Home Želudac Protiv bolova u želucu – lečenje želuca

Protiv bolova u želucu – lečenje želuca

3694
0
ilustracija bolova u želucu.

Recepti za lečenje bolova u želucu:

1. Koren iđirota, kamilice, kičice, ruzmarina — u podjednakim delovima (ako nema sve vrste može da posluži i samo jedna). Od gornje mešavine — nepunu jelovnu ka šiku preliti s dva decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10—15 minuta, ocediti, zasladiti pravim medom, dodati malo soka od limuna i piti toplo triput dnevno pre jela po šoljicu.

2.  Pelina mala kafena kašičica, nane, kantariona — po jelovnu kašiku, stolisnika — 2 jelovne kašike. Gornje dobro pomešati i od te mešavine uzeti kao pod 1.

3.  Koren lincure i ruzmarina — od svakog po 2 jelovne kašike dobro promešati, samleti i od tog praška uzimati dva puta dnevno pola kafene kašičice (popiti kao aspirin s vodom).  Deca uzimaju pola označene doze.

4.  Želučane bolove sigurno leči smesa lovorovog lišća —jelovna kašika, suve kore od narandže — 2 jelovne kašike. To se kuva10 minuta u pola litra vode. Nakon toga ostavi da stoji 10—15 minuta; zatim se ocedi i pravim medom zasladi.  Pije se po šoljicu triput dnevno posle jela. To je vrlo dobro sredstvo i za bolesnike koji boluju od naduvenosti i prejake kiseline u želucu. — Bez narandžine kore dobar je lek protiv upale grla i reumatičnih bolova.

5.  U 100 g vode stavi se dve kašičice sirćeta, dve kašičice šećera i dobro promeša. Na to se nalije puna kašičica sodabikarbone i promeša, čim stane emulzirati, odmah se popije. Treba uzeti veću čašu, jer rado iz čaše »pobegne«. Uzima se čim zaboli želudac ili nastane žgaravica, naročito posle masnog jela.

6.  Litru šumskih ili vrtnih jagoda staviti u litru jestivog ulja. To treba da stoji dva meseca na suncu. Uzima se triput dnevno po jednu kašičicu.

7.  Dogodi se da čoveka grčevito zaboli želudac posle nekog jela ili pića. Za takav slučaj dobro je imati u kućnoj apoteci alkoholaturu lincure u jakoj komovici ili prirodnoj šljivovici. Pije se čašica-dve dnevno.

8.  Dve šake zobi i dve kašičice meda kuvati 40 minuta u litri i pol vode. Pije se više puta dnevno po šoljicu i ujedno umesto vode.