Home Razno Simptomi nedostatka kalcijuma i kako ga nadoknaditi prirodnim putem

Simptomi nedostatka kalcijuma i kako ga nadoknaditi prirodnim putem

2241
0
kalcijum iz hrane nedostatak

Kalcijum je jako bitan za čovečiji organizam, pogotovu kada je zdravlje zuba u pitanju, kao i za zdravlje ljudskih kostiju i noktiju. Ukoliko kalcijuma nema onoliko koliko je potrebno, počinju da se osećaju razne zdravstvene tegobe. Neophodan mineral ugavnom imaju u manjku sportisti zbog svojih dijeta, kao i alkoholičari i starije osobe. To su ustvari osobe koje u svojoj ishrani ne koriste dovoljno namirnica koje su bogate ovim izvanrednim elementom.

Koliko je to kalcijuma potrebno organizmu, u velikoj meri zavisi i od uzrasta i starosti, pored srugih okolnosti. Na primer deci od 3 godine potrebno je duplo manje kalcijuma nego detetu od 8 godina. Veoma je važno da se dovoljna količina unosi u organizam dok su deca u razvoju, jer on veoma povoljno utiče na mišiće, organe za varenje, metabolizam i krvotok. Takođe kalcijum je neophodan element naročito u trudnoći i tokom dojenja.

Koji su simptomi nedostatka kalcijuma u organizmu

Kada količina kalcijuma počinje da se smanjuje u ljudskom organizmu, najčešći problemi su neurološke i mišićne prirode. Isto tako primećuje se i smanjen i nepravilan rad srca, kao i loš sani apetit. Grčevi su neminovni ukoliko postoji nedostatak ovog minerala. Grčevi se uglavnom javljaju  u mišićima, a mogu se javiti i u grkljanu, što je poprilično neprijatno i dovodi do otežanog disanja. Ukoliko osoba primeti da joj trnu prsti, jezik , stopala i usne, praćene grčevima i ukočenošću tada je reč od oboljenju živaca koje se naziva tetanija. Ona se takođe pojavljuje ukoliko se ne unosi dovoljna količina kalcijuma u organizam.

Kada je reč o starijim osobama koje imaju problema sa količinom ovog važnog minerala, može doći do lomova kostiju i pojave rahitisa i osteoporoze. Isto tako gora varijanta za starije ljude jesu promene koje se mogu desiti u funkcijama mozga, kada dolazi do depresije, demencije, a u nekim slučajevima može se javiti čak i psihoza. Kada se povredite, a imate nedostatak kalcijuma, primetićete da rane veoma sporo zarastaju.

Tumor je nešto strašno što može zadesiti bilo koga, a usko ga povezuju za smanjenim nivoom kalcijuma u telu. Najčešće u takvim slučajevima javlja se tumor debelog creva. U slučaju da primetite da vam desni otiču, krvare i čak se i povlače reč je o paradentozi koja takođe nastaje, jer čovečijim zubima jako treba kalcijum. Umor i stalna pospanost, kao i manjak energije stručnjaci tvrde, da su uzroci nedostatka upravo ovog elementa bez kojeg ljudski organizam ne može normalno da funkcioniše.

Kod osoba koje nemaju dovoljnu količinu kalcijuma u svom organizmu, češće se javljaju alergije i astma. Iz tog razloga u većini terapija za alergije koristi se ovaj plemeniti mineral, jer je veoma dobar u regulisanju propusnosti krvnih zrnaca i na taj način pomoći će u sprečavanju mnogih alergija.

Postoje istraživanja koja tvrde i da kalcijum utiče na snižavanje krvnog pritiska, kao i da pomaže u simptomima PMS-a. Isto tako u kombinaciji sa vežbanjem, kalcijum će pomoći u održavanju normalnog holesterola i regulisanju telesne težine.

Kako nadoknaditi kalcijum iz prirode

Postoje mnogi preparati, koji obećavju nadoknadu izgubljenog kalcijuma, ipak najbolje rešenje u takvim slučajevima da čovek počne od svoje ishrane. Dosta su se biljni izvori ovog minerala zanemarili, ali prava vrednost upravo u njima leži. Pojedine biljke imaju u sebi kalcijuma više nego mleko na prmer. Ljudska ishrana mora biti raznovrsna i redovna da bi se obezbedila dovoljna količina kalcijuma, koja će da zadovolji dnevne čovekove potrebe. Hrana je ključni faktor kada je reč o dragocenom mineralu kalcijumu, a naročito za osobe koje nisu još navršile ni 30 godina.

Opšte je poznato i svedske medicinske kuće tvrde da mleko i mlečne proizvode treba konzumirati svakodnevno, jer su oni svakako bogat izvor kalcijuma. Namirnice koje ne smemo zanemariti su i sardine, brokoli, suncokret, ljudska od jajeta itd. Isto tako dobre i efikasne su smokve koje čak u 100 g mogu pružiti do 35 % dovoljnih dnevnih čovekovih potreba za ovim mineralom. Smokve su i naučno dokazano prirodno sredstvo za smanjenje krvnog pritisaka i regulisanja organa za varenje. One takođe snižavju i holesterol i trigliceride u krvi. Mogu se konzumirti samostalno ili sa drugim voćem. Smokve najbolji efekat imaju ukoliko se pojedu pola sata pre obroka.

U priprodnu apoteku koja će vam pomoći da nadomestite nedostatak kalcijuma jeste na prvom mestu susam. Ove semenke sadrže čak i do sedam puta više kalcijuma od mleka. Susam će najbolji efekat imati ukoliko se konzumira u mlevenom i sirovom obliku. Ukoliko se u kući mesi hleb ili neko drugo pecivo, ne bi bilo loše dodati i mlevene semenke susama. Odličan je za konzumiranje u obliku kaše za doručak ili večeru, a takođe može biti i izvanredna poslastica ukoliko se pomeša sa medom.

Mahurinka po imenu leblebija veoma je dobar kalcijuma. Leblebija ovaj element ima u izobilju, a takođe je veoma bogata i magnezijumom. Leblebije se mogu spremati kuvane, kao pasulj, a i u vidu veoma ukusnih namaza. Jednostavno kombinacija kalcijuma i magnezijuma, koji je isto tako bitan, je nepogrešiva za ljudski organizam.

Dvostruko veću količinu kalcijuma od mleka imaju i bademi. Bademi su bogati i kalcijumom, kao i magnezijumom, fosforom i manganom. Bademi odlično utiču na čovekovo srce, kožu i krvne sudove. Oni se konzumiraju uglavnom u obliku obroka od žitarica, a veoma su ukusne i sa suvim voćem za doručak. U zdravim hranama možete pronaći i bademovo mleko koje je takođe veoma zdravo i ukusno.

Sledeća namirnica koja je zaslužila da je spomenemo kada je kalcijum u pitanju je rogač koji je jako bogat kalcijumom, fosforom i magnezijumom, kao i mnogim vitaminima koje su bitne za ljudski organizam. Rogač je najviše koristi u mlevenom obliku u kašama od žitarica ili raznim kolačima.

Kelj je povrće koje je od velike pomoći onima koji se bore sa nedostatkom kalcijuma, iz prostog razloga što je samo 400 g kelja dovoljno da zadovolji dnevne čovekove potrebe za kalcijumom. Pored kalcijuma, kelj ej bogat i kalijumom, vitaminim A, C i K i magnezijumom. Ovo povrće idealno je za razne sveže salate, a može se služiti i kratko baren na pari, mada najbolji efekat kelj će imati ukoliko se konzumira u svežem stanju.