Home Razno Orasi smanjuju holesterol bolje od tableta

Orasi smanjuju holesterol bolje od tableta

356
0
orasi smanjuju holesterol ilustracija.

Našem telu je za normalno funkcionisanje potrebna određena količina holesterola. Međutim, veća količina lošeg holesterola u krvi dovodi do povećanja rizika za nastanak srčanih oboljenja, povećanja krvnog pritiska i moždanog udara.

U krvi se nalazi loš i dobar holesterol.  Loš holesterol (LDL), stvara naslage na arterijama,a dobar holesterol (HDL), koji odvodi loš holesterol odnosno masnoće  u jetru.

Nivo holesterola u krvi je u zdravom organizmu uravnotežen. Za organizam je dobro kada je nivo HDL veći od nivoa LDL-a. Kada je nivo lošeg holesterola povećan, dolazi do povećanih naslaga na arterijama i oštećenje krvnih sudova i stvara se mogućnost začepljenja krvnih sudova.

Na nivo holesterola negativno utiču: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, neredovna ishrana, prevelika napetost, prekomena težina, previše izlaganja hladnoći, infekcije, stres, psihofizički zamor, hronični umor, hormonski poremećaji…

Orasi smanjuju holesterol bolje od tableta

Nova naučna istraživanja govore da ako pojedete šaku oraha dobijate trenutnu zaštitu od srčanih bolesti. Redovno konzumiranje oraha bi pružilo trajnu zaštitu.

Naučnici su uočili značajno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih sudova, što pomaže pri dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.

Po rečima dr Peni Kris Eterton (Univerzitetu u Pensilvaniji) konzumiranje šake oraha, četiri puta sedmično može znatno smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava holesterol i štiti krvne sudove.