Home Razno Obnavljanje hrskavice na prirodan način i ostalim metodama

Obnavljanje hrskavice na prirodan način i ostalim metodama

10404
0
Obnavljanje hrskavice na prirodan nacin ilustracija.

Hrskavica je fleksibilno vezivno tkivo koje koje se nalazi u zglobovima ruke i noge, ona čini ušnu skoljku, nos, disajne puteve i grudni koš. Lakša je od kostiju ali teža od mišića. Njena osnovna osobina je elastičnost koja joj daje sposobnost prilagođavnja pokretima kao i savladavanju velikih pritisaka koji nastaju prilikom pomeranja kostiju.Hrskavica je osnovni nosilac pokretljivosti zglobova posebno imajući u vidu njene mehaničke osobine koje uključuju odgovor na trenje prilikom pokreta, pritisak i zatezno opterećenje. Zglobna hrskavica se sastoji od ćelija hondrocita i matriksa čiji je glavni sastojak kolagen.

Sa godinama hrskavica počinje da se troši što stvara velike probleme prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Pored starosti koja je prirodan proces trošenja hrskavice veliki problem predstavlja i gojaznost koja stvara dodatni pritisak na zglobove povećavajući pritisak posebno na kolena čime je kretanje otežano. Preterano fizička aktivnost i nošenje preteškog nošenje tereta dovode do mehaničkih oštećenja što je posebno karakteristično kod sportista. Upravljanje mašinama koje prizvode velike vibracije takođe može dovesti do trošenja hrskavice u zglobovima. Put oporavaka i obnove je dug i naporan i potrebno je pridražavati se terapija.

Pored ostećenja hrskavica je podložna bolestima od kojih je svakako najčešća osteoartritis koji napada sve zgolobove u telu. Ova bolest odvodi do gubitka među sloja između kostiju u zglobovima čime se povećava prtisak što dovodi do upala i bolova a mišići oko kostiju postaju oslabljeni. Bolest nastaje kod povreda ili u kombinaciji više faktora poput genetske predispozicije, starosti, prekomerene težine i stresa. Češća je kod osoba koje su prešle četrdesetu i to više kod muškaraca nego kod žena. Osteoartritis se razvija polako sa tupim bolovima u palcu, kolenima ili kuku. Nije lako uspostaviti dijagnozu jer bol u početku nije značajan. U zavisnosti od stadijuma bolesti određuje se i terapija za izlečenje. Prednost se daje paracetamolu u vidu lekova diklofena ili ibuprofena a ukoliko oni ne pomognu ide se na nesteroidne antireumatike. Regulacija težine je obavezna uz lagano vežbanje. Krajnja opcija za izlečenje su operacija ili primena injekcija hijaluronske kiseline.

Hondroliza je bolest koja se javlja u matriksu hrskavice kao površinske nekroze zglobnih površina ili kao pukotine. Uzrok može biti povreda, infekcija ili nastati usled duže imobilizacije zglobova.

Hondromalacija je bolest zgloba koju prati velika bol prilikom pokreta. Ova bolest se može javiti u adolescenciji naročito kod devojčica, a karakteristična je kod deformacija nogu u obliku „Iks“ ili „O“ ili nejednakih udova.

Ahondroplazija je nasledno oboljenje koje je posledica genetske mutacij. Kod ove bolesti problem je u transofrmaciji hrskvice u kosti odnosno u okštavanju što dovodi do poremećaja u razvoju i patuljastog rasta.

Hernijacija spinalnog diska je bolest koja najčešće pogađa starije ljude usled koje dolazi do oštećenja međuprešljenog diska. Kao posledica podizanja teškog tereta, naglog savijanja ili uvrtanja kičme može doći do prodiranja jezgra diska kroz oštećen fibrozni prsten pršljena i pritsak na živce koji prolaze kroz kičmu. Ukoliko dođe i do rascepa ligamenta koji spaja prišljenove dolazi do pojave diskus hernije koja izaziva veoma jak bol.

Tumori hrskavice se se retko javljaju i primarno se mogu razviti u kostima. Hondromi su benigni a hondrosarkomi maligni tumori zglobne hrskavice.

Kvalitetna ishrana boga vitaminima i aminokiselinama može preduprediti otećenja hrskavice. Naročito je značano unošenje aminokiseline lizin preko mahunarki, jaja, soje , jogurta, sira, sušenog voća. Druga važna supstance je hrodotin koji čuva elastičnost i gipkost zglobova a primarno se nalazi u morskim plodovima, jastogu, rakovima.

Hrana bogata vitaminima pomaže obnavljanju i očuvanja hrskavice zglobova.

  • Vitamin A – kao jak antioksidant bori se protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije. Prilikom opravka hrskavice poželjno je konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom: riblje ulje, mlečne proizvode, jarko obojeno povrće put paprike, pradajza, dinje, šargarepe.
  • Vitamin C – pomaže obnavljaju kolagena koji ima glavnu funkciju u formiranju tetiva i ligamenata. Preporuka je unošenje do 90 mg dnevno ovog vitamina preko suplementacije ili agruma ( narandže, limun, kivi, grejp ) i povrća (zelena salata.
  • Vitamin D – nedostatak vitamina D može izazvati artiritis i time dovesti do oboljenja zglobova. Razvoj ovog vitamina se stimuliše jednostavnim boravkom na suncu a druga opcija unosa je preko hrane poput ribe, ostiriga, mlečnih proizvoda, putera i margarina.
  • Vitamin K – ovaj vitamin aktivira matrice Gla proteina koji je neophodan za obnovu hrskavice. On takođe kontroliše mineralizaciju kosti i podržava razvoj koštanog tkiva. Zelena salata, peršun i maslinovo ulje su naročito bogati ovim vitaminom gde je preporučeni dnevni unosa 125 mg za muškarce i do 90 mg za žene.

Za glukozamin se smatra da je jedan od najdelotvornijih lekova za lečenje artritisa i regeneraciju hrskavice. Glukozamin se primenjuje kao glukozamin – sulfat čija primena stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu čime se povećava fleskibilnost i pokretljivost zgloba. Glukozamin se primenjuje lokalno u vidu kreme, gela ili losinona kojim se tretira obolelo mesto zajedno sa analgeticima za ublažavnje bola.

U alternativnoj medicini spominje se nekoliko poznatih načina za lečenje artritisa i bolova u zglobovima.

Obnavljanje hrskavice na prirodan način

Primena goveđeg želatina je jedan od najdelotvorniji prirodnih lekova za obnovu oštećene hrskavice. Želatin je po sastavu vrlo sličan hrskavici, bogat je aminokiselinama, proteinima i kolagenom te njegova redovna konzumacija dovodi brzo do pozitivnih efekata. Preporučuje se konzumacija do 10 gr dnevno u terapiji koja traje 30 dana. Nakon završetka tretmana pravi se pauza od šest meseci.

Kod crvenog i upaljenog kolena primenju se dve obloge koje imaju trenutan efekat. Obloga od kiselog mleka pomešanog sa malo maslinovog ulja se nanosi na upaljeno koleno koje je se potom uvija pamučnom tkaninom. S obzirom da kiselo mleko izvlači toplotu ovakava obloga dovodi do smanjenja uplale. Druga obloga uključuje primenu listova kupusa koji se izgnječe i nanesu na koleno koje se potom uvije pamučnom tkaninom. Ovakva obloga treba da stoji dva sata.

Kod hroničnih bolova preporučuje se čaj od koprive koji je bogat silikatnom kiselinom čije dejstvo može pomoći u smanjenju bolova. Čaj se sprema tako što se dve kašičice koprive preliju sa 200 ml vode i tako spremljeni napitak se konzumira tri puta dnevno.

U otklanjanju bolova u zglobovima efikasne su i fizikalne terapije koje uključuju primenu magneta i LED svetla koji smanjuju otoke, bol i ukočenost i nemanju nikakvih štetnih efekata. Akupunktura je takođe jedan od načina ublažavanja bolova jer deluje na kompletan imuni sistem, smanjuje napetost i povećava otpornost organizma. Boravak u banjama i tretiranje lekovitom vodom i blatom se takođe preporučuju obolelima od artritisa jer deluju terapijski na obolele zglobove.