Biljke koje pospešuju pozitivnu energiju

Biljke su veoma važan izvor energije u svačijem domu. Za gajenje biljaka potrebno je imati mnogo ljubavi i vremena. One zahtevaju da budu voljene i da im se posveti što više pažnje. Biljke uspostavljaju ravnotežu između prirodne i energije koja je dobijena različitim putevima.

Najpogodnije po ranijim verovanjima da se sobne biljke drže u istočnom, južnom i jugoistočnom delu doma. Idealna mesta na kome će biljke uživati jesu dnevna soba, trpezarija, terasa ili sam ulaz doma. Za koje god bilje da se ukućani odluče, mora se voditi računa da im vazduh ne bude suv i potrebno ih je obilnije zalivati leti nego zimi.

Biljke za koje se veruje da donose sreću u domu i pozitivnu energiju

Srećni bambus ili Lucky bamboo je biljka koju vredi imati u svom domu. Ona pozitivno utiče na celokupnu atmosferu među ukućanima i budi lepe emocije. Srećni bambus inače priprada porodici dracena, a samo izgledom podseća na bambus, pa se dosta njih prevari. On je idealan da se drži u dnevnom boravku ili kancelariji u kojoj se provodi dosta vremena. Neko čak ovu biljku gaji i u kupatilu, gde inače većina bilji ne bi uspela. Ova biljka nije uopšte zahtevna i ne traži specijalnu negu. Nije zavisna ni o velikoj količini svetlosti i veoma će se brzo prilagoditi svakoj životnoj sredini.  Srećni bambus idealan je i za poklon dragim osobama, kojima želite sreću i radost.

Kućna sreća (Zlatna puzavica) je još jedna biljka za koju se veruje da donosi veselje i sreću u svačiji dom. Njen izgled jako je interesantan, nalik tepihu. Ima gusto zbijene zelene listiće i sama po sebi jako je dekorativna. Ova biljka poreklom je iz Sardinije i više će joj prijati osunčana mesta u domu, ali nije ljubitelj direktnog izlaganja sunčevim zracima. Vazduh u prostoriji u kojoj se gaji Kućna sreća ne bi trebao da bude suv i najviše će joj odgovarati temperatura od  10 do 20 stepeni. Pored pozitivne enegrije i osećaja sreće i spokoja, ona je veoma lepa i ulepšaće svaki životni prostor u kojem se nađe. Potrebno ju je samo redovno orezivati kako bi zadržala svoj grmoliki oblik.

Biljke za ljubav i zdravlje

Karanfil je cvet koji je simbol prijateljstva i ljubavi. Isto tako postoji i legenda u kojoj se veruje da ova biljaka odstiče i plodnost. Crveni karanfil povezuje se sa ljubavlju. Ukoliko se gaji u domu podstiče ukućane na strast i zajedništvo. Postoji oko 300 vrsta karanfila koje se uzgajaju u baštama i domovima. karanfil u saksiji svojim plišanim cvetovima ulepšava kućni i radni prostor u kojem se nalazi. Za kineski karanfil najviše se veruje da je dobar za širenje ljubavi i prijateljstva. To je ujedno i najpogodnija vrsta za uzgoj u saksijama u zatvorenom prostoru. Održavanje bilo koje vrste karanfila nije kompilkovano. Traže samo malo topliji vazduh, kao i redovno zalivanje jednom nedeljno, a u toku zime i manje.

Žalfija u saksiji je odlična za zdravlje i zdrav vazduh. Žalfiju je najbolje držati samu u saksiji u kojoj se nalazi šljunkovita mešovita zemlja. Ukoliko se osoba odluči da uzgaja ovu biljku u saksiji , mora znati da ju je najbolje posaditi u martu, kako bi što bolje uspevala. Da bi zdrava žalfija bila i lep dekorativni detalj u domu, potrebno je njenu zemlju s vremena na vreme pođubriti, što će joj pomoći da izgleda što žbunastije. Kada se izdanci pojave, njihove vrhove potrebno je obavezno skraćivati radi lepšeg izgleda. Žalfija se koristi kao začin mnogim jelima i konzumira se u obliku čaja. Odličan je antiseptik, kao i dezinfikator usta i grla kod raznih upalnih procesa. Ova svestrana biljka odlična je i za inhalaciju ukoliko je prisutna prehlada.

Aloja je biljka koja je poreklom iz jugoistočne Afrike. Za nju se veruje da je svemoćna biljka koja donosi zdravlje u kuci. Od davnina aloja se koristila kao melen i protiv otrov za rane. Biljka aloja takođe se korisi i u homeopatskoj medicini, gde se preporučava za probavni sistem i hemoroide. Zbog antrahinonskih sastojaka ona je odlična za pražnjenje creva, a u dermatologiji se koristi kao antiseptik. Ova moćna biljka koristi se kod mnogih bolesti i uspešna je u lečenju istih, te odatle i potiče verovanje da ova sobna biljka unosi zdravlje u čovečiji dom. Koristi se za bronhijalnu astmu, za multipla sklerozu, karcinom i druge teške bolesti. Ukoliko se čovek odluči da gaji ovu svestranu biljku mora imati na umu da je to mediteranska biljka i ne voli da provodi vreme u hladnim prostorijama, pogotovu u zimskom periodu. Temperatura u kojoj se Aloja gaji trebala bi da bude malo povišena od standardne i veoma slabo se zaliva. U letnjim periodima odlično će podneti vruć vazduh i vrućinu.

Biljke koje privlače novac u dom

Krasula je jedna od najpoznatijih biljaka za koje se veruje da donosi sreću i novac. Krasulu neki nazivaju i Drvo novca, a inače vodi poreklo iz oblasti Južne Afrike. Listovi ove biljke su mesnati i može dostići visinu i do 3 m. Ona cveta tokom cele zime do kasnog proleća, malim belim cvetovima. U toku zimskih periodu Krasulu treba zalivati jako malo, jer ona tada zahteva da bude u stanju mirovanja. Međutim ukoliko je u domu nešto toplija temperatura, iako je zimski period trebalo bi je malo češće zalivati. Može se gajiti i u manjim i većim saksijama, nije zahtevna, ali ukoliko joj se obezbedi veći prostor bolje će napredovati. Za Krasulu veruje se da donosi više novca ukućanima i privlači energiju bogatstva i mira. Veruje se da  će, ukoliko se ova biljka čuva u domu pozitivno uticati na posao i tako i samom vlasniku donositi veći priliv novca. Isto tako, s obzirom da dobro utiče na posao, idealna je i za kancelariju ili drugi radni prostor u kome sam vlasnik provodi dosta vremena.

Vodeni kesten je takođe biljka za koju se veruje da privlači novac u dom. Što se gajenja ove biljke tiče, takođe uopšte nije zahtevna, pa je samim tim i veoma prisutna u mnogim domovima na našim prostorima. Listovi ove biljke sastoje se od pet manjih listića i zbog toga se po Feng Shuiju veruje da donosi sreću i novac, jer je to simbol pet osnovnih elemenata, a to su: metal, drvo, zemlja i voda. Iz tog razloga ova biljka ima moć da nadoknadi elemente koji nedostaju u životnom i radnom prostoru u kojem se nalazi.