Home Razno Očajnica ili macina trava za plodnost, nesanicu, stres…

Očajnica ili macina trava za plodnost, nesanicu, stres…

5430
0
očajnica ili macina trava za plodnost ilustracija.
očajnica lekovita svojstva, za plodnost

Očajnica (marrubium vulgare), macina trava ili tetrljan je zeljasta biljka vretenastog korena koje može dostići visinu i do šezdeset centimetara. Krase je beli cvetovi bez petiljki koji se nalaze gusto zbijeni na uspravnim stabiljkama i listovi koji imaju srebrnasto beli odsjaj.

Cveta od juna do septembra, a najčešće je ima u srednjim i severnim delovima Evrope, kao i na Mediteranu, Maloj Aziji, Kavkazu i Mesopotamiji. Okruženje u kom raste su uglavnom sušni pašnjaci i livade.

Ima gorak i neprijatan miris, a sadrži flavonoide, pirolidinske alkaloide, tanine, etarsko ulje i do jedan posto diterpena.

Bere se u vreme kada cveta i to uglavnom bez korena. Ukoliko se bere u lekovite svrhe, bere se cela biljka.

Lekovita svojstva očajnice ili macine trave

Čaj od očajnice

Priprema se tako što se jedna ravna supena kašika prelije sa dva decilitara ključale vode. Čaj se potom ostavi da odstoji deset minuta nakon čega se može konzumirati.

U slučaju neplodnosti

Veruje se da gore pomenuti čaj pomaže kod začeća uz malo strpljenja. Ukoliko se čaj pije zbog neplodnosti treba ga piti tri puta dnevno svaki dan mesec dana, nakon čega se pravi pauza od mesec dana, pa se zatim ponovo pije još mesec dana i tako sve vreme dok žena ne ostane u blaženom stanju nakon čega se konzumacija čaja prekida. Takođe se pravi pauza izmedju konzumiranja čaja i tokom menstrualnih dana.

U slučaju neplodnosti se može piti i čaj od sledeće mešavine biljaka:

Sastojci:

Priprema: pomešajte biljke (dvesta grama očajnice, po sto grama hajdučice i virka i po pedeset grama bokvice i zdravca) i pet supenih kašika ove biljne mešavine prelite litrom ključale vode. Promešajte, poklopite posudu i ostavite da odstoji sat vremena.

Primena: čaj procedite i pijte tokom celog dana u malim gutljajima. Takođe pravite pauze od konzumacije čaja tokom menstralnih dana.

Čaj od očajnice takođe može pomoći ženskim osobama u slučaju menstrualnih bolova i neredovnog menstrualnog ciklusa.

Ostale lekovitosti očajnice

Pomaže u slučaju prehlade i gripa posebno ako su propraćeni groznicom i drhtavicom. Ovaj čaj mogu konzumirati i osobe koje pate od plućnih bolesti kao što su hronični kašalj, upale pluća i bronhitis. Može pomoći i osobama koji pate od tuberkuloze onda kada je ona u početnom stadijumu.

Blagotvorno utiče kod nesanice i kod izloženosti stresu, jer očajnica umiruje nervni sistem i opušta. Takođe pomae i kod lečenja od žutice. Snižava nivo želudačne kiseline, a gorke materije očajnice olakšavaju varenje i podstiču apetit.

Zbog svojih antiupalnih svojstva listovi očajnice se mogu koristiti kod rana na koži radi bržeg zarastanja. U tom slučaju, listovi očajnice se uglavnom koriste u kombinaciji sa nekom vrstom masti. Očajnica ima, pored svojih antiupalnih svojstva, i antikancerogena, antimikrobna i antidijabetska svojstva.

Očajnica je dobra i za regulisanje funkcije jetre, dispepsiju, nadimanje i gasove. Pomešana sa biljkama, kao što su dobričica, kopriva, rusa, hajdučka trava i ehinacea, očajnica pomaže i kod simptoma alergije.

Neki smatraju da očajnica može pomoći i da se ostavi pušenje tako što se pije dve do tri šolje čaja dnevno od mešavine biljaka (očajnice, majčine dušice i slatkog korena).

Druge lekovite mešavine čajeva

Protiv bronhitisa i astme

Sastojci:

  • Očajnica
  • Bršljan
  • Oman
  • Anis

Priprema: biljke pomešajte (po dvesta grama očajnice i omana i po pedeset grama anisa i bršljana), sipate četiri supene kašike mešavine u posudu (džezvu ili šerpicu, u zavisnosti u čemu kuvate čaj) i prelijete mešavinu sa tri šolje ključale vode. Promešajte, poklopite i stavite na ringlu da još jednom proključa. Nakon što proključa, skinite sa ringle i ostavite da odstoji pola sata.

Primena: procedite i konzumirajte po jednu šolju ovog čaja ujutru, popodne i uveče.

Za regulisanje srčanog ritma

Zbog svog sadržaja marubina i marubinske kiseline, očajnica može pomoći i kod normalizovanja srčanog ritma.

Sastojci:

Priprema: pomešajte navedene biljke (od svake po sto grama), pa uzmite četiri kašike te mešavine i sipajte u neku posudu (obavezno neka bude posuda sa poklopcem), pa mešavinu prelijte sa tri šolje ključale vode. Zatim promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata.

Primena: procedite i pijte po jednu šolju ovog čaja tri puta dnevno, odnosno, ujutru, popodne i uveče.

Za lečenje organa za varenje

Čaj od naredne mešavine biljaka podstiče apetit, podstiče organe za varenje na rad, jača organizam i reguliše rad zeludca.

Sastojci:

Priprema: pomešajte biljke (od svake po dvesta grama), sipajte mešavinu biljaka u teglu ili flašu i prelijte ih litrom jake kvalitetne rakije (šljiva ili loza). Dobro zatvorite teglu ili flašu, dobro promućkajte mešavinu koja je unutra i ostavite da odstoji dve nedelje na što tamnijem mestu. U toku te dve nedelje mućkajte mešavinu što češće. Rakiju procedite posle dve nedelje, pa dolijte još čiste rakije do vrha tegle ili flaše, da bi se nadoknadila ona rakija koju su biljke upile.

Primena: popijte čašicu ove rakije pola sata pre svakog obroka.