Home Razno Pobedite klimatske promene, saveti za meteoropate

Pobedite klimatske promene, saveti za meteoropate

738
0
meteoropata ilustracija.
saveti za meteoropate

Vremenske prilike snažno deluju na ljude-atmosferski uslovi pojačavaju osetljivost i podstiču psihofiziološke reakcije organizma. Tipični pokazatelji osetljivosti su glavobolja, migrena, nesanica, poremećaji sna, mučnina, umor i opšta slabost organizma, bolovi u kostima i zglobovima a osobe koje reaguju na klimatske promene ovim simptomima nazivaju se meteoropate. Takođe su prisutni simptomi lošeg raspoloženja i razdražljivosti kada duva vetar.  Najčešće su ugrožene osobe srednjih godina, posebno žene, mada meteropatija pogađa sve, od dece do starijih.

Saveti za meteoropate

1. Kada meteorolozi najavljuju vetar ili približavanje velike vazdušne mase, od pomoći su prirodni preparati od Žen-Šena ili čajevi za relaksaciju mišića i nerava. Ova terapija se naročito preporučuje na prelasku iz jeseni u zimu.

2. Napetost možete ublažiti čajevima od kamilice, lipe i gloga. Efikasnost čajeva primećuje se posle nedelju dana svakodnevnog korišćenja. Preporučuju se i vežbe istezanja koje obezbeđuju elastičnost mišićima i nervima, a time i veću toleranciju na vremenske oscilacije.

3. U slučaju čestih promena vremena od pomoći su preparati koji poboljšavaju perifernu cirkulaciju. U zimskom periodu važno je ne boraviti u preterano toploj prostoriji i ne pretopljavati se. Sobna temperatura viša od 20c čini sluznicu podložnijom infekciji. Osim toga, telo nepovoljno reaguje na velike temperaturne razlike.

4. Po maglovitom i vlažnom vremenu hronični bolesnici treba da izbegavaju izlazak iz kuće. Na ove vremenske prilike naročito su osetljive osobe koje boluju od kostobolje. Njima se preporučuju čajevi koji podstiču cirkulaciju kao što su oni od Žen-šena i anđelike.

5. Čaj od matičnjaka sa medom vrlo je delotvoran u borbi protiv umora i glavobolje. Glavobolja se može otkloniti i masiranjem tela, slepoočnica i vrata uljem majorana ili metvice.

6. Protiv nesanice i uznemirenosti idealan je čaj od kamilice i valerijane.

7. Da bi ste “razbistrili” glavu na maramicu nanesite nekoliko kapi lavandinog ulja i polako udišite.

Izvor: Časopis Lekovito bilje