se i preporučuje hodanje bosih nogu makar nekoliko minuta dnevno. Poznato je da crni ubijaja bakterije i viruse na površini kože a fosforne kiselne preko kože ulaze u krvotok i pomažu u čišćenju krvi. Dakle primena obloga od luka je veoma jednostavna i uključuje sledeće korake:

  1. Isecite crni luk na ravne kolutove tako da njima možete obložiti tabane
  2. Obložite tabane i navucite pamučne čarape pre spavanja. Da se komadići luka ne bi pomerali pre nego što navučete čarape, umotajte noge prozirnom folijom. Tokom noći, luk će ispistiti lekovite sokove koje će upiti koža a takođe će elimnisati neprijatne mirise i pročistiti vazduh.

Ujutru kada ustanete, operite noge hladnom vodom a zatim ih utoplite suvim čarapam. Istog trenutka ćete osetiti pojačanu cirkulaciju što je posebno korisno za ljude koji imaju probleme sa slabom cirkulacijom i venama. Ova obloga se preporučuje i zdravim i bolesnim ljudima, naročito tokom prehlade i gripa kada je posebno delotvorna.

Zdravstveni benefiti

Crni luk je izvanredan izvor sumpora, flavanoida i polifenola a njihova korisnost se ogleda u sledećim benefitima po zdravlje:

  • Prevencija kod kardiovaskularnih bolesti – istraživanja su pokazala da konzumiranje luka pruža zaštitu srca i krvnih sudova. Takođe, postoje dokazi da jedinjenja sumpora koja se nalaze u crnom luku, mogu smanjiti nivo holesterola u krvi kao i poboljšati funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca.
  • Podrška kostima i jačanje vezivnog tkiva –crni luk može može uticati na povećanje gustine kostiju što može biti posebno korisno ženama koje su u menopauzi kada počinju postepeno da gube koštanu gustinu. Svakodnevno konzumiranje luka može u velikoj meri uticati na smanjenje rizika preloma kuka.
  • Zaštita od raka–čak i umereno konzumiranje crnog luka može uticati na smanjenje rizika pojave raka. Pod umerenim korišćenje se misli na unuošenje luka nekoliko puta nedeljno ali se preporučuje što češće unošenje koje ima zančaju u prevenciji raka jednjaka, raka usta, jajnika, larinksa.
  • Ostali benefiti – kontroliše šećer u krvi, antibakterijsko dejstvo svežeg crnog luka.