Home Razno Sweden bitter – Švedska grančica recept

Sweden bitter – Švedska grančica recept

927
0
Slika Svedske Grancice.

Švedska grančica (Sweden bitter) je naziv za tinkturu od velikog broja lekovitih biljaka kaja se smatra da leči sve bolesti. Verovatno ste već čuli za ovu tinkturu, a po iskustvima ljudi koji su koristili Sweden bitter stvarno je veoma učinkovit u lečenju raznih bolesti. U ovom tekstu ćemo napisati originalan recept ali i recept koji je prilagođen biljkama sa našeg podnevlja. Švedenbiter se koristi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Koristi se kod raznih upala zglobova, bolova bubrega, žuči, kod ožiljaka čak i onih starih, glavobolje, bolova sinusa, gripa, prehlade, hemoroida, zujanja u ušima, deformiteta eksremiteta, ujeda insekata…

Kod problema sa ušima koristi se kao spoljna obloga oko ušne školjke ali se može i na prst uneti u unutrašnjost uha. Kod ujeda insekata koristi se tako što se nanese na mesto gde je ujed, to važi i kod ujeda ose i stršljena. Ako vas boli bubreg ili žuč u pravcu bolnog mesta staviti oblogu na gazu ili vatu, bol će prestati.

Kod glavobolje takođe je dovoljno naneti na glavu spolja. Kod kijavice i gripa dovoljno je samo pomirisati švedenbiter i nos će vam postati prohodan a vi ćete se osećati bolje. Možete ga koristiti kod mučnina, proliva, gastritisa, bolesti jetre, kancerogenih bolesti, problema sa venama bilo koje vrste, može se koristiti čak i ako postoji zabrana korišćenja alkohola. Koristi se kod mladeža, kurjeg oka, hemoroida i bilo kakvih promena na koži. Takođe se može koristiti kod bilo kakvih  crevnih krvarenja, Jednom rečju koristi se u svakoj situaciji.

Originalan recept za Sweden bitter

10,00g aloje
5,00g mire
0,20 g šafrana
10,00g seninih listova
10,00g kamfora
10,00g korena rabarbare
10,00g podanka kurkume (temerika)
10,00g mane (smole crnog jasena)
10,00g venecijanskog terijaka
5,00g korena vilinog sita (carlina acaulis)
10,00g korena anđelike

Domaći recept-Švedska grančica

Aloja (listovi) 10 g
Smola od jele 5 g
Šafran (tučkovi) ili perunika (koren) 0,2 g
Bagrem (cvetovi) 10 g
Lovor (list) ili cimet 10 g
Troskavica ili koren rabarbare 10 g
Lincura (koren) 10 g
Beli jasen (lišće) 10 g
Kleka (drobljene bobice) 10 g
Morač ili anis 4 g
Vilino sito (Carlina acaulis) 5 g
Anđelika (koren) 10 g

Način pripreme: Ovu mešavinu staviti u flašu (2 litra) sa širokim grlićem. Dodati 1,5 litar votke jačine 40% i zatvoriti. Flašu ostaviti da odstoji na suncu (leti), ili u toploj sobi (zimi), 14 dana.
Svakog dana treba promućkati. Petnaestog dana procediti sadržaj flaše, a dobijenu tinkturu čuvati u dobro zatvorenim, staklenim flašama, na hladnom mestu. Pre upotrebe promućkati. Način upotrebe: Spolja i iznutra.