Home Biljke Šatavari – Lekovita puzavica

Šatavari – Lekovita puzavica

1371
0
satavari ilustracija.

Šatavari je biljka penjačica, koja osim što se može pohvaliti lepim izgledom, poseduje i neverovatnu lekovitu moć. Ona se koristi već nekoliko hiljada godina unazad, a njen naziv Šatavari nosi značenje “Lek za stotinu bolesti”. Veoma je prostranjena širom Indije, Šri Lanke i Himalaja. Biljka Šatavari može dostići i do dva metara visine i najbolje uspeva na visokim nadmorskim visinama. Biljka Šatavari veoma je korisna i ženama i mupkarcima. Može biti od velike pomoći samo se treba redovno i pravilno koristiti. Kao lek uglavnom se koristi njen koren, koji je potrebno osušiti pre upotrebe, a u nekim slučajevima koriste se i njeni listovi.

Osušeni koren šatavari biljke, najčešće se koristi usitnjen u prahu. Od ove moćne biljke može se dobiti i lekovito ulje, kao i sok ili čaj. Veoma su efikasni i lisotovi, koji se upotrebljavaju sveži za pripremu paste. Šatavari je biljka koja je prepuna cinka, kalcijuma, minerala i vitamina b kompleksa. Njeni esterogeni nikako ne proizvode negativne efekte. Sa ovom fantastičnom puzavicom čovek može biti siguran da će mu život biti u ravnoteži, te je mnogi stručnjaci sa pravom nazivaju “kraljicom bilja”.

Lekovita svojstva Šatavari lekovite puzavice

Šatavari biljka veoma je efikasna za kontrolu rada probavnih organa. Otklanja bol u želuci veoma brzo i ukoliko osoba oseća žgaravicu ova lekovita biljka biće joj od velike pomoći. Šatavari je dobar lek i za povraćanje, dizenteriju i proliv. Neka do naučnih istraživanja dokazala su, da je i veoma uspešna u lečenju čireva u želucu.

Odlična je za rad mišića, jer šatavari pdostiče povećanje belančevina u organizmu, koje su jako bitne za čovečija mišićna tkiva. idealna je za sportiste ili za oporavak od različitih povreda, jer je Šatavari puzavica odlična kada je oporavak mišića u pitanju, jer im vraća vitalnost i snagu.

Za ljude koji su pod stalnim pritiskom ovo će biti idealna biljka, jer ova moćna puzavica odlično utiče na nervni sistem i smanjuje učinke stresa. Stres i starenje su usko povezani, te se mora napomenuti da ova biljka sprečava i starenje, kao i oštećenje tkiva ljudskog organizma. Ova biljka inače spada u kateogriju biljaka za podmlađivanje.

Ukoliko postoje problemi sa anemijom, veoma lako će se izaći na kraj sa njom uz pomoć Šatavari puzavice. Pojedina ispitivanja su dokazala da ova biljka štiti krvne stanice koštane srži. Ubrzava cirkulaciju, a samim tim pomoćiće i kod visokog pritiska.

Još jedna od prednosti lekovite puzavice jeste njeno blagotvoreno dejstvo na respiratorne organe. Odličan je borac sa bronhitisom. Ublažava mesta koja su suva, pročišćava i poboljšava rad gornjih disajnih puteva, a isto tako efikasno ublažava nadraženost u plućima.

Šatvari se koristi i za jake glavobolje. U ovim slučajevima potrebno je staviti biljku na vrh glave i gavobolja će posle izvesnog vremena nestati. Ovaj metod odličan je i za bolove izazvane upalom sinusa. Takođe će u znatnoj meri ublažiti kašalj koji je nastao sinusitisom, kao i vrtoglavice.

Zašto je puzavica Šatavari najkorisnija ženama

Lekovita puzavica u narodu je veoma poznata kao lek za žene. Njene moći podmlađivanja koje poseduje odlično utiču na celokupan ženski organizam. Ukoliko postoji problem sa ravnotežom hormona vrlo lako će se izboriti sa tim i vratiti ih u normalnu, samim tim odličan je regulator mensturacije, kao i same ovulacije. Ova biljka u svom sastavu ima u izobilju fitoestrogena, tako da će biti odlična u slučajevima kada žena  ima manjak prirodnih estrogena.

Šatavari se upotrebljava kako bi ublažila siptome pred menstruaciju kao što su nadutost, bolovi u stomaku, nervozu, razdražljivost. Ova biljka takođe se koristi i za gubitak libida kod žena u menopauzi, vaginalnih infekcija, neplodnosti i grlića materice. Ukoliko postoje pretnje od pobačaja trebala bi se koristiti ova moćna puzavica kako bi rizik svela na minimum.

Trudnice bi trebale isto da se druže sa ovom lekovitom biljkom, jer će im dosta pomoći kod ublažavanja jutarnjih mučnina, a kod porodilja će odlično uticati na čišćenje materice posle porođaja. Šatavari nazivaju još i tonikom za matericu. Dojilje će imati odličnu laktaciju, ukoliko koriste ovu biljku, jer ona sama po sebi podstiče laktaciju.

Kod žena srednje dobi često se pojavljuju promene raspoloženja , velike nalete iznenadne vrućine, vagina im biva suva, sve su to znaci menopauze, koje može da ublaži lekovita puzavica Šatavari.

Lekovita puzavica za muškarce

Iako je poznata kao lek za žene Šatavari biće od velike koristi i muškoj populaciji. Reproduktivni sastav muškarca odlično će reagovati na ovu lekovitu biljku. Puzavica će biti od velike pomoći u lečenju impotencije, jer se ona svrstava u prirodne afrodizijake. Kod muškaraca ova biljka pokazala se kao više nego edikasna u lečenju seksualnih poremećenosti, kao i kod upala polnih organa.

Recepti sa Šatavari lekovitom puzavicom

Napitak za vitalnost hormonalnog sastava

Da bi se pripremio ovaj lek za hormone, potrebne su sledeće namirnice:

  • šatavari u prahu
  • organsko mleko

Priprema ovog lekovitog napitka je krajnje jednostavna. Najpre je potrebno  1 do 2 kašičice čajne šatavarija staviti u 2 dcl organskog mleka i kuvati od 5 do 10 minuta. Kada  se ovako pripremljen napitak ohladi zasladiti ga po ukusu i spreman je za konzumiranje. Preporučena doza za upotrebu je jedna šolja ujutru na prazan stomak ili uveče pred spavanje. Obavezno se pije topao.

Čaj za ravnotežu hormona u organizmu

Sve što je potrebno od sastojaka za spremanje ovog lekovitog čaja su voda i Šatavari u prahu. Da bi se dobio ovaj čudotvorni napitak potrebno je staviti 1 do 2 kašičice šatavarija u prahu u 2 do 4 dcl vode. Čaj ostaviti da provri. Ne voli svako čaj iste jačine, tako da se to može regulisati dodavanjem i oduzimanjem vode po ukusu. Na kraju dok je napitak još uvek topao dodaje se med ili smeđi šećer po želji. Čaj za ravnotežu hormona potrebno je piti 1 do 2 puta u toku jednog dana.