Home Razno URME – UKUSNA ENERGETKSA BOMBA ZA ZDRAVLJE

URME – UKUSNA ENERGETKSA BOMBA ZA ZDRAVLJE

920
0
urme ilustracija.

Poreklom iz severne Afrike, urme su jedno od najhranljivijih tropskih voća. Urme će nam obezbediti “ energetsko gorivo “ za ceo dan – porcija od samo četiri urme sadrži 266 kalorija, uglavnom od prirodnih šećera koje ćelije mogu koristiti za energiju. Ovo divno ukusno voće može da se pohvali impresivnom listom esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala koji su neophodni za normalan rast, razvoj i opšti dobrobit.

Urme generalno zahtevaju veoma topla i sunčana leta sa blagim zimama, klimom tipičnom za mnoge regije na Bliskom istoku. Botanički, plodovi urme rastu na palmi koja pripada porodici Arecaceae, u rodu Phoenik, i naučno imenovani kao Phoenik dactilifera. Veruje se da potiče iz zemalja na obalama Nila i Eufrata, drevnog Egipta i Mesopotamije. Komercijalno, urma se uzgaja na Srednjem Istoku, delovima Afrike, mnogim ostrvima i suptropskim lokacijama, ali i u SAD. Pored odgovarajuće klime, proizvodnja voća zahteva puno vode, uprkos činjenici da urma može da izdrži duge suše. Postoji preko stotinu sorti urmi i razlike među njima mogu biti veoma velike. Na primer, Deglet Nur urma je generalno svetle boje sa čvrstim mesom, dok Medjool urme imaju tamnu boju sa debelim i mekim plodom. Neki plodovi su mali, neki veliki, pojedine urme su vlažne sa puno šećera i sirupa, druge pak mogu da budu suve na dodir.

Urma je koštunjavo voće , u kome njegov spoljašnji mesnati deo okružuje očvrsnuti endocarp gde se nalazi seme. Plod je ovalnog do cilindričnog oblika, dužine 3-7 cm i 2-3 cm prečnika, a zrele urme imaju boje u rasponu od zlatno-žute, ćilibara, svetlo-crvene do duboko smeđe u zavisnosti od tipa sorte. Listovi se koriste za različite namene, kao što su pravljenje krovova kuća, a zanatski materijal kod pravljenja korpi. Seme se čak može koristiti kao hrana za životinje. Sveže urme sadrže lako svarljivo meso i proste šećere kao što su fruktoza i dekstroza. 100 g urmi mejdool sadrže oko 277 kalorija. Prilkom ishrane, zbog lake svarljivosti, telo dobija odmah potrebnu energiju.

Hranljive materije urme

Ovi slatki, ukusni plodovi iz tropskih oaza su prepuni mineralai vitamina koji vam mogu pomoći da ostanete zdravi i fit.

Plod je bogat dijetetskim vlaknima, koji sprečavaju apsorpciju lošeg holesterola. Pored toga, vlakna imaju ulogu u lakšem varenju. Ona pomažu u zaštiti sluzokože debelog creva iz kancerogenih materija koje se vremenom mogu nataložiti usled neadekvatne i nezdrave ishrane.

Umre sadrže i flavonoide polifenolna jedinjenja, antioksidanse, poznