Home Biljke Recept za liker od drenjina sa rakijom – upotreba, lekovita svojstva drenjka

Recept za liker od drenjina sa rakijom – upotreba, lekovita svojstva drenjka

30086
0
biljka drena ili drenjaka u prirodi.

Lekovita biljka drenjina, drenjak ili dren (latinski naziv Cornus mas), veoma je popularna u narodnoj medicini još od davnina.

Upravo je zbog izrazito velike otpornosti same biljke drenjine, i njenog „dugog života“, poznata narodna izreka „Zdrav kao dren“.

Ono što je veoma zanimljivo, jeste i činjenica da se smatra da od davnina postoje na svetu samo tri „magična drveta“ – dren; hrast i tisa, pa su i Stari Sloveni verovali u to pravilo.

Pored lekovitih svojstava se verovalo da dren ima pomenuto „magično dejstvo“, na zdravlje i dugovečnost članova porodice, ako se posadi u blizini kuće, a najbolje na okućnici koju čini tisova i hrastova šuma.

Drenjina – opšte karakteristike biljke i područja na kojima se može naći

Poznato je da je dren biljka koja je jako otporna na sve vrste „bolesti“ i da je njen životni vek preko sto godina, a uspeva praktično u celom svetu, osim u Australiji.

Drenjina je drvenasta biljka koja ima izgled grma, i uspeva najbolje u predelima koji su osunčani, a najviše u okviru hrastovih šuma.

Biljka drenjina, u formi listopadnog grma može da dostigne i visinu do 8 metara, a plodove daje u jesen, u vidu tamno crvenih izduženih bobica, koji se beru kada počnu da dozrevaju, i suše se na vazduhu.

Lekovita svojstva drena ili drenjka

U lekovite svrhe se po pravilu koriste sušeni ili sveži plodovi, koji imaju prepoznatljivu crvenu boju, a nešto ređe se upotrebljavaju i listovi, cvetovi i kora drena.

Najpoznatija je upotreba ove lekovite biljke na prostorima srednje Evrope, kao i Azije, za razne čajeve, tinkture, likere, ali i džemove i sokove koji su prepuni blagotvornih efekata po zdravlje.

U nekim delovima Evrope, prave se i odlična vina i rakije od plodova drenjina i koristi se biljka za pripremu začina i tinktura.

Prema poznatoj legendi su se u Starom Rimu pravila koplja i strele od drveta drenjka, pošto su bila „otporna i ubojita“.

Najpoznatija lekovita svojstva drenjine i supstance koje ova biljka sadrži u sebi

Pre svega je važno napomenuti, da se za lekovitost drenjine znalo još od antičke Grčke, kada se biljka upotrebljavala za lečenje bolesnika i za ublažavanje bola.

Generalno je poznato, da biljka drenjina u svom sastavu ima veliki broj lekovitih materija, od kojih su najvažnije:

– vitamin C;

– biljni šećeri;

– gorke materije (tanini);

pektin (kao izvor biljnih vlakana);

– organske kiseline.

caj od drena ili drenjine

Upotreba drenjina u narodnoj medicini za lečenje bolesti

Opšta činjenica da je dren biljka koja značajno poboljšava imunitet organizma.

Među najpoznatijim bolestima za čije se lečenje kao pomoćna terapija ili kao preventiva koristi drenjina u najrazličitijim oblicima jesu:

– upalni procesi ždrela – grlobolja (zahvaljujući visokom nivou vitamina C, ubrzava se lečenje infekcija izazvanih virusima i/ili bakterijama);

– upalni procesi na koži, kao i površne rane (ubrzava se zarastanje rana);

– oboljenja bubrega i mokraćnih puteva;

– oslabljen imunitet organizma usled prethodnih akutnih ili hroničnih bolesti;

– stanja praćena groznicom i malaksalošću;

anemija i neke druge bolesti krvi;

– oboljenja i stanja lošeg metablizma (pre svega porast nivoa šećera u krvi);

poremećaji resorpcije u digestivnom traktu praćeni dijarejom;

– kod pojačanih menstrualnih bolova;

– kod pojave zadržavanja vode u organizmu (stanja hiperhidracije);

– kod pojave upaljenih hemoroida;

– kod nekih neuroloških oboljenja – glavobolja i vrtoglavica (tinitus).

