Home Vene Neven protiv upale vena

Neven protiv upale vena

2501
0

Za ovaj recept protiv upale vena potrebno vam je:

– buket svežeg nevena

– 5 kašika maslinovog ulja

Priprema: Neven kratko isperite u vodi i prosušite. Sitno iseckajte cvetove i stabljike do prvih listova. Bacite na ugrejano maslinovo ulje, pecite uz stalno mešanje sve dok se ne ujednači masa. Malo prohladite, a zatim procedite kroz gustu cediljku ili gazu. Tako napravljenu masu sipajte u flašicu.

Upotreba: upaljene vene mažite ujutru i uveče. Redovnim tretmanom ovim melemom od nevena crvenilo se smanjuje i povlači.

Proširenja vena na nogama javljaju se kod žena posle porođaja, zatim kod ljudi koji mnogo vremena provode stojeći, ili pak sedeći, budući da dolazi do slabijeg odvoda krvi od nogu do srca. Posebno se šire velike vene na nogama ispod kože. One postaju kvrgaste ili stručno rečeno varikozne, te se oko njih vidi lagano oticanje. Koža iznad njih postepeno postaje sve tanja i osjetljivija, a vene sve šire i pravi jaki pritisak na kožu iznad sebe. Koža može puknuti i poslije lakih udara, te nastaju rane na potkoljenici i cevanici i teško zarastaju.

Da ne bi došlo do čireva, bolesnik mora ležati u krevetu uzdignutim nogama (ili nogom), da krv lakše teče. Pre ustajanja treba navući elastične čarape ili zavoje, da pritisnu nogu i venu, te tako spreče u njoj zastoj krvi.