Home Biljke Peruanska jagoda Fizalis, upotreba i lekovita svojstva

Peruanska jagoda Fizalis, upotreba i lekovita svojstva

7713
0
korpa peruanska jagode na drvenoj podlozi.

Da li želite da se upoznate sa biljkom koja će podmladiti vaš organizam, osnažiti imunitet, eliminisati slobodne radikale iz vašeg organizma, pri tome deluje kao antibiotik, te se samim tim efikasno bori protiv dosadnih bakterija streptokoka i stafilokoka?

Ako vam zvuči pomalo neverovatno i naduvano, ne brinite brzo će te se razuveriti kada pročitate ostatak teksta. Kako joj sam naziv govori peruanska jagoda vodi poreklo iz Perua, Kolumbije i Ekvadora. Definitivno joj odgovara tropska klima koja obiluje padavinama tokom cele godine. Njeno postojanje, bilo je poznato i drevnim civilizacijama, pogotovo Astecima.

No, kako bi ovu voćku predstavili sasvim ozbiljno u pomoć zovemo botaniku i sasvim zvanično vam predstavljamo fizalis (Physalis peruviana), jednogodišnju biljku koju možete naći i po nazivima, peruanska jagoda, ljoskavac, peruanska vučja jabučica, a neki je nazivaju i bobicom Asteka.. Mada potiče iz Južne Amerike, uspeva i na Balkanu, a u svetu se gaji čak 115 vrsta fizalisa. Srodnik je paradajza, a pošto je plod minijaturan, zovu ga i “paradajzić”. Zbog bobica podseća na divlju, samoniklu trešnju.

Kada sazre peruanska jagoda poprima izgled sličan onom koji ima paradajz, s tim da je plod znatno manji. Više narandžaste nijanse, istovremeno slatko kiselkastog ukusa. Lepo upakovana u omotač koji izgledom podseća na mrežasti lampion. U tome leži njena posebnost, jer svaka bobica je obuhvaćena ovim omotačem, koji stvara svojevrsnu zaštitu.

Fazilis  sasvim lepo uspeva i kod nas na Balkanu, ako imate baštu možete ga uzgajati, najbolje na sasvim prirodan i organski način.

Sadi se u rano proleće, a cveta od proleća do jeseni. Zavisno od vrste, cvetovi su žuti, beli ili ljubičasti, koji prvo formiraju zelene “lampione”. Tokom zrenja postaju žuti, pa zatim narandžasti. Najukusniji su krajem jeseni, u novembru. Ubrani mogu dugo da stoje.

Ako se gaji u bašti, plodovi su krupniji i poznati kao “meksički paradajz”. Nisu uvek narandžaste boje, već mogu da budu žuti, zeleni, zelenožuti… Biljka je izuzetno otporna, retko je napadaju bolesti i štetočine.

Lekovita svojstva peruanske jagode-fazilisa

Ono što nas najviše zanima su mnogobrojna lekovita svojtva fazilisa. Dovoljno je reći da se smatra jednom od najzdravijih voćki koju možete naći u prirodi. Peruanska jagoda poseduje u svom sastavu proteine, minerale i vitamine na kojim će vam vaše telo biti beskrajno zahvalno. Kao dominantni ističu se vitamin C, provitamin A, kompleks B vitamina (B1, B2, B6 i B12), antioksidansi i proteini.

Fazilis poseduje veoma jaka antiinflamatorna i antioskidativna svojstva. Kako je bogato Beta karotenom vrši žaštitini antioksidativni program za ceo organizam.

Peruanska jagoda je bogata karotenoidima (organskim pigmentima) koje su se pokazale kao jake antiinflamatorne i andioksidativne supstance.

Sam plod fazilisa je bogat antioksidansima, koji se efikasno suprotstavljaju starenju tkiva. Takođe, pomaže u jačanju imunog sistema. Karakteristične narandžaste boje, predstavlja zanimljiv unos najvažnijih minerala, poput gvožđa i fosfora. Fosfor reguliše važne biohemijske procese. Gvožđe igra važnu ulogu u transportu kiseonika do tkiva i formiranja novih enzima. Sadrži malu količinu natrijuma i ima više kalijuma nego banana.

