Home Razno Tamne mrlje na vratu: Kako ih se osloboditi na prirodan način?

Tamne mrlje na vratu: Kako ih se osloboditi na prirodan način?

4533
0
tamne mrlje na vratu ilustracija.

Tamne mrlje na koži vrata su česta neprijatnost. Ova pigmentacija je u medicini poznata i kao akanatoza, koja se ponekad meša sa infekcijama ili gljivičnim oboljenjima. Starenje i izlaganja suncu su glavni uzroci tamne prebojenost vrata. Ostali potencijalni uzorci mogu biti šećerna bolest, genetika, sindrom policističnih jajnika, loša higijena i nagli gubitak težine. Nekoliko prirodnih tretmana mogu vam pomoći u rešavanju ovog problema. Otkrivamo kako primeniti najdelotvornije tretmane.

  1. Bademi

Bademi sadrže vitamine koji su neophodni za zdravlje kože. Oni imaju svojstva koja mogu da neguju kožu, pre svih vitamin E. Bademe možete korisiti na različite načine za lečenje tamne kože na vratu.

Za jednostavan lek napravite gustu pastu od pola kašičice badema u prahu  i po jedne kašičice mleka u prahu i meda. Nanesite smesu na bočnim stranama i zadnjem delu vrata, ostavite da deluje na pola sata, a zatim ga isperite vodom. Uradite to dva do četiri puta nedeljno.

Blago zagrejte bademovo ulje i masirajte vrat sa njim. Uradite to nekoliko puta mesečno za poboljšanje cirkulacije krvi u predelu vrata. Ulje takođe deluje kao ovlaživač tena, te na taj način hidrira kožu.

Potopite četiri ili pet badema u vodi preko noći. Ujutru, sameljte bademe u pastu. Nanesite pastu na predelu vrata i uklonite nakon nekoliko minuta. Isperite hladnom vodom. Primenite tretman nekoliko puta nedeljno.

  1. Aloe vera

Aloe vera je neka vrsta prirodnog izbeljivača kože, a ujedno je i hidrira. Aloe vera je takođe bogata antioksidantima i raznim drugim jedinjenjima koja pomažu popravku i stvaranje novih ćelija kože.

Za tretman upotrebite gel sa aloe verom. Nanesite ga direktno na vrat i nežno umasirajte. Pustite ga da deluje oko 20 minuta. Iserite vodom. Ponovite ceo proces jednom dnevno za brže rezultate.

  1. Orasi

Orasi sadrže vitamine i minerale koji neguju kožu. Za lečenje tamnu kožu na vratu, a piling napravljen od oraha i jogurta je veoma efikasan.

Izmrvite orah u jogurtu i napravite gustu pastu. Nanesite pastu na tamnu površinu vrata. Za ispiranje iskoristite hladnu ili ružinu vodu.

  1. Krastavac

Krastavac se takođe može koristiti za poboljšanje izgled kože navratu. On ima umirujuća svojstva koja pomažu oporavku ćelija, uklanjaju mrtve ćelije kože i daju joj sjaj.

Nanesite kolutove krastavaca ili njegov sok po po celom vratu i nežno obrišite za oko 10 minuta.

Druga opcija je da pomešate jednake količine soka od krastavca i soka od limuna i primenite ga na vratu pomoću vatu. Pustite da deluje 10 minuta, a zatim ga isperite hladnom vodom.

Primenjujte  bilo koji od ovih lekova svakog dana, nekoliko meseci ili dok ne budete zadovoljni rezultatima.

  1. Sok od limuna

Limun ima limunsku kiselinu, koja je prirodni izbeljivač. Takođe, vitamin C prisutan u limunu pomaže da se uklone mrtve ćelije. Stoga limun može da se koristi za veoma efikasno uklanjanje tamnih mrlja na vratu.

Nanesite sok od limuna na tamnu kožu pomoću vate. Ako imate osetljivu kožu, razredite sok  sa vodom. Pustite ga da radi 20 minuta, a zatim ga isperite . Uverite se koža vrata ne bude izložena  na direktnom suncu nakon primene tretmana.

Druga opcija je da pomešajte jednake delove soka od limuna i ružine vode. Nanesite ovu mešavinu oko predela vrata pre odlaska na spavanje. Radite ovo svakodnevno mesec dana za vidljive rezultate.

  1. Ovas

Ovas radi kao veliki prečišćivač kože i kao efikasan piling. On je veoma efikasn u smanjivanju tamnih mrlja koje se pojavljuju oko predela vrata.

Uzmite dve kašičice samlevenog ovasa i dodajte malo paradajz pirea da dobijete gustu pastu. Nanesite smesu na vrat i ostavite je da deluje oko 20 minuta. Na kraju, operite vrat hladnom vodom i nanesite kremu. Tretman možete primeniti jednom ili dva puta nedeljno.

Ili, pomešajte jednu kašiku ovasa u prahu sa dovoljno mleka i meda da se napravi pasta. Nanesite ga na tamnom mestu na koži vrata. Ostaviti da odstoji 20 do 30 minuta, a zatim isprati mlakom vodom. Tretman primenjute dva puta nedeljno.

  1. Soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kao prirodni ekfoliant kože. Kombinacija sode bikarbone i vode se pokazala kao veoma efikasna u uklanjanju hiper-pigmentacije koja se formira oko vrata.

Pomešajte tri dela sode bikarbone i jedan deo vode da formirate gustu pasta. Nanesite smesu na vratu i ostavite da se osuši. Operite vrat nakon nekoliko minuta.

  1. Kora od narandže

Visoka količina vitamina C u pomorandžama je takođe veoma korisna u prosvetljivanju kože.

Stavite koru narandže na suncu i pustite da se osuši. Onda je sameljite u prah. Dodajte jednaku količinu mleka u prahu i kore od pomorandže da dobijete gustu pastu. Nanesite smesu na predelu vrata i ostavite da se osuši. Operite hladnom vodom.

Alternativno, možete da narendate koru od pomorandže i dodate sok od pomorandže. Nanesite ovu mešavinu na vrat i ostavite da deluje 10 minuta pre ispiranja ga hladnom vodom. Primenjute  svakodnevno.

  1. Brašno leblebije

Leblebije radi kao odličan lek da se otarasite tamnih fleka na vratu. Brašno leblebije treba uvek da se koristi sa kurkumom, koji ima antiseptička svojstva i koristi se za lečenje raznih kožnih problema.

Uzmite dve kašičice brašna leblebije i dodajte prstohvat kurkume na njega. Zatim dodajte malo vode i umešajte sastojke dobro da se napravi gusta pasta.

Nanesite smesu na svoje tamne mrlje i ostavite da se osuši oko 20 minuta. Nakon toga isperite vrat vodom. Radite to svaki drugi dan.

  1. Krompir

Enzim u krompiru ima sposobnosti izbeljivanja koje mogu da pomognu kod tamne kožu na vratu.

Nanesite rendani krompir ili sok od krompira na predelu vrata. Pustite ga da deluje 15 minuta, a zatim operite vrat hladnom vodom.

Alternativno, možete mešati sok od limuna i sok od krompira zajedno i primenjivati na ugroženom području kože. Ostavite da deluje otprilike 10 do 15 minuta, a onda isperite hladnom vodom. Ovaj tradicionalni lek se takođe može koristiti za brisanje tamnih fleka i ožiljaka od akni.

Pokušajte neke od ovih sredstava i primenite jedan koji vam najviše odgovara. Imajte na umu da je potrebno neko vreme, kao i strpljenje da se oslobodi tamnih mrlje na vratu.