Home Razno Zanimljivo uputstvo: mini kućna bašta lekovitog bilja

Zanimljivo uputstvo: mini kućna bašta lekovitog bilja

619
0
basta lekovito bilje ilustracija.

Većinu lekovitog bilja verovatno kupujete u obliku čajeva gde je bilje prosušeno i samleveno. Ukoliko želite da imate uvek sveže omiljeno lekovito bilje, prenosimo vam jedno jednostavno i zanimljivo rešenje. Sve što vam je potrebno za pravljenje svoje mini kućne bašte su tegle, zemlja i seme od lekovitog bilja po izboru. Najbolja stvar kod ove mini bašte je to da je potpuno prenosiva, možete je držati pored prozora, napolju po lepom vremenu ili gde god želite. Druga prednost je što sami birate koje lekovito bilje želite da imate i možete da ga koristite svežeg u svakom trenutku za čajeve, lekovite tinkture ili kao začin.

Uputstvo za pravljenje vaše mini bašte lekovitog bilja

tegla-biljke-zemlja1. Pripremite onoliko tegli koliko različitih biljaka želite da imate.

2. Napunite tegle zemljom skoro do vrha ostavljajući dovoljno prostora za dodavanje semena kao na slici pored.

3. Dodajte seme od izabranog lekovitog bilja koje možete kupiti u poljoprivrednim apotekama u tegle sa zemljom. Napišite na tegli šta ste posadili kako bi znali šta klija.

4. Lagano prekrijte seme sa malo više zemlje ali pazite da ga ne posadite previše duboko jer mu je potrebno sunce da klija .

5. Dodajte vode toliko da zemlja sa semenom bide vlažna.

Eto napravili ste vašu malu baštu i za mesec dana imaćete vašte lekovito bilje ili začin 🙂

Napomena: redovno zalivajte biljke i budite oprezni sa količinom vode koju koristite za zalivanje jer tegla može da isuši vodu, a sa druge strane, previše vode može poplaviti biljke, zato pazite da ih ne zaboravite napolju na kiši.