Aloe vera “kraljica lekovitih biljaka”

Od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti. Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava nazivaju je “Kraljicom lekovitih biljaka“. U svetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja.

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i među njima:

VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu.

MINERALE (više od 20): Gel sadrži magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvožđe.

MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje. AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu belančevina) – Ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju belančevina. Gel aloe Vere obezbeđuje 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel obezbeđuje osam od osam esencijalnih amionokiselina koje nije moguće proizvesti u organizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom.

ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje belančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze)

ANTRAKININE: Najvažniji među njima su aloin i emodin, ali svi zajedno predstavljaju moćne analgetike, i priznato im je posedovanje antibakterijskih i baktericidnih svojstava. U čistom obliku, oni su i moćni laksativi.

LIGNINE: Ova drvenasta supstanca omogućava Aloi Veri da prodire duboko u kožu.

SAPONINE: Ovo su penušave (sapunaste) supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekat protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca kao što je kandida.

STEROLE: Tri glavna među njima deluju kao moćni antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi.

Lekovito delovanje:
Ona je imunostimulans (jača opštu otpornost, prevencija bolesti – rak, psorijaza, kolagenoze), detosikans (od otrova, alkohola, narkotika), antioksidans (slobodni radikali), ima antivirusno dejstvo (herpes), baktericidno (uništava bakterije), fungicidno (uništava gljivice), antiflogistik (upalni procesi svih sistema), analgetično (smanjuje bolove), adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože), laksantno (reguliše stolicu), stimulans (reguliše status psihe) i antidijabetično (smanjuje nivo šećera).

Napomena:
Aloja se ne preporučuje u trudnoći i kod hormonalnih poremećaja.

Obavezno se konsultujte sa lekarima za sve zdravstvene probleme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *