Home Razno Mučnina i povraćanje, prirodno lečenje i saveti

Mučnina i povraćanje, prirodno lečenje i saveti

6078
0
mucnina i povracanje ilustracija.
prirodno lecenje mucnine i povracanja

Mučnina je simptom praćen neprijatnim osećajem u stomaku, nakon koga se nadovezuje, mada ne i uvek, povraćanje. Povraćanje je akt pražnjenja sadržaja iz želuca, voljno ili nevoljno kroz usnu šupljinu.

Razlozi za nastanak mučnine

Pojava mučnine može biti pratilac fiziloških stanja, kao što je trudnoća, ali i simptom za neka ozbiljnija bolesna stanja.

Stanja praćena mučninom mogu biti sledeća :

• Trudnoća – mučnina se javlja tokom prvog trimestra trudnoće kod žena, uglavnom kao posledica reakcije na neke mirise ili hormonskog statusa organizma. Smatra se da je njena pojava vidljiva u 50 – 90 % slučajeva, a pojava povraćanja u trudnoći je zastupljena kod 25 -55 % žena.
• Anksioznost i druga psihička stanja ( strah, uznemirenost, panika ) – u narodu poznata kao ”mučnina na nervnoj bazi”
• Poremećaji u ishrani ( bulimija, anoreksija ) – psihička povezanost uzimanja hrane i pražnjenja iz želuca preko usne duplje
• Morska bolest ili mučnina tokom vožnje – kod osoba sa osetljivim želucem ili sa poremećajem centra za ravnotežu
• Mučnina posle jela – prejedanje i unošenje hrane koja ne prija želucu
• Trovanje hranom ( salmonela, klostridija ) – mučnina praćena bolom u stomaku, dijarejom
• Mučnina pred menstruaciju – u predmenstrualnom periodu, većina žena pored nekontrolisanog osećaja gladi, oseća mučninu i osetljivost na pojedinu hranu
• Stomačne infekcije sa temperaturom – su propraćene mučninom i gađenjem na hranu
• Gastritis, čir želudca – stanja sa povećenim lučenjem želudačne kiseline
• Pojedini lekovi izazivaju mučninu – lekovi za iskašljavanje, mogu stvoriti osećaj mučnine i povraćanje, zbog materija koje nadražuju želudačnu sluznicu
• Potres mozga i tumor na mozgu – nesrećna stanja usled kojih dolazi do kontuzija, fraktura lobanje i centralnog povraćanja
• Mučnina od alkohola – prevelike doze alkohola u stomaku, nagone na povraćanje
• Mučnina kod dece – stomačne infekcije, kašalj, alergija na laktozu, vožnja kolima
• Mučnina nakon hemoterapije – agresivni lekovi za hemoterapiju kod osoba obolelih od tumora, stvaraju jaku mučninu i povraćanje
• Osećaj gladi stvara mučninu – nadražaj digestivnih sokova, kod praznog želudca može stvoriti osećaj mučnine.

Simptomi mučnine

Ponekad napad mučnine može proći nakon nekoliko minuta. Međutim, postoje i stanja kada je mučnina praćena bolom u stomaku i povraćanjem. U ovakvim, blažim slučajevima mučnine, ne treba reagovati burno. Dovoljno je primiriti se, udahnuti više puta, po mogućstvu leći na ravnu površinu ili krevet. Nekada i povraćanje može otkloniti osećaj koji stvara mučnina.

Postoje slučajevi kada pojava mučnine zahteva i brzo reagovanje i posetu lekaru. Takve situacije su :

– izrazito jaka glavobolja praćena mučninom i ukočenim vratom
– somnolentnost, letargija, konfuzija, gubitak svesti
– izrazito jak bol u stomaku
– pojava krvi u ispljuvku ili tokom povraćanja, koja podseća na ” talog od kafe ”
– dijareja
– ubrzan puls i disanje sa srčanim smetnjama
– mučnina kod dece ukoliko je prisutna duže od nekoliko sati, praćena visokom temperaturom, dehidratacijom, dijarejom.

Saveti za otklanjanje mučnine

Ukoliko spadate u osobe koje imaju problema sa stomakom, naročito posle jela, uglavnom ćete kao propratni simptom osećati i mučninu.

Šta uraditi kako bi se osećaj mučnine uklonio ?