U lekovite svrhe se mogu jesti sveži ili sušeni plodovi drenjina, ali se najčešće spravljaju čajevi, kao i neki melemi i tinkture, a među poznatim receptima jeste i onaj za liker od drenjina, koji ima blagotvorni efekat.

Čaj od drenjina – kako se sprema i kod kojih se stanja koristi kao lek

Jedan od najpopularnijih lekovitih čajeva u alternativnoj medicini, jeste onaj koji se sprema od drenjina, a može da se za njega upotrebi sušeni plod, kao i sušena kora, cvetovi ili listovi biljke.

Princip za pripremu čaja je isti za sve navedene delove biljke drenjine, te se uzima oko 10 grama sušenih plodova (ili listova, kore, svetova), koji se preliju sa 250 ml vode i kuvaju se oko 5-6 minuta.

Nakon kuvanja se čaj od drenjina ostavi da stoji 15-20 minuta, a zatim se procedi, i pije se bez šećera tri puta na dan.

Poznato je da je čaj od drenjina odličan kao narodni lek kod tegoba i oboljenja kakva su najpre: groznica; dijareja; anemičnost, slab imunitet; upalni procesi grla i bolno ždrelo.

Takođe je čaj od drenjina odličan kao sredstvo za opštu detoksikaciju organizma, pa se može uzimati i preventivno, za „čišćenje“ jetre, bubrega, krvi i creva.

Recept za liker od drenjina sa rakijom i njegova lekovita svojstva

Pored čajeva i ostalih proizvoda koji se pripremaju od biljke drenjine, poznat je vrlo u narodnoj medicini i liker od drenjina sa rakijom, mada se mogu naći i neke varijante sa rumom ili vinom.

Liker od drenjina je odlično sredstvo koje se u narodu koristi za lečenje – oboljenja urinarnog trakta i bubrega; kod malokrvnosti; za lečenje hemoroida i kao preventiva ili pomoćni lek kod šećerne bolesti.

Kao osnovni sastojci za liker od drenjina sa rakijom, potrebni su:

1,5 kg sušenih ili svežih plodova drenjina;

1,5 kg šećera;

500 ml rakije (najbolje domaća rakija od šljive);

2 litra vode.

liker od drenjina sa rakijom

Priprema likera od drenjina sa rakijom

Priprema je sasvim jednostavna, količine navedenih sastojaka se mogu povećati proizvoljno, ali se srazmera u recepturi mora poštovati.

Plodove drenjka je potrebno oprati i staviti na suvu krpu da se malo prosuše. A onda ih staviti u plitku šerpu i pomešati sa šećerom i vodom, pa ostaviti da „prenoće“.

Pomenuta mešavina se zatim kuva na tihoj vatri oko 30 – 60 minuta, uz povremeno mešanje. Onda se skloni sa šporeta i ostavi se da se prohladi, i onda se dodaje rakija.

Nakon dodavanja rakije, liker od drenjka se ostavlja da opet „prenoći“ u šerpi, pokriven suvom krpom, pa se onda procedi i sipa u pripremljene flaše.

Liker od drenjina sa rakijom, pomaže da se organizam „pročisti“ od velikog broja poznatih mikroorganizama, pa tako ojačava imunitet i prevencija je infekcijama. Takođe deluje i kao prava „energetska bomba“ i oporavlja organizam (kod malaksalosti, umora, iscrpljenosti).

Pored likera od drenjina sa rakijom, u nekim krajevima Evrope kao i na Balkanu (na primer u susednoj Bosni i Hercegovini), pravi se i izuzetno lekovita rakija od drenjina, poznata kao „drenovača ili drena“.