Home Vene Proširene vene prirodno lečenje

Proširene vene prirodno lečenje

1826
0
ilustracija nogu.

Proširenje vena je posledica zalisaka vena koji se više ne zatvaraju pravilno. Otežan je povratak krvi u srce tako da dolazi do zastoja krvi u donjem delu tela; vene se proširuju, savijaju i izlaze više na površinu kože. Pri udarcu postoji opasnost od jakog krvarenja. Ukoliko dođe do krvarenja treba odmah potražiti lekarsku pomoć. Krvarenje može da prouzrokuje upalu vena kao i stvaranje otvorenih rana. Takođe može da dođe i do tromboze, odnosno embolije. Na proširenje vena utiče preterana gojaznost, nedovoljno kretanje, dugotrajno stajanje kao i oslabljeno vezivno tkivo. Prirodnim metodama lečenja moguće je regenerisati proširene vene.

Mere za podržavanje terapije:

1. Pređite na hranu koja je siromašna masnoćama i kalorijama, a bogata mineralima i vitaminima, jedite što više crvenog luka i belog luka (najbolje sirovo), ukoliko vam je telesna težina prekomerna nastojte da je smanjite.

2. Čajevi od kestenja (ekstrat), brđanke, stolsnika, kresa i rutvice će sprečiti zakrčenja, upale i nastanak edema.

3. Stavljajte obloge od mrtve koprive. Mast od nevena zateže tkivo i ublažava upalu.

4. Tinktura od listova ginko bilobe, azijskog drveta, koje sprečava nastanak tromboze kod proširenih vena. Koristi se kao čaj i kao kapsule.

5. Piti jabukovo sirće (1 kašika sirćeta na čašu vode) ili mazati jabukovim sirćetom proširene vene.

6. Kupke sa dodacima etaričnih ulja od limuna, ruzmarina, sandalovine, čempresa.

7. Izbegavajte dugo stajanje, naročito na tvrdim podlogama i u cipelama sa visokom petom.

8. Nosite čarape za proširene vene.

9. Da bi se vene rasteretile, nastojte da češće držite noge malo uzdignute (i dok spavate) i lagano ih masirajte (odozdo prema gore)