Stevija prirodna zamena za šećer

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Stevija vodi poreklo iz Paragvaja, gde je lokalno stanovništvo više od hiljadu i po godina koristi kao prirodni sazlađivač. Služila im je da zaslade lekovite preparate gorkog ukusa, poput čajeva i ostalih napitaka. Koristili su je u svežem obliku jer su je imali na dohvat ruke ali i kao sušeno lišće. U 16. veku stevija je počela da se koristi i u Evropi, najčešće u obliku čaja.  Sa pojavom šećerne trske i repe pala je u zaborav tokom 18. veka. Ponovno počinje da se koristi zahvaljujući švajcarskom prirodnjaku Bertoniju koji je “vraća u upotrebu” krajem 19. veka.

Sama biljka izgleda veoma skromno ali sadrži dosta korisnih materija, a njena najpoznatija uloga je prirodni zaslađivač. Suvo lišće stevije je čak 200 do 300 puta slađe od šećera, ali je potpuno prirodna i neškodljiva za razliku od veštačkih zaslađivača. Njeno korišćenje ne dovodi do pojave karijesa, odnosno ne šteti zubima, bez kalorija je i ne gubi svojstva na visokim temperaturama pa se može koristiti i u pravljenju kolača.

Biljka izgleda kao grm, sadi se u proleće,  zatim se u jesen beru listovi pre cvetanja koji se suše. Interesantno je pomenuti da u Japanu stevija čini 50% tržišta zaslađivača, koriste je čak i u coca-coli.

Najveće prednosti ove biljke osetiće svakako dijabetičari nebitno da li koriste tablete ili insulin. Nakon upotrebe stevije ne dolazi do neželjenih efekata i ne dovodi do povećanja količine ugljenih hidrata u krvi. Specifičnost ove biljke je da u potpunosti zdavoljava želju za slatkim, ali je organizam ne skladišti kao tipične ugljene hidrate iz šećera. Glikozidi koje sadrži stevija utiču na bokiranje osećaja gladi pa se često koristi i u dijetama.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Druga lekovita svojstva stevije: povoljno deluje na organe za varenje, smanjuje simptome mučnine, umiruje gorušicu, pomaže u oporavku nakon bolesti organa za varenje. Početkom 21 veka stevija počinje da se koristi i kao pomoćno sredstvo za regulisanje hipertenzije, odnosno visokog pritiska. Sprovedeno je istraživanje i učesnici koji su 3 puta dnevno koristili steviju imali su manji sistolni i dijastolni pritisak. Funkcionalna doza je oko 20 grama stevije.

Stevija je bila zabranjena do 2011!

Pošto je tržište veštačkih zaslađivača veoma veliko, to je postalo unosan biznis. Samo u evropi se potroši 10.000 tona veštačkih zaslađivača diskutabilne vrednosti.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Jedna prirodna alternativa veštačkim zaslađivačima bila je stevija. Zbog toga su lobisti kompanija koje proizvode zaslađivače preko Američke organizacije za hranu i lekove, krajem 80ih godina zabranili upotrebu stevije kao zaslađivača. Takođe, 90ih i Evropska komisija uvodi istu zabranu zbog nedovoljno istraživanja o “bezbednosti korišćenja” Tek 2011 Evropska komisija odobrava upotrebu stevije u hrani i pićima, a u Srbiji je odobrena upotreba polovinom 2013.