Home Biljke Plavi patlidžan, lekovita svojstva i zašto je potreban našem organizmu?

Plavi patlidžan, lekovita svojstva i zašto je potreban našem organizmu?

3046
0
plavi patlidzan ilustracija.

Kada kažemo plavi patlidžan, šta vam prvo padne na pamet? Verovatno nešto plavo, što bi trebalao da bude vrlo slično paradajzu. Međutim, istina je sasvim drugačija. Pričamo o povrću koje je crvenkasto-ljubičaste boje, po obliku najsličnije tikvici.

Oni koji dobro znaju šta je i kako izgleda plavi patlidžan, mogu da se namršte, prisećajući se njegovog oporo-gorkog ukusa. Iskusne domaćice, znaju mnogo načina, kako da od ove namirnice naprave ukusno jelo.

Medjutim, svi koji čitaju ovaj tekst, nisu ovde da bi diskutovali o ukusima, već o zdravim namirnicama i lekovitosti istih. Za one koji nisu znali, plavi patlidžan je jedna vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica za naš organizam. Ovu informaciju, što bi u narodu rekli, treba shvatiti zdravo za gotovo!

Da krenemo od početka. Plavi patlidžan (lat.Solanum melongene) je jednogodišnja biljka, roda pomoćnica (Solanum). Uzgaja se širom sveta i smatra se jednom od najzdravijih namirnica. Poprilično ga je lako uzgajati jer se prilagođava gotovo svim klimatskim uslovima. Ovo je jedna od namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida, pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja. Oni koji imaju uslove za to, gaje ga u svojim baštama i staklenicima.

Ako ga kupujete na pijaci, prodavnicama, piljarnicama obratite pažnju. Plodovi plavog patližana su jajolikog oblika, najčešće ljubičaste boje. Izaberite uvek čvrste sjajne plodove, ujednačene boje, koji su proporcionalno teški svojoj veličini. Izbegavajte plodove plavog patlidžana koji su uveli, koji imaju tamne mrlje i poprilično su meki (sunđerasto meki) na pojedinim mestima. Nakon kupovine, možete ga čuvati u frižideru, tako ćete ga sačuvati od gubitka vlage i uvenuća, ali gledajte da ga iskoristite u narednih 3 do 15 dana. Kada vrućine nisu velike, plavi patlidžan je najbolje čuvati na suvom i hladom mestu.

Ako, pak, želite da ga sačuvate na duže staze, plavi patlidžan se može odložiti i u zamrzivač, ali za ovu vrstu čuvanja, morate odvojiti malo vremena. Pre nego što ga zamrznete, plavi patlidžan treba iseći na polovine ili kriške (u zavisnosti od toga za šta ćete ga kasnije koristiti) i prokuvati ga u 2 litre vode u koju ste stavili dve kašike limunovog soka. Nakon toga blanširajte ga oko 5 min i tek tada će biti spreman za zamrzavanje. Nemjote zaboraviti, da pre nego što ga spustite u zamrzivač, da sačekate da se prohladi.

Sirov plavi patlidžan, treba očistiti neposredno pre korišćenja. Njegova upotreba je vrlo slična krompiru, ako ga ostavite dugo u kontaktu sa vazduhom počeće da tamni. Zato ga, isto kao i krompir, potopite u hladnu vodu, da bi usporili efekat tamnjenja, a sačuvaćete sve vitamine koje plavi patlidžan poseduje. Kao što smo rekli na početku ovog teksta, plavi patlidžan je gorkog ukusa, da bi ste ga odstranili, posolite ga i ostvaite da odstoji 20 minuta, ovim postupkom ćete  iscediti njegove “gorke sokove”.

Zašto je plavi patlidžan potreban našem organizmu?

Počećemo sa brojkama. Svež plod plavog patlidžana sadrži obilje nutritivnih elemenata, a pri tom je nisko kaloričan. Idealno! Energetka vrednost (odnosi se na 100 g sirovog ploda) je 102kJ (24 kcal), od toga 5,7g ugljenih-hidrata, 2,35g šećera, 3,4g prehrambenih vlakana, svega 0,19g masti, 1.01g proteina.

