Home Grlo Upala grla i bol, prirodno lečenje za jedan dan

Upala grla i bol, prirodno lečenje za jedan dan

9132
0
bol u grlu ilustracija.
bolovi u grlu, prirodno lečenje

Upala grla se karakteriše bolom ili grebanjem u grlu, otežanim govorom i gutanjem. Najčešći uzroci bolova u grlu su bakterije i virusi koji se posebno javljaju u zimskom periodu. Virusna infekcija grla najčešće prolazi za par dana, dok upala grla koja nastaje zbog prisustva bakterija može trajati dosta duže i razviti ozbiljnije tegobe. Doktori obično za bakterijsku infekciju prepisuju antibiotike koje ne bi trebalo često upotrebljavati.

U ovom tekstu pročitajte kako da izlečite upalu grla čak i za jedan dan!

 

1. Jednostavan recept koji leči upalu grla i anginu za jedan dan:

Potrebno je: jedna veća cvekla i 9% alkoholno sirće

Recept: Izrendajte cveklu na sitno pomoću rendea ili električne seckalice. Dodajte supenu kašiku sirćeta na 250 gr izrendane cvekle (na 500 grama – 2 supene kasike). Promešajte i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga dobijenu smešu iscedite kroz gazu ili cediljku, a ostatak možete baciti. Sa tom tečnošću redovno ispirajte grlo, na svaka 2-3 sata i rezultat ne bi trebali da izostanu!

2. Voda i so

Prokuvajte 2dl vode, a zatim dodajte kašičicu soli, poželjno morske i ostavite da se ohladi. Zatim, sa ovom slanom vodom ispirajte grlo u gutljajima dok je ne potrošite. Ovaj postupak ponavljajte 2-3 puta dnevno.

3. Beli luk

Prokuvajte 2dl vode i ostavite da se ohladi. Zatim 5-6 izgnječenih čenova belog luka ubacite u vodu. Ostaviti luk u vodi par sati da ispusti lekovite sokove, a nakon toga procedite i sa dobijenom tečnošću ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

4. Čaj od žalfije

Žalfija se od davnina koristila kod problema sa grlom jer je poznata po tome što ubija bakterije.

Kašiku sveže ili osušene žalfije prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Sa dobijenim čajem ispirajte grlo grgoljenjem, više puta dnevno.

5. Obloge sa rakijom ili jabukovim sirćetom

Pamučnu krpu potopite u rakiju ili jabukovo sirće pa zatim stavite na grlo, a preko krpe obmotajte šal. Obloga se drži najmanje dva sata.

Napomena: Ukoliko simptomi upale grla potraju duže od nekoliko dana obratite se lekaru.