Home Viral MOŽETE SE 2 PUTA ZARAZITI KORONA VIRUSOM: Evo koji su simptomi, OBRATITE...

MOŽETE SE 2 PUTA ZARAZITI KORONA VIRUSOM: Evo koji su simptomi, OBRATITE PAŽNJU – NIJE ISTO KAO PRVI PUT!

1241
0

Podsjetimo, prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 “povratnika”.

5e7f9afc-010c-4c1f-9568-4c740a0a0a64-korona-690x480

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, kaže za “Novosti” da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.

– Poslije određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog obolijevanja – rekao je dr Stevanović.

U KBC “Zvezdara”, koji je drugi put kovid-bolnica, nije bilo “povratnika” sa kovidom, potvrđuje dr Petar Svorcan, direktor.

Dosadašnja ispitivanja pokazuju da antitijela na virus korona ima oko sedam posto testiranih. Dokaz imuniteta, međutim, nisu samo antitijela, koja se mogu izmjeriti, nego i T-ćelijski imunitet koji se ne može precizno mjeriti.

– Zasad znamo da titar antitijela brže pada nego što smo se nadali, i mi u Srbiji, kao i širom svijeta, imamo slučajeve da su se jednom izliječeni od kovida ponovo inficirali – kaže epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević. – Doktor Goran Stevanović rekao je da je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo desetak takvih pacijenata, ali sa lakšom formom bolesti, i niko od njih nije morao ponovo na bolničko liječenje. Ali to nam potvrđuje da je moguća reinfekcija virusom korona, o kojem još mnogo toga ne znamo.

Izvor: zena.blic.rs