Od vitamina sadrži tiamin (B1) -3%, riboflavin (B2)-3%, niacin (B3)- 4%, vitamin B5 -6%, vitamin B6 (6%), folat (B9) – 6%, vitamin C-3%

Od minerala: kalcijuma- 3%, gvožđa – 2%, magnezijuma- 4%, fosfora – 4%, kalijuma- 5%, cinka- 2%.

Dakle, nimalo naivno i vrlo ubedljivo ovi podaci ukazuju da će naš organizam dobiti pravnu riznicu vitiamina B i mnoštvo minerala. Samim tim, više nemamo ni jedno jedino opravdnje, zbog čega ne bi unosili plavog patlidžana u što većem i što čećem broju obroka.

Lekovita svojstva plavog patlidžana

Zaštitimo mozak

Naučnicu su sproveli istraživanja na laboratorijskim miševima i došli do neverovatnog podatka koji ukazuje da koričšćenje plavog patlidžana može zaštiti ćelije mozga od štete koju nanose slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih ćelija kao i poremećaj pamćenja.

Osigurajmo gvožđe

Svi znamo koliko je gvožđe važno za naš organizam. Manjak gvožđa dovodi do malokrvnosti, a višak do povećanog holesterola i očtećenja zglobova. Plavi patlidžan ima to svojstvo da vašem organizmu osigura onoliko gvožđa koliko mu je zaista potrebno. Ne brinite, pri tome vam neće oštetiti telesne funkcije.

Snizimo holesterol i krvni pritisak

Naučnicu su, opet ,upotrbilki laboratorijske miševe koju su nedvosmisleno dokazali da sok napravljen od plavog patlidžana samanjuje holesterol. Isto tako, ovaj sok, će opustiti vaše arterije i na taj način sniziti krvni pritisak.

Smanjimo hronične upale u našem organizmu.

Kako je poznato da plavi patlidžan sadrži moćne oksidante, pomoćiće vam kod hroničnih upala u telu, pogotovo kada je u pitanju artritis. Istraživanja su pokazala da hronične upale u telu mogu povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Iskoristimo moćan antioksidans

Plavi patlidžan sadrži fitonutrijente koji su odgovorni za njegovu prepoznatljivu ljubičastu boju. Samim tim smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Takođe može sprečiti oštećenja DNK i usporiti proces starenja.

Uvedimo preventive mere od kancera

Istraživanje su dokazala da plavi patlidžan ima odlično antikancerogene dejstvo. Jedno od istraživanja je pokazalo da samanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način otežava njihovo širenje.

Pomozimo telu u održavanju nivoa šećera u krvi

Plavi patlidžan, kako smo već utvrdili, ima nizak glikemijski indeks. Šta to ustvari znači? Znači da vam plavi patlidžan neće uzrokovati nagle promene kod nivoa šećera u krvi. Ova namirnica je odlična za svakodnevnu upotrebu u ishrani svih ljudi, a pogotovo kod osoba koje boluju od dijabetesa, jer im može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Ubrzajmo mršavljenje

Kao što smo videli plavi patlidžan ima vrlo malo kalorija. Da se podsetimo 100g sirovog ploda ima samo 24kcal i samim tim je odličan za gubljenje kilograma. Odličan je izvor vlakana, koja će vam obezbediti osećaj sitosti.

Hidrirajmo telo

Plavi patlidžan je sačinjen od velikog postotka vode, što će vašem organizmu obezbediti hidrataciju.

Iskoristimo nizak nivo ugljenih-hidrata i masti

Ova informacija se odnosi na sam plod plavog patlidžana. Zapamtite, da dodavanjem ulja, jaja, sira, mesa, plavi patlidžan više nije ni blizu niskokaloričan obrok. Ako želite da izgubite kilograme, svakako se preporučuje unos plavog patlidžana, ali pripazite na dodatke.

Nakon svih iznetih podataka o plavom patlidžanu, svi se možemo složiti sa neoborivom činjenicom da ova namirnica itekako zaslužuje pažnju i mesto na našem meniju. Voleli njegov ukus ili ne, koristite ga i osugurajte svom organizamu njegove blagotvorne nutrijente.