Sadržaj vlakana je izuzetno visok, što doprinosi pospešivanju crevnog tranzita. Sigurno će poboljšati varenje, sprečiti i boriti se protiv zatvora. Kao deo zdrave i balansirane ishrane reguliše crevnu funkciju. Prisutan je i pektin, koji sprečava visok holesterol, održava uravnotežen nivo šećera u krvi i pomaže varenje. Obezbeđuje čišćenje probavnog sistema i celokupnog organizma. Osobama koje pate od hroničnog zatovra preporučuje se peruanska jagoda.

Fizalis sadrži određeni procenat melatonina. Vredan je saveznik u borbi protiv stresa kao i za regulisanje sna. Pored toga, može pomoći u sprečavanju i lečenju bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. U pitanju je zdrava namirnica koja obezbeđuje dodatnu energiju, neguje telo i promoviše prirodnu ravnotežu.

Latinoamerikanci ga obilato koriste kao sedativ, kod nervnih bolesti, kao diuretik, protiv groznice i mučnine, ali i za bolesti bubrega i jetre.

U Brazilu koren koriste u lečenju dijabetesa, na Solomonskim ostrvima smatraju da pomaže kod neplodnosti, na Jamajci se koristi protiv prevremenog porođaja.

Za plemena Amazonije, peruanska jagoda je lek protiv hepatitisa, povišene temperature, reumatizma, upale srednjeg uva, astme.

Ne preporučuje se osobama koje imaju hemofiliju, srčane bolesti i nizak krvni pritisak.

Nutritivna vrednost

Nutritivna vrednost ovog voća na 100g iznosi 53 kcal, od toga masti 0,7g, ugljenih hidrata 11g, holesterola 0g, proteina 1,9g, Vitamin A 721 IU, Kalcijum 9mg, Vitamin C 11mg, Gvožđe 1mg.

Peruanska jagoda – gde kupiti?

Prilikom nabavke ovog voća možete naići na male poteškoće. Savetujemo da ih potražite u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili bilo kojoj drugoj, koja u svojoj ponudi ima prirodne (organske) proizvode. Takođe, moguće je naručiti i preko interneta, u okviru mnogih specijalizovanih prodavnica na mreži. Vaš trud će se sigurno isplatiti, jer je od davnina poznato kako peruanska jagoda poseduje mnoge hranljive sastojke.

Posetite dobro snabdevene supermarkete, možete je pronaći u odeljenjima voća i povrća. Birajte uvek kvalitetan proizvod, bez oštećenja. Zampamtite sledeće pravilo, manje je uvek bolje u poređenju sa količinom jeftinog proizvoda, lošeg i sumnjivog porekla.

Kao i svako drugo voće, koje nije tipično za naše podneblje, fizalis voće karakteriše cena  koja je viša u odnosu na druge vrste voća i povrća koje svakodnevno kupujete. One se mogu čuvati van frižidera oko 10 dana, u originalnom pakovanju.

Peruanska jagoda – upotreba u svakodnevnoj ishrani

Inovativni element ishrane, u kombinaciji sa istinski jedinstvenim nutritivnim osobinama. Sam po sebi dovoljan razlog da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu. Pripremite ukusan doručak sa bobicama. Ne potcenjujte slatko – kiselkasti ukus, posebno u kombinaciji sa drugim voćem i žitaricama.

Peruanska jagoda se koristi u kulinarstvu, za pripremu keksa, kolača i drugih poslastica. Dodajte je u voćne salate, jogurt ili smoothie. Plod je vrlo sočan, sladak i blago kiselkast. Puno se koristi u poslastičarstvu, na primer sa tamnom čokoladom, sa kojom stvara prekrasan kontrast. Desert će svakako biti upotpunjen čašom dobrog vina. Brojni su i različiti recepti koji podrazumevaju njenu upotrebu. Takođe, svoju primenu nalazi i u pripremi marmelada.

Preporučuje se sredinom jutra, kao dopuna doručku ili užina tokom popodneva. Pored toga, dekorativno je vrlo izdašna, posebno kada su u pitanju torte i drugi pripremljeni deserti. Interesantna kako u slatkim  tako i u slanim receptima.

Ako ste do sada čuli za fazili, a niste ga potražili,ili ste se sada prvi put susreli sa njom verujemo da smo vam dali dovoljno kvalitetnih razloga zbog čega bi ova egzotična voćkica našla mesto i vašoj kuhinji.