Home Viral Na Zapadni Balkan dolazi užas koji se graniči

Na Zapadni Balkan dolazi užas koji se graniči

633
0

Vedran Džihić, viši stručni saradnik na austrijskom Institutu za internacionalnu politiku i predavač na Fakultetu političkih nauka u Beču, te član Savjetodavne grupe za Balkan dao je intevjuu za RSE koji prenosimo u cjelosti U klimi globalne pandemije, vidimo zloupotrebu straha u političke svrhe, vidimo instrumentaliziranje nesigurnosti od nekih političkih elita, da li u Srbiji, da li u Albaniji, da li u Bosni i Hercegovini, i tako dalje, ističe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vedran Džihić, viši stručni saradnik na austrijskom Institutu za internacionalnu politiku i predavač na Fakultetu političkih nauka u Beču. Kao član Savjetodavne grupe za Balkan koja je objavila analizu pod naslovom “Zapadni Balkan u doba globalne pandemije”, naglašava da će se ovaj dio Evrope suočiti s najvećim padom ekonomskog razvoja od devedesetih godina, uz porast straha i nesigurnosti među ljudima.

RSE: Analiza u čijoj izradi ste učestvovali, prije svega je usmjerena na procjenu i predviđanje uticaja pandemije na Zapadni Balkan. Šta je opšta ocjena, do kojih razmjera bi mogle ići posljedice u balkanskim zemljama? Džihić: je pogodila zemlje Zapadnog Balkana, kao neka vrsta cunamija. Iako to niko u Evropi nije očekivao, čini se, da je nespremnost za ovakvu vrstu pandemije bila daleko veća na Zapadnom Balkanu nego u drugim zemljama i to iz dva razloga.

S jedne strane su to strukturalni razlozi. Znamo da je u ovom dijelu Evrope sustav zdravstva mnogo slabiji, da su institucije mnogo labilnije, da je pravna država slabija, da je i prije ove krize, tu bila daleko veća stopa siromaštva i veći socijalni problemi nego u drugim evropskim zemljama. Znači, strukturalna spremnost, odnosno nespremnost ovih zemalja u svakoj krizi dolazi do izražaja. Onda postoji i taj drugi momenat – uz nespremnost, rekao bih, neka vrsta drskosti, možda čak i bezobrazluka, na samom početku, u odnosu prema pandemiji.  Nastavite citati klikom na sliku ispod !