Home Biljke Šafran – egzotični začin sa lekovitim svojstvima

Šafran – egzotični začin sa lekovitim svojstvima

2668
0
šafran ilustracija.

Šafran je od davnina jedan od visoko cenjenih začina, poznat zbog svoje narandžaste boje, ukusa i lekovitih svojstava. Bogat vitaminima i mineralima, ali i zbog svog terapeutskog dejstva i danas ima primenu u istočnjačkoj medicini.

Ovaj egzotični začin je rođen u južnoj Evropi i danas se gaji širom sveta u mnogim zemljama, posebno u Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, i u indijskim državama Džamu i Kašmir. Crocus sativus biljka raste na oko 15-20 cm visine. Šafran zahteva hladnu i suvu klimu sa dobro dreniranim i bogatim tlom. Cvetovi se obično beru tokom ranih jutarnjih časova.

Šafran ima poseban ukus koji dolazi iz hemijskih jedinjenja u njemu, kao što su picrocrocin i safranal. Takođe sadrži prirodno karotenoidno hemijsko jedinjenje crocin, koji daje šafranu svoju zlatno-žutu boju. Ove osobine zajedno sa drugim lekovitim svojstvima ga čine vrednim sastojkom u mnogim kuhinjama širom sveta.

Nutritivni sadržaj Šafrana

Šafran sadrži nekoliko hemijskih jedinjenja izvedenih iz biljaka za koja se zna da su anti-oksidantivna. Šafran je bogat uljima od kojih je najzančajnije safranal koja daje šafranu karakteritičnu aromu. Ostala isparljiva ulja su cineol, phenethenol, pinen, borneola, geraniol, limonen, p-cimen, linalol, terpinen ulje.

Ovaj živopisan začin ima mnogo neisparljivih aktivnih komponenti. Najvažnija od njih je crocin. Takođe sadrži i druge karotenoide, uključujući Zea-kanthin, likopena, A i SS karoten. Ovo su važni antioksidanti koji pomažu u zaštiti ljudskog tela od raka, infekcija i deluju kao imunomodulaotor. Aktivne komponente šafrana imaju mnoge terapeutske primene u tradicionalnim lekovima kao antiseptik, antidepresiv, antioksidant.

Šafran je dobar izvor minerala kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontroli rada srca i krvnog pritiska. Mangan i bakar se koriste od strane ljudskog tela kao ko-faktori za antioksidans enzim. Gvožđe je od suštinske važnosti za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca .

Dodatno, takođe je bogat mnogim vitalnim vitaminima, uključujući vitamin A, folnu kiselinu, riboflavin, niacin, vitamin-C koju su neophodni za optimalno zdravlje.

Zdravstveni benefiti šafrana

zdravstvene prednosti šafrana

Šafran je uglavnom poznat po njegovom uključivanju u drugim namirnicama. Ali ima veoma značajne hranljive materije i hemijska jedinjenja koja su korisna u pružanju lekovitih svojstava.

  1. Terapijske primene:

U mnogim religijama, šafran nije samo začin. Koristi se u raznim vrstama terapije kao što su isceljenja tela, detoksikacija, takođe i u banjama za različite aroma terapije.

  1. Antidepresiv

Aktivne komponente šafrana mogu delovati kao antideprsivi koji umiruju telo i isceljuju duh.

  1. Pospešuje varenje

Šafran je sa razlogom jedan od omiljenih začina. Pored toga što poboljšava ukus jelima on ima sastojke koje regulišu proces varenja.

  1. Srčana oboljenja, krvni pritisak

Kalijum koji se nalazi u visokom sadržaju pomaže u održavanju krvnog pritiska i drži na odstojanju srčana oboljenja.

  1. Prioizvodnja krvnih zrnaca

Gvožđe je veoma korisna komponenta u telu koju krv zahteva da bi se formirali hemoglobin i crvena krvna zrnca. Obzirom da šafran ima veliku količinu gvožđa, ovo ga čini idelanim lekom protiv anemije.

  1. Nega kože

Šafran se korisiti u kozmetičkoji industriji u brojnim preparatima. Izdvajamo neke recepte maski za lice za blistavu kožu:

Pomešajte 1 kašičica sandalovine u prahu, 2 do 3 kašičice šafrana i 2 kašike mleka. Operite lice i obrišite peškirom pre primene maske za lice. Nanesite smešu na lice i masirajte kožu temeljno u kružnim pokretima. Sačekajte da se osuši tokom 20 minuta i zatim isperite. Ova maska se nanosi jednom nedeljno za maksimalne rezultate.

Ako imate suvu kožu, možete pripremiti masku sa limunom i šafranom. Limun čisti kožu iz dubine a šafran daje blistavost . Pomešajte nekoliko kapi soka od limuna sa kašikom šafrana u prahu. Ako imate veoma suvu kožu, možete dodati nekoliko kapi mleka. Nanesite masku na celo lice. Ostaviti da odstoji 20 minuta i isperite mlakom vodom.

  1. Lečenje akni i bubuljica

Antigljivični sadržaj šafrana čini ga efikasnim za lečenje akni, fleka i mitisera. Nanesite šafran natopljen mlekom na lice dva puta dnevno i ovo vam može pomoći u u čišćenju mrlja i mitisera.

Dodajte šafranu med i masirajte lice sa ovom smešom. Ovo će stimulisati cirkulaciju krvi kroz pružanje kiseonika vašoj koži. Redovno koristite ovu masku za lice i ona će vam dati blistav ten.

  1. Protiv gubitka kose

Šafran se može mešati sa sladićem i mlekom i primenjeniti na ćelavim mestima na koži glave. To će pospešiti borbu protiv gubitka kose i promovisati njen rast.

Kako da izaberete u prodavnici?

Šafran je najskuplji od svih začina, pa je pravilan izbor od vitalnog značaja u cilju dobijanja vrednosti za potrošeni novac. Šafran je dostupan tokom cele godine u supermarketima i specijalizovanim prodavnicama. Dostupan je u tri oblika kao stigma, u prahu ili osušen.

Prilikom kupovine obratite pažnju na boju. Ne bi trebalo biti nikakvih tragova žute, što je crvenije boje, bolji je kvalitet šafrana. Sledeći korak je ispitivanje arome. On treba da ima jak i svež miris. Šafran je skup začin. Dakle, ako je dostupan po nižim cenama, verovatno je lošeg kvaliteta ili možda čak i lažan.

Šafran treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, po mogućstvu u tegli na hladnom, tamnom i suvom mestu. Kao i drugo bilje i začini, šafran je osetljiv na svetlost tako da treba biti umotan u foliju ili u neprovidnu posudu. Preporučljivo je da ga iskoristite u roku od 2 godine jer će postepeno izgubiti ukus.

Šafran je svestran začin koji može dati novu dimenziju slanim i slatkim jelima. Možete pripremiti i čaj dodavanjem 5 do 10 pramenova šafrana na ključalu vodu. Ovaj čaj će imati jasnu mirisnu aromu šafrana.

Visoke doze šafrana mogu da deluju kao stimulans materice i u težim slučajevima može izazvati pobačaj. Zbog toga se savetuje da ga trudnice izbegavaju u ishrani.