Home Razno Urastanje noktiju, efikasne metode za prirodno lečenje

Urastanje noktiju, efikasne metode za prirodno lečenje

6572
0
urasli nokat lecenje

Urastanja nokta, takođe poznato kao onichocriptosis, je nezgodno zdavstveno stanje koje pogađa veliki broj ljudi. Ukoliko bočne ivice nokta urastaju u meko meso kao posledica mogu nastati određene neprijatnosti. Uzroci uraslih noktiju uključuju nošenje uskih cipela, nepravilno obrezivanje noktiju, povrede ili genetiku. Pročitajte naše savete kako da sprečite ili ublažite ovaj neprijatan problem.

Osobe koje pate od dijabetesa ili drugih zdravstvenih problema koje izazivaju slabu cirkulaciju krvi u nogama u većem su riziku od razvoja uraslih noktiju. Neki od simptoma uključuju uporan bol prilikom hodanja, crvenilo i otok. Ako se ne leče, urasli nokti mogu lako dovesti do infekcije.

Lako je voditi računa o uraslim noktima ukoliko ovaj problem primetite na vreme. Međutim, ako primetite znake infekcije može lako doći do komplikacija.

Na samom početku, potrebno je znati zbog čega nokti najčešće urastaju.

Razlozi zbog kojih nokti urastaju:

 • Neudobne cipele
 • Prekomerno znojenje u nogama
 • Povreda prstiju
 • Dijabetes
 • Nepravilno sečenje noktiju
 • Problemi sa cirkulacijom
 • Gljivična infekcija
 • Bakterijska infekcija
 • Nenormalni oblik nokta
 • Genetska predispozicija

U nastavku pročitajte najbolje savete da se uspešno oslobodite ovog problema.

 1. Topla slana kupka

Kada patite od uraslih noktiju, tretman slanom toplom vodom nekoliko puta dnevno može da pomogne u ublažavanju otoka, bolova i osetljivosti izazvane ovim problemom.

Napunite kadu sa toplom vodom i dodajte malo soli magenzijum sulfat. Ova so pomaže u omekšavanju kože oko ugroženog područija što čini da lakše izvučete urastao nokat. Takođe pomaže kod spuštanja upale. Potopiti noge na 15 do 20 minuta. Uradite to 3 do 4 puta dnevno za olakšanje.

 1. Pamuk ispod nokta

Nakon tretmena toplom vodom, možete staviti mali “pamučni klin” ispod uraslog nokta da pomogne u rastu nokta iznad kože. Ovo će čak olakšati bol i ubrzati proces ozdravljenja.

Potopiti noge u toplu vodu, a zatim ih potpuno osušite. Pažljivo podignite nokat tupom pincetom. Postavite mali komad vate između nokta i kože. Menjajte vatu nekoliko puta dnevno. U početku može doći do bola ali on će se brzo smanjiti.

 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je takođe korisno za urasle nokte. Njegova antiseptička i anti – upalna priroda može ublažiti simptome. Pored toga, blaga kisela priroda sprečava infekciju.

Pomešajte jednake količine sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i tople vode u maloj kadi. Potopite noge na 20 do 30 minuta. Kada završite, osušite noge temeljno.

Druga opcija je da natopite pamučnu oblogu sa jabukovim sirćetom i stavite je na ugroženom mestu. Pokrijte povezom na nekoliko sati, a zatim je uklonite.

 1. Vodonik – peroksid

Vodonik peroksid je efikasan za dezinfekciju jer umanjuje rizik od infekcije i ublažava bol i upalu izazvanu urastanjem nokta.

Dodajte pola šolje vodonik – peroksida u kadi tople vode. Potopite zahvaćeni nokat na 20 minuta. Primenjujte proces jednom ili dva puta dnevno.

 1. Kurkuma

Takođe možete da koristite kurkumu da se rešite uraslih nokiji i tegoba koje ih prate kao što su bol, oticanje i upale. Supstance u kurkumi imaju antiseptično i antiupalno svojstvo.

Napravite pastu od ½ kašičice kurkume u prahu i malo senfa . Razmažite pastu širom pogođenog nokta i pokrite ga zavojem. Ponoviti 2 do 3 puta dnevno u nekoliko dana.

Alternativno, primenite antibiotik kremu koja sadrži kurkumin na ugorženom području i previjete prst. Ponovo primenite 2 ili 3 puta dnevno.

Isto tako, možete kuvati 1 kašičicu kurkume u ​​čaši mleka. Pijte dva puta dnevno da bi smanjili bol i ubrzali proces ozdravljenja.

 1. Ulje čajevca

Antiseptička priroda ulja čajevca može ublažiti bol i smanjiti rizik od infekcije zbog urastanja noktiju. Primenite sledeći tretman: pomešajte do 2 kapi ulja čajevca i kašiku maslinovog ili kokosovog ulja. Nanesite smešu na urasli nokat i prekrijte ga zavojem. Ponavljate tretman nekoliko puta dnevno.

Napomena: Ako se pojavi iritacija prilikom primene bilo kog ulja, prestanete da ga koristite.

 1. Gavez

Kao stari srpski lek za urasle nokte i rane spominje se biljka gavez. Primenite tretman sa listovima ove biljke. Očistite obolelo mesto alkoholom a zatim ga prekrijete listom svežeg gaveza. Zavijte prst higijenskom gazom. Oblogu menjajte nekoliko puta dnevno.

 1. Pravilno sečenje noktiju

Da bi se sprečilo ponavljanje urastanja noktiju, važno je da nokte pravilno sečete. Nokte uvek secite ravno izbegavajući zaobljen oblik koji odgovara obliku prsta. Kod obrezivanja uvek krećite od ivice ka sredini. Takođe je važno da prilikom sečenja ne ostavite oštre ivice nokta. Uvek koristite kvalitetan pribor druge i dodatke za higijenu.

 1. Pravilna obuća

Ukoliko imate probleme sa uraslim noktima nosite udobnu i po mogućnosti otovorenu obuću u procesu izlečenja.

Zapravo, neudobna obuća je jedan od glavnih razloga urastanja noktiju. Tvrda i neudobna obuća stvara preveliki pritisak na prste što može da izazove urastanje nokta u okolno tkivo. Cipele od mekane tkanine koje su prostrane su najbolje rešenje. Žene treba da izbegavaju previsoke štikle da bi ublažile pritisak na prstima.

Dodatni saveti

 • Potrudite se da ne nosite čarape i cipele kod kuće. To će omogućiti prstima da se izlože svežem vazduhu i da brže ozdrave.
 • Osim kod tretmana potapanja, držite noge suvim koliko je to moguće.
 • Održavajte dobru higijenu stopala redovnim pranjem noge i temeljnim sušenjem.
 • Uvek nosite udobnu i obuću koja vam je taman.
 • Nosite samo pamučne čarape i menjaju ih svakodnevno.
 • Regujte pažljivo na znakove infekcije, kao što su crvenilo, povećan bol, oticanje i gnoj.
 • Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da vrše redovnu kontrolu noktiju jednom dnevno, da bi na vreme uvideli znake infekcija ili druge slične probleme sa stopalima.
 • Ako urastao nokat traje nekoliko nedelja ili pokazuje znake infekcije, obratite se lekaru kako biste izbegli bilo kakve dalje komplikacije.