Home Kožne bolesti Pege, fleke i mrlje|prirodno lečenje

Pege, fleke i mrlje|prirodno lečenje

1035
0
ilustracija pegica i flekica.

Pege su mrke, kružne tačke na koži, prečnika do 5 mm. Nalaze se u ravni kože a najčešće su na suncu izloženim delovima tela kao što su lice, ramena ili šake.

Karakteristične su za osobe svetle puti, koje lako gore a teško crne na sunčevoj svetlosti. Pege imaju tendenciju da postanu tamnije i izrazitije posle izlaganja Suncu, a manje su primetne u zimskim mesecima.

Kako nastaju pege?

Pege nastaju kao posledica proizvodnje veće količine pigmenta melanina na pojedinim mestima, a nisu praćene umnožavanjem pigmentovanih ćelija – melanocita

Recept 1: Napraviti masku od mešavine 10 gr sitno iseckanog peršuna, dve kašičice meda i 20 kapi limunovog soka. Masku staviti na lice, držati je pola sata, pa je skinuti mlakim čajem od kamilice. Masku treba koristiti 2-3 puta nedeljno sve do poboljšanja, a zatim prorediti.

Recept 2: U istu svrhu možete koristiti čašu jogurta pomešanu sa sitno narendanom rotkvom

Recept 3: Za pege je najbolji sitno narendan ren, pomešan sa istom količinom vinskog sirćeta. Sud poklopiti i ostaviti 3-4 dana da odstoji, zatim procediti, pa tamponom vate namočenim u taj sok čistiti lice svakodnevno, dok se pege ne uklone ili barem ublaže.