Home Razno Ulja koja podmalađuju i njihova lekovita svojstva. Kako se podmladiti?

Ulja koja podmalađuju i njihova lekovita svojstva. Kako se podmladiti?

637
0
ulja za podmladjivanje ilustracija.

Korišćenje eteričnih ulja znatno podmlađuje kožu i utiče na njeno zdravlje. Postoje mnogi preparati koji uopšte nisu pristupačni svima, a deluju skoro identično kao i kombinacije nekih od eteričnih ulja. Da koža ostane mekana i nahranjena najbolje je mešati hladna prešana ulja sa eteričnim i učinak će biti najveći, koža će dobiti sjaj i izgledati mlađe i svežije.

U kombinaciji različitih ulja ne može se pogrešiti. Tu se može dati mašti na volju, kombinovti svojstva i njihove mirise po želji. U večernjim satima preporučljivo je koristiti kombinaciju biljnih i eteričnih ulja, jer su ona veoma lagana i nanose se u malom, tankom sloju na kožu. Nanoseći ulja, blagodet za kožu, je i da se utrljavaju laganim pokretima u vidu lagane masaže. Na taj način ulja će se brže i bolje upiti u kožu, te samim tim je i hraniti i činiti zdravijom.

Korisna i lekovita biljna ulja koja podmalađuju

Ulje Argana poznato je još i kao marokansko ulje. Dobija se iz oraščića, tj. ploda argana. Arganovo ulje je veoma retko i vredno sredstvo za negu kože. Može se naći na našim prostorima po nešto višoj ceni, ali zaista vredi. Ovo ulje dobija se ručno ceđenjem paste dobijene od oraščića i baš iz tih razloga je toliko cenjeno. Bogato je oleinskom kiselinom i lionlnom kiselinom, vitaminom E, kao i karotenima. Pored toga što osvežava i kožu čini mlađom, ovo ulje je idealno za korišćenje osobama sa suvom i zrelom kožom, jer regeneriše njene ćelije i deluje protiv upalno. Takođe odlično je za negu noktiju i kose, a tome svedoči i podatak da ga Marokanke vekovima unazad koriste za ulepšavanje. Ulje Argana upotrebljava se kod saboreje, psorijaze, kao i dermatitisa.

Ulje avokada veoma je pogodno za kožu i kosu. Podmlađuje i pozitivno utiče na celokupno zdravlje ljudskog organizma. Ulje avokada poznato je širom sveta i postalo je veoma popularno. Ovo ulje sadrži vitamin je koji je skoro pa sam po sebi dovoljan za podmlađivanje suve kože. Vitamin E je ustvari jedna od najbitnijih supstanci kada je zdravlje kože u pitanju. Može se upotrebljavati svakodnevno, a pored podmlađivanja ulje avokada takođe je i odlično sredstvo za hidrataciju kože. Kora avokada sadrži supstance koje čuvaju tečnost u koži lica, tako da se čak i unutrašnjost kore može koristiti za masažu kože lica. Uz pomoć ovog ulja mogu se otkloniti staračke pege, može se praviti kupka kao i maska za lice. Ulje je takođe dobro za borbu protiv nekih vrsta kancera i ima jako antioksidantno dejstvo.

Ulje badema je veoma efikasno kada je lepota ljudske kože upitanju. Isto tako dobar je i za opšte zdravle i lepotu kose. Plod badema je veoma bogat vitaminom E, proteinima i mastima, te je samim tim dobar antioksidant. Postoje dve vrste bademovog ulja to su slatko i gorko. Za lepotu kože i kose više se upotrebljava slatka varijanta, te je i veoma čest gost kozmetičkim preparatima. Pored toga što podmlađuje kožu, ovo popularno ulje koristi se u aromaterapiji i dobro se slaže sa svim tipovima kože. Ulje ploda badema omekšava iritiranu i suvu kožu, povećava sjaj kože i poboljšava njen ten. Odličan je za razna zapalenja i upalne procese na koži, a ujedno je i dubinski hrani i hidrira. Čini kožu glatkom i mekanom, a veliku pomoć pružiće i za različite osipe koji se mogu javiti na ljudskoj koži.

Kokosovo ulje je ulje koje je postalo veoma popuarno u proteklih deset godina. Kokosovo ulje može koristi cela porodica, jer kao i ostala biljna ulja, ono nema nus pojava. Veliki uticaj ima na izgled, kose, kože. Obezbeđuje im konstantni sjaj i što je najbitnije čini ih zdravim u svakom smislu. Kaprina je veoma bitan sastojak kokosovog ulja jer podstiče stvaranje pozitivnih bakterija i uništava mnoge parazite u organizmu.  Njegova najpopularnija upotreba je za masažu kože i kose. Ovo moćno ulje hrani kožu, daje joj sjaj i čini je elastičnijom i mekšom. Isto tako veoma je efikasan kod smanjenja bora i staračkih pega. Kokosovo ulje može da se utrljava na kožu glave kako bi bila zdravija i podsticala rast nove kose. Upotreba ovog ulja dobra je i za piling celog tela kao i za uklanjanje šminke sa lice.

Orahovo ulje veoma je bogato mineralima i vitaminima, te je jako delotvorno za kožu i veoma smanjuje znake starenja. Ovo ulje jako je efiksno u borbi protiv bora. Potrebno je samo redovno ga koristiti i vremenom će ukloniti sve bore sa lica kao i fine linije. Ono je odličan lek i za mnoge gljivične infekcije koje kožu mogu zadesiti. Trajni problem sa kožom sa kojima se mnogi suočavaju jeste sporijaza, a orahovo ulje je od velike pomoći kada je ovaj problem u pitanju. Da bi se čovek izborio sa ovom bolešću potrebno je naneti orahovo ulje direktno na kožu ili u kupku. Takođe snažno orahovo ulje odlično je i za sunčanje i za kosu.

Smelje je mediteranska biljka koja se uzgaja i u Srbiji. Za dobijanje litre ulja od ove korisne biljke potrebna je ogromna količina i zbog toga je cena ovog proizvoda zaista velika. Ulje ove biljke koristi se za podmlađivanje i kao lek protiv bronhitisa. Smelje se odlično i u snižavanju krvnog pritiska, a sprečavva i ugrušak i ublažava bolove. Smelje ima veliku sposobnost brisanja bora, strija, ožiljaka i modrica. U Franciskoj ovu biljku nazivaju još i besmrtnom, baš iz razloga što je jedna od najefikasnijih kad je podmlađivanje kože u pitanju. Mnogi problemi na koži mogu se rešiti uz pomoć ove magične biljke i baš iz tog razloga dugo je bila skrivena, u senci mnogih neefikasnih kozmetičkih preparata.

Ulje divlje ruže je jedno do najdragocenijih ulja. Dobija se iz ploda dilje ruže i daje izvrsne rezultate u regeneraciji oštećene kože. Podmlađuje i odlično je u borbi protiv ožiljaka, ekcema, akni, bora i strija. Upotreba ulja divlje ruže je široka, a najčešće se upotrebljava za tretmane kože. Ulje ploda divlje ruže regeneriše kožu i pomaže joj da povrati sjaj ukoliko ga je izgubila. Ovo ulje u sebi sadrži veliki procenat masnih kiselina i vitamina E, što ga čini toliko delotvornim kada su kožni problemi u pitanju. Ulje se upotrebljava jednom najmanje u toku jednog dana. Ukoliko se ovaj proizvod koristi radi podmlađivanja potrebno je nanositi ga dva puta dnevno i prvi rezultati vidljivi su već nakon tri nedelje.