• Jutarnja mučnina prati trudnice i može prilično iscrpeti osobu. Da bi se osećaj mučnine ublažio kod trudnica, može se primeniti grickanje krekera pre ustajanja iz kreveta ili da večera bude proteinske prirode ( nemasno meso i nemasni sir )
• Mučnina posle jela može stvoriti neprijatan osećaj u želudcu i moguće povraćanje. Da bi se to izbeglo, odmorite se posle jela sa podignutom glavom u odnosu na noge.
• Jedite manje obroke tokom dana, žvaćite hranu i jedite polako. Hrana mora biti ispravna, sveža, nezamrznuta i da nije previše vruća. Izbegavajte mirise hrane za koje znate da će stvoriti mučninu.
• Pijte vodu u manjim gutljajima, pre i dva sata nakon obroka. Nikako za vreme obroka ili odmah nakon obroka !
• Duboko ravnomerno disanje, može otkloniti mučninu. Više kiseonika i bolja prokrvljenost stomačnog pleksusa, otklanjaju mučninu.
• Kada osetite mučninu i vrtoglavicu, lezite. Stavite hladnu oblogu pod vrat, ukoliko sedite, obložite leđni deo vrata sa njom. Malaksalost koju osećate, je izazvana padom krvnog pritiska ili poremećajem u ravnoteži. Zbog toga je potrebno da legnete, i podignete noge u kolenima.
• Akupresura kod mučnine – pritskom na određene akupresurne tačke na telu, mogu se otkloniti ili ublažiti određena bolna stanja. To je slučaj i sa mučninom. Pronađite mesto na svom dlanu između drugog i trećeg prsta ruke. Nežno pritiskajte ovaj nabor nekoliko minuta.
• Mučnina je povezana sa gladi – uzmite nešto što će vas osvežiti i vratiti energiju.
• Izbegavajte mleko i mlečne proizvode tokom osećaja mučnine i kod povraćanja

Prirodno lečenje mučnine – biljke

Postoje mnoge biljke, koje mogu uspešno da zamene lekove i time otklone osećaj mučnine. Među biljkama, koje vam na prirodan način mogu pomoći da ne osećate bol u stomaku i nagon ka povraćanju, su :

1. Đumbir – izuzetno cenjena biljka u otklanjanju mučnine. Pokazao je i dokazao svoju efikasnost kod postoperativnih mučnina. Uloga đumbira u otklanjanju mučnine se svodi na lučenje digestivnih enzima , koji neutrališu povećanu želudačnu kiselinu. Prisustvo fenola u đumbiru deluje relaksirajuće na mišiće želuca, pa samim tim otklanja bol u stomaku.

Đumbir se može koristiti u više oblika – u svežem stanju, grickajući ga, ili se može piti kao čaj od đumbira.

Priprema čaja od đumbira za otklanjanje mučnine – dobro oprati koren svežeg đumbira, oljuštiti ga i iseckati na sitne kockice. Staviti u šerpu 2-3 šolje vode, dodati komadiće đumbira i kuvati na srednje jakoj vatri oko 3-5 minuta. Nakon toga, skloniti sa vatre, procediti čaj. Može se zasladiti sa medom.
Pored čaja od đumbira, on se može pripremati i kao dodatak jelima, supama ili se pravi pivo od đumbira.

Preporučena doza za odrasle je do 4g svežeg đumbira za otklanjanje simptoma mučnine i povraćanja. Kod trudnica koje osećaju jutarnju mučninu, poželjna je doza od 1g.

2. Nana ( Mentha, Pepermint ) – spada u biljke koje osvežavaju,imaju prijatan i aromatičan miris. Nana je dobra za stomak jer sadrži mentol. Može se koristiti kao čaj od nane, koji se priprema tako što se kašika suve biljke prelije sa šoljom tople vode, ostavi do 20 minuta da odstoji, a zatim pije. Drugi način primene nane je aromatično ulje nane, koje se utrljava po koži vrata ili nadlnica, ili se njime mogu namazati sluznica nosa i desni.
Pepermint je kontraindikovan kod trudnica ! Postoji mogućnost pobačaja !

3. Pirinčana voda – kuvanjem pirinča u vodi, dobija se pirinčana voda. Ona je dobra za bolove u stomaku, oblaže sluzokožu želudca i creva, otklanja osećaj mučnine i smanjuje delovanje povećane želudačne kiseline na sluznicu želudca. Takođe se može koristiti kod dijareja.

4. Limun – sok od svežeg limuna, pomešan sa medom, je izvanredan za otklanjanje mučnine. Osvežava, okrepljuje i dehidrira telo.

5. Anis – se koristi kao čaj od anisa za lečenje povraćanja i osećaja mučnine. Čaj se priprema od pola čaše vrele vode I ¼ kašičice semena anisa. Treba da odstoji 5 minuta, nakon čega se procedi i pije. Pije se jednom dnevno.

6. Kim – od kima se priprema čaj, koji pored mučnine, otklanja i gasove.

7. Cimet – od pola kašičice cimeta u prahu i jedne šolje vrele vode se priprema čaj od cimeta, koji se pije polako, u gutljajima za mučninu. Cimet ne koristiti u trudnoći !

8. Luk – sok od crnog luka pomešati sa jednom kašičicom rendanog đumbira. Korisiti kod osećaja mučnine.

9. Kopriva – jedna kašika semena koprive se prelije sa šoljom tople vode. Odstoji 10 minuta, a zatim se procedi i pije. Ovaj čaj je dobar za mučninu.

10. Sok od brusnice – je dobar kod pojave dehidratacije nastale povraćanjem.

11. Napravite sami sirup za otklanjanje mučnine – pola šoljice belog šećera pomešati sa ¼ šolje vode. Staviti u šerpu ovu rastopinu, zagrejati je do dobijanja sirupa. Ohladiti ga i uzimati po potrebi 1 kašiku.

12. Terenski recept za rehidrataciju – pomešati 2 kašike šećera sa ¼ kašičice soli i ¼ sode bikarbone. Sipati u 1 litar vode, promućkati i polako piti.

13. Jabuke, orasi, bademi su dobri za otklanjanje simptoma mučnine u stomaku.