Home Razno Šta je gluten? Simptomi i test intolerancije

Šta je gluten? Simptomi i test intolerancije

577
0
gluten ilustracija.
šta je gluten

Na početku ovog teksta reći ćemo šta je Gluten i zašto se sve češće pominje u negativnom kontekstu. Gluten je protein koji se najčešće nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam. U žitaricama ima vezivnu funkciju (na Latinskom znači lepak) i bez njega hleb i peciva ne bi mogli normalno da narastu. Često se priča o glutenu, pogotovu među poznatim ličnostima, koji prema savremenim trendovima ishrane izbacuju namirnice sa tim proteinom. U nastavku ćemo objasniti da li stvarno ima razloga za to i da li je gluten štetan po zdravlje. 

Da li je Gluten štetan?

Može biti štetan ukoliko izaziva alergiju ili usled urođene intolerancije koja se stručno naziva Celijakija od koje boluje samo 1% stanovništva. Ona se ispoljava kao trajna nesposobnost razgrađivanja glutena iz hrane u tankom crevu. Zbog neinformisanosti ljudi, Gluten se sve češće pominje u štetnom kontekstu, i da ga treba izbegavati. Zdrava osoba koja nema alergije ili urođenu intoleranciju može slobodno da koristi proizvode koji sadrže gluten i nema potrebe da kupuje skupe proizvode koje ga nemaju u sebi.

Simptomi intolerancije na Gluten

Većina ljudi koji su intoleranti na Gluten nikada i ne dobije dijagnozu. Najčešći simptomi su: naduvenost, gasovi, grčevi, čest proliv, glavobolje, hronična razdraženost i česte promene raspoloženja, vrtoglavica, slabost i umor koji posebno dolazi do izražaja posle jela. Međutim iako imate neke od simptoma to ne mora nužno da znači da imate intoleranciju jer ih mogu uzrokovati druge bolesti ili način života. Takođe ako se prejedete neke hrane koja sadrži gluten i bude vam loše, ne znači da ste intolerantni već da ste preterano jeli.

Žitarice koje ne sadrže Gluten

Ukoliko imate alergijske reakcije ili jednostavno želite da ga izbegavate onda možete koristiti sledeće žitarice: heljda, kukuruz, proso, ovas (obično ne sadrži gluten ali tokom industrijske prerade može da se javi), pirinač.