Home Razno Tigrova mast – šta je tigrova mast, prednosti za zdravlje i način...

Tigrova mast – šta je tigrova mast, prednosti za zdravlje i način upotrebe

6299
0
4 crvene amblaže Tigrove Masti.

Poznato je da je tigrova mast upotrebljavana još pre 1500 godina, i da je bila dostupna samo kineskim carevima, kao sredstvo za ublažavanje bolova.

U poslednjih sto godina je ova poznata mast doživela komercijalizaciju, pa se prodaje kao jedno od najboljih sredstava sa prirodnim analgetskim delovanjem.

Koji je sastav tigrove masti

Pre svega je tigrova mast lako prepoznatljiva i karakteristična po jakom mirisu koji potiče od njenog sto procentnog prirodnog sastava.

Ovu svetski poznatu mast je po nekim predanjima osmislio kineski travar a nju su potom njegovi naslednici tek u XIX veku pustili u komercijalnu prodaju.

Sastav tigrove masti je veoma specifičan, i razlikuju se „crvena“ i „bela“ tigrova mast, prema efektu zagrevanja ili hlađenja bolnog mesta preko kože.

Ono što jeste zanimljivost vezana za tigrovu mast, je činjenica da ona ne deluje zaista na uzrok bola, i nema pravi analgetski efekat.

Naime, tigrova mast putem nervnih završetaka u koži, šalje u mozak „zavaravajuće signale“ i tako prestaje bol, ali se on zapravo zamaskira a ne uklanja se njegov etiološki faktor.

Sastojci koji se nalaze u tigrovoj masti su eterična biljna ulja sledećih biljaka:

– kamfora – koji deluje tako što aktivira osećaj hlađenja na koži, i na takav način se mozak usmerava na osećaj hlađenja umesto na bolnu senzaciju;

– mentol – je alkoholni ekstrakt koji se dobija iz eteričnog ulja mente; ima efekat hlađenja jer usporava krvotok i smanjuje edeme i bol;

–  eterično ulje mente – sastojak je koji sadrži takozvani menton, koji je zapravo važan jer omogućava bolju resorpciju tigrove masti kroz kožu u cirkulaciju;

– eterično ulje mirte;

– eterično ulje kajuputa – koje je izvanredan antiseptik, a ima i snažan efekat zagrevanja;

– eterično ulje karanfilića;

– eterično ulje kineskog cimeta – ima i efekat hlađenja ali i zagrevanja;

– parafin – je sastojak koji je podloga za mešanje biljnih ulja u tigrovoj masti, i on daje prepoznatljivu teksturu koja je u čvrstom stanju ali opet lako „razmaziva“;

vazelin – podloga koja omogućava da se tigrova mast lako razmaže na koži, jer se na sobnoj temperaturi lako otapa.

Za šta se upotrebljava tigrova mast

Kako je ranije i navedeno, osnovna upotreba tigrove masti jeste za uklanjanje bola, pre svega kod osteoartritisa, reumatskih tegoba i bolova u mišićima.

Važno je znati da se razlikuju dve osnovne vrste tigrove masti – bela i crvena. Te da je svaka delotvornija za određeni vid zdravstvenih tegoba.

Crvena tigrova mast je bolje sredstvo za uklanjanje bolova u mišićima i u zglobovima od zelene masti.

Poznato je takođe i da je crvena tigrova mast „jača“ pa se upotrebljava kod bolova koji su većeg intenziteta i koji su hroničnog karaktera.

Naime, crvena tigrova mast u svom sastavu ima veći procenat i mentola i kamfora, pa jače rashlađuje bolna mesta.

Sa druge strane, bela tigrova mast je učinkovita kod glavobolje, bola kod ujeda insekata, kod „otčepljenja“ sinusa i disajnih puteva; za opekotine i probleme sa digestivnim traktom.

Mada se kod ovakvog tipa „blažih bolova“ bela tigrova mast obično smatra dovoljnom, ako ona ne pomaže, može da se koristi bez problema i crvena tigrova mast.

Najčešće se tigrova mast upotrebljava kod sledećih zdravstvenih tegoba, kao sasvim prirodno sredstvo:

– za ublažavanje otoka, bola i svraba kod ujeda insekata;

za ublažavanje migrene i glavobolje uopšte;

– za ublažavanje reumatskih bolova;

– za ublažavanje zubobolje;

– kod problema sa varenjem, za regulaciju zatvora ili dijareje;

– kod problema sa lošom perifernom cirkulacijom;

– kod opekotina od sunca gde ublažava crvenilo, bol i sprečava nastanak infekcije;

– kod prehlade, zapušenih sinusa i zapušenog nosa i disajnih puteva;

– kod bolova u grlu, upaljenih krajnika i promuklosti;

– preventivno kao repelent koji odbija insekte i tako pomže osobama koje imaju neki vid alergije na ujed insekata;

– kod gljivičnih infekcija na stopalima;

– kod problema sa strijama;

– kod bolova u stomaku;

tigrova mast nacin upotrebe

Kako se upotrebljava tigrova mast i da li postoje neke kontraindikacije i neželjeni efekti

U zavisnosti od primarnog problema, za čije je uklanjanje tigrova mast namenjena kao pomoćno sredstvo, ona se upotrebljava na različite načine.

Ono što svakako jeste važna napomena, jeste da je tigrova krema sredstvo za spoljnu primenu, da se ne sme unositi per os, i da se stavlja pre svega na mesto bola, jer tada lokalno najbolje deluje.

Za ublažavanje reumastkog bola, kao i bolova u leđima i kod osteoartritisa, mala količina tigrove masti se utrljava na bolno područje, po potrebi, nekoliko puta dnevno.

Kada su u pitanju tegobe sa varenjem pre svega zatvor ili dijareja. Tigrova mast se utrljava u region oko pupka, a onda se pokrije pamučnom tkaninom.

Takođe se kod pomenutih problema sa varenjem, ova učinkovita mast može naneti na kožu između slabinskog područja i analnog otvora.

Kod stanja zubobolje, tigrova mast se stavlja na komad gaze ili vate, direktno na bolni zub. Ili se utrlja na desni oko zuba u vrlo tankom sloju.

Kada postoji bilo kakva iritacija na koži, u smislu opekotine ili ujeda insekata, tigrova mast se utrljava na to područje, u tankom sloju.

Za ublažavanje glavobolje tigrova mast se nanosi na predeo slepoočnica ili čela, ali je vrlo važno paziti da ona ne dođe u kontakt sa očima.

Kod raznih faktora koji uzrokuju upalu grla i izazivaju bol, poželjno je da se tigrova mast nanese u tankom sloju na predeo vrata uz laganu masažu.

Generalno gledano, upotreba tigrove masti nije preporučljiva u sledećim situacijama:

– kod dece mlađe od dvanaest godina;

– u stanju trudnoće i u dojenačkom periodu;

– na otvorenim ranama;

– na sluzokožama desni; nosa; usne duplje; polnih organa i rektuma;

– na ušnom kanalu;

– na suvoj i atopičnoj koži, koja je sklona perutanju i iritaciji.

Kontraindikacija za upotrebu tigrove masti je pre svega alergija na neki od sastojaka.

Koja je cena tigrove masti i gde se ona može kupiti

Tigrova krema je preparat koji se bez lekarskog recepta može lako kupiti u svim apotekama i drogerijama, ali nije preporuka da se ona koristi bez savetovanja sa lekarom.

Cena tigrove masti je i više nego pristupačna, i zavisno od gramaže i samog proizvođača se kreće između 400 i 800 dinara.

Originalna kineska tigrova mast dolazi u okrugloj limenoj kutijici, crvene boje sa slikom tigra, i po tome jeste i najlakše prepoznatljiva.

Strani izvori: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323771.php#6-uses-and-benefits