Home Biljke SMOKVA, lekovita svojstva i uzgajanje

SMOKVA, lekovita svojstva i uzgajanje

5636
0
smokve kao lek ilustracija.
lekovite svojstva smokve

Smokva (Ficus carica) potiče iz jugoistočne Azije i sa područja Mediterana. To je manje listopadno drvo ili grm. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su kultivisane za ljudsku ishranu.

Smokva se spominje još u Bibliji. (Matej: 21:19) : Tada vide smokvu jednu kraj puta. Dođe k njoj, ali nađe na njoj samo lišće. Tada joj reče: “Neka nikada na tebi više ne bude roda!” Odmah usahnu smokva.

Smokva je veoma cenjeno južno voće. Simbolizuje život, mir, blagostanje i plodnost. Smokva je hrana pustinjaka i sveto drvo mnogih predanja. Prema rimskom verovanju pod smokvom su rođeni Romul i Rem, a Adam i Eva su od listova smokve načinili sebi odelo.

List smokve predstavlja simbol požude. Veruje se da smokve donose sreću i da štite kockare, a koriste se i u ljubavnim napicima, kao i u seksualnoj magiji. Uz pomoć smokve žene, navodno, mogu začarati svoje ljubavnike. Budisti smokvu  smatraju svetim drvetom, jer je pod krošnjom smokvina drveta, Buda doživeo prosvetljenje.

Stablo naraste 3-10 m u visinu, a u širinu mnogo više, 4-9 m. Ima glatku koru sivkaste boje.

Listovi su veoma dugi, 12-25 cm i 10-18 cm široki.

Plod je dugačak 3-5 cm, zelene ili ljubičaste boje. Mesnat je, sladak, kruškastog oblika. Može se konzumirati sveže, konzervisano ili sušeno. Smokva je jedina iz porodice Ficus koja se jede.

Cvetovi su maleni na kratkim stabljikama, ima ih mnogo. Ima ih 3 vrste: muški sa tri prašnika, ženski s tučkom i ženski sterilni.

Koren je dobro razvijen i prilagođava se svakom terenu. Završeci korena mogu biti udaljeni i do 12 m od stabla.

LEKOVITA SVOJSTVA SMOKVE

Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa.

Sveža smokva je veoma bogata vitaminima A, B, C, E i K kao i kalijumom, gvožđem, bakrom, cinkom, kalcijumom i magnezijumom. Sadrži puno karotena, luteina i tininima, koji su zaslužni za jačanje imunog sistema.

Sadrži 80% vode i oko 60% prirodnog šećera. U 100 g svežih smokvi ima 74 kalorija.

Suva smokva je isto veoma zdrava. Sadrži dosta mineral i antioksidanata. Suva smokva ima mnogo više magnezijuma i kalcijuma od sveže, poboljšava koncentraciju, jača kosti, pomaže u borbi protiv depresije i stresa i daje snagu. U 100 grama ima oko 250 kalorija.

  • Snižava holesterol – Zrele smove sadrže biljne sterole koji se vezuju za moleklule holesterola u crevima i ometaju njegovo apsorpciju.
  • Štiti od tumora – Smokva je puna antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale koji su zaslužni za pojavu malignih oboljenja.
  • Daje čvrstinu kostima – Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalcijuma, suve smokve jačaju kosti. Preporučuju se ženama u menopauzi koje su podležne osteoporozi.
  • Čuva srce – Bogata je kalijumom pa se preporučuje za snižavanje povišenog krvnog pritiska i blagotvorno deluje na cirkulaciju.
  • Štiti nervni sistem – Poboljšavaju mentalne sposobnosti, ublažavaju simptome PMS-a i efikasne su protiv nesanice. Sadrže aminokosilenu triptofan koji pospešuje san.
  • Čuva kožu – Smanjuje bore, akne i gljivice. Smokvin sok ima antiseptično i dezifekciono dejstvo.

Možete ispasirati nekoliko plodova i koristiti kao sredstvo za čišćenje kože i za lečenje akni.

  • Poboljšava probavu – Smanjuje nadutost i grčeve, podstiče rad creva.

U 100 g plodova smokvi dodati 1 g listova biljke sene. Svakodnevno uzimati komad smese veličine klikera.

Na bradavicu ili kurje oko preko noći stavite napola prerezanu svežu smokvu. Ujutru otklonite smokvu i oprati mesto u vrućoj vodi. Ponovite postupak 5 dama i zatim pokušajte da odstranite kurje oko ili bradavicu.

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava – leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, kožne probleme i čireve.
Ali novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.
Možete takođe prokuvati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa– 2 čajne kašike suvog lišća smokve prelijte šoljom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procedite. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak..

UZGAJANJE

Optimalana nadmorska visina za uzgajanje smokve je 400 m. To je suptropska biljka, pa uvete treba približiti suptropskoj klimi. Smrzava se na -10 do -22 stepena, u zavisnosti od godina. Starije biljke su otprinije od mlađih. Visoke temeperature veoma dobro podnose. Za dobar plod treba mnogo svetla. Radi ravnomernog rasta, bubrenja i veličine plodova treba je navodnjavati od jula do avgusta.

Što se zamljišta tiče. najbolja su lakša i propusna zemljišta, bogata karbonatima.

KUPOVINA I ČUVANJE

Smokve su dostupne cele godine.
Pre branja, potrebno je pustiti smokve da potpuno sazru na stablu.
Kod svežih smokvi, treba tražiti zrele primerke koji su meki na dodir i ispuštaju ugodan, slatkast miris.
Izbegavajte jako mekane i nagnječene, kao i nezrele plodove, jer su neugodnog ukusa.
Sveže smokve brzo se kvare pa ih valja odmah pojesti, ili odložiti u frižider, gde se mogu držati do tri dana.
Sa suvim smokvama nisu potrebne jače mere predostrožnosti, jer na suvom i hladnom mestu traju do osam mjeseci

SMOKVE U KUHINJI

Sveže smokve prikladan su dodatak salatama, kolačima i sladoledima.
Suvim smokvama možete obogatiti sendviče, ali i kolače raznih vrsta.
Pripremate li kašu od zobi ili neke druge celovite žitarice, ubacite par suvih ili svežih smokava.
Sveže smokve punjene kozjim sirom i iseckanim bademima mogu poslužiti kao predjela ili deserti.
Slatko – Kilogram zelenih smokvi dobro oprati i izbušiti svaku smokvu iglom. Skuvati ih u sedam voda. Skuvati kilogram šećera kao za slatko, dodati smokve i kuvati lagano dok omekšaju. Pred kraj ubaciti jedan iseckan limun i još malo kuvati. Povezati tegle celofanom umočenim u konzervans.

Maslinovo ulje i suve smokve

Iskustva ljudi iz primorskih krajeva govore da ova kombinacija pomaže kod neplodnosti, hemoroida, raznih crevnih oboljenja, slabokrvnosti, opstipacije…

Smokve koje su potopljene u maslinovom ulju jako dobro deluju protiv bakterija u želucu i čira na želucu. Inače, smokva u kombinaciji sa maslinovim uljem jako dobro deluje u slučaju raznih želučanih problema.

  • Uzmite 40 suvih smokava i potopite ih u jednu litru kvalitetnog maslinovog ulja. Najbolje koristiti neku teglu, u kojoj ćete pustiti sadržaj da odstoji 40 dana. Nakon tih 40 dana možete početi da konzumirate smokve. Treba jesti po jednu smokvu svaki dan pre bilo kog jela. To znači da se smokve uzimaju na prazan želudac.