Home Razno Suncokretovo ulje i puter – prednosti i mane u ishrani i zdravija...

Suncokretovo ulje i puter – prednosti i mane u ishrani i zdravija biljna ulja

433
0
Iustracija suncokretovog ulja sa tekstom

Mada su biljna ulja veoma rasprostranjena u ljudskoj ishrani, daleko je najpopularnije rafinisano suncokretovo ulje.

Međutim, poznato je da ono ima više mana nego prednosti, pa nutricionisti preporučuju zamenu nekim boljim i kvalitetnijim biljnim uljima.

Naravno, kvalitet ulja utiče na ukus hrane kao i na zdravlje, i sam proces ceđenja jeste najvažniji od svega.

Kada se govori konkretno o suncokretovom ulju, poznato je da je ono najčešće termički obrađeno, odnosno rafinisano, te da je ono koje je hladno ceđeno, veoma zdravo.

Puter ili maslac jeste proizvod koji u sastavu ima minimum 80% mlečne masti, i mada se često meša sa margarinom, on ima i mleka u sebi.

Pored toga što jeste kaloričan, puter nije toliko nezdrav kako se pretpostavlja, pre svega jer ima neke važne nutritivne elemente u svom sastavu.

Prednosti i mane suncokretovog ulja za ishranu i zdravlje

Pre svega kada se govori o suncokretovom ulju, kao loše se potencira ono koje je rafinisano, a ne ono koje je dobijeno procesom „hladnog ceđenja“, odnosno koje je devičansko.

Suncokretovo ulje jeste pre svega vrlo kalorično, i procesom termičke obrade je izgubilo sve one bitne kvalitete koje ima suncokretovo seme kao takvo.

Kao kvaliteti suncokretovog ulja, navode se pre svega bogatstvo u vitaminu E i omega 6 masnim kiselinama.

Međutim, u suncokretovom ulju nema omega 3 masnih kiselina koje su vrlo važne, i termičkom obradom se svi njegovi kvaliteti lako gube, pa ostaju samo kalorije.

Smatra se da je ulje suncokreta posebno štetno ako se više puta iznova zagreva, te se potencira da se upotrebljava samo jednom kada se obrađuje za prženje hrane.

Prednosti suncokretovog ulja

No, ulje od semenki suncokreta ima i čitav niz prednosti, kako u ishrani tako i u zdravlju, pre svega ono koje je nerafinisano, a neke od njih su:

– odlična ravnoteža mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, što pomaže da se smanji nivo „lošeg“ holesterola u krvi;

– ima malo zasićenih masnoća i bogato je u vitaminu E, pa je odlično kao preventiva nastanku oboljenja kardiovaskularnog sistema;

– suncokretovo ulje je bogato fenolima i fitomaterijama kakav je kolin, pa smanjuje rizik za nastanak ateroskleroze i srčanog i/ili moždanog udara;

– zbog svog idealnog nutritivnog sastava, suncokretovo ulje pomaže u prevenciji i olakšanju tegoba kod reumatoidnog artritisa;

– hladno ceđeno ulje semenki suncokreta ima obilje vitamina E, pa je značajno za prevenciju karcinoma debelog creva i zapaljenskih oboljenja diogestivne cevi;

– suncokretovo ulje zbog svojih odličnih osobina, značajno je u prevenciji nastanka astme i zapaljenja disajnih puteva;

– manje je poznato da se u suncokretovom ulju nalaze materije poznate kao karotenoidi, koje preveniraju nastanak kancerskih ćelija;

za suncokretovo ulje se može reći da se sprečava tj prevenira i nastanak raka pluća; dojke; kolona; materice; kože;

– suncokretovo ulje ima i dosta vitamina A u svom sastavu, što je osobito značajno za zdravlje oka, i prevenciju katarakte ili staračke mrene;

– savršen balans mono i polinezasićenih masnih kiselina u suncokretovom ulju, a koje se lako metabolišu, omogućava da se održi optimalan nivo LDL i HDL holesterola u krvi;

– materija koja se nalazi u suncokretovom ulju, a poznata je kao lecitin, omogućava da se smanji nivoi lošeg holesterola u krvi i spreči nastanak ateroskleroze krvnih sudova.

Prednosti i mane putera u ishrani i za zdravlje organizma

Puter se smatra „kompletnom hranom“, pre svega jer pored biljnih masnoća u sebi sadrži i mlečne masti, koje mu obezbeđuju bogatstvo u omega 3 masnim kiselinama.

Pored svega toga, puter ima i obilje vitamina i minerala, bogat je u esencijalnim masnim kiselinama, i što jeste vrlo važno, ne menja svoje osobine na višim temperaturama tj prilikom termičke obrade.

Postoji pogrešno mišljenje da je puter štetan i da se lako nataloži u masnom tkivu jer je kaloričan, ali je to zapravo zabluda i utvrđeno je da se on uopšte ne taloži u masnom tkivu.

Pre svega, poznato je da je puter bogat vitaminima A; D; E i K, koji spadaju u liposolubilne vitamine, odnosno one koji se lako rastvaraju u mastima.

Vitamin A je veoma važan za zdravlje okularnog aparata, ali i bubrega, nadbubrega i štitne žlezde.

Vitamin D je poznat kao važan faktor za resorpciju kalcijuma, i za zdravlje koštanog sistema i kože.

Vitamin E je poznati antioksidans, a vitamin K je važan kao faktor koagulacije odnosno važan je za zgrušavanja krvi.

Manje je poznato da se u puteru od minerala nalazi selen, koji je odličan antioksidans, te je bitan u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

U puteru se nalazi i jod, važan za funkciju štitne žlezde i laurinska kiselina koja je bitan fungicid, odnosno služi za lečenje i prevenciju infekcija gljivičnog porekla.

Takođe je puter bogat lecitinom, koji je u prvom redu važan za pravilan metabolizam ukupnog holesterola u krvi i pravilnu ravnotežu LDL i HDL.

U puteru se nalaze i veoma važne zasićene masnoće ali i konjugovana linolna kiselina i oni imaju veoma važan i antikancerogeni i imunoprotektivni efekat na organizam.

U holesterolu koji se nalazi u puteru, zastupljena je arahidonska kiselina, pa je on važan za pravilan razvoj i mozga i uopšteno nervnog sistema u dečijem uzrastu.

U puteru se nalazi i mlečni šećer odnosno laktoza, kao i male količine belančevine kazeina, pa nije preporučljivo da ga jedu deca alergična ili preosetljiva na proteine i šećere iz kravljeg mleka.

Ostala zdrava biljna ulja koja mogu biti alternativa suncokretovom ulju i puteru

Maslinovo ulje je naravno prvo na listi po svom nutritivnom kvalitetu i zdravstvenim prednostima.

Svakako je najbolje onoi koje je hladno ceđeno odnosno devičansko ulje, jer ono koje je pak rafinisano, nema praktično nikakve kvalitete i služi samo kao izvor kalorija odnosno energije.

Pre svega je maslinovo ulje bogato u polinezasićenim masnim kiselinama, i ima značaja u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi.

Pored toga, u maslinovom ulju se nalazi dosta vitamina E, kao i antioksidanasa i zasićenih masnih kiselina.

Jedna od mana maslinovog ulja jeste u tome što nema dovoljno omega 3 masnih kiselina u svom sastavu, pa se one moraju dodatno unositi putem hrane, a pre svega jedenjem ribe i morskih plodova.

prirodna ulja prednosti

Pored toga što zagrevanjem gubi sva svoja nutritivna svojstva, maslinovo ulje stvara i neke štetne materije koje mogu loše da utiču na zdravlje, pa se ne preporučuje za prženje hrane.

Laneno ulje je za naše uslove dosta skupo, i ređe se koristi, ali je izuzetnog kvaliteta i veoma blagotvorno utiče na zdravlje organizma.

Pre svega je poznato da se u lanenom ulju nalazi visoka koncentracija omega 3 masnih kiselina, koje su najbolji činilac za snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi.

Međutim, laneno ulje je sklono tome da veoma nrzo užegne i zato se i pakuje u manje bočice i mora da se upotrebi u kratkom roku, jer izgubi sve kvalitete kada se „pokvari“.

Ulje od semenki bundeve je pre svega poznato po tome da ima odličan odnos mono i polinezasićenih masnih kiselina, kao i obilje vitamina i minerala, i omega 3 masne kiseline.

Veoma je zdravo i hranljivo, i posebno je korisno zbog svojih protivupalnih, antikancerskih i imunogenih efekata, i smatra se svojevrsnim lekom u alternativnoj terapiji hiperplazije prostate.

Mana ovog ulja jeste u tome da ono, iako je hladno ceđeno, nikada nema nikad onoliki procenat minerala, pre svega cinka, magnezijuma i gvožđa, kao samo seme bundeve.

Ulje od susama je veoma poznato u alternativnoj medicini, i bogato je sadržajem oleinske i linolne kiseline, kao i vitaminom E i K.

Ovo ulje u sebi nema ni šećere niti vlakna i belančevine, a od minerala su dosta zastupljeni cink; magnezijum; kalcijum; gvožđe i bakar.

Iz navedenih razloga je ulje od semenki susama odlično za lečenje anemije; ima protivupalna svojstva pa pomaže kod artritisa i jača kosti i zglobove.

Takođe je susamovo ulje odlično za snižavanje povišenog krvnog pritiska; smanjuje stres i depresiju; ima antibakterijska svojstva i mnoge druge pozitivne efekte.

Od ostalih dobrih i kvalitetnih ulja, kako za ishranu tako i za zdravlje organizma, navode se kao odlična i – ulje od koštica grožđa; ulje od kikirikija; ulje od repice; kokosovo ulje; orahovo ulje; ulje crnog kima i mnoga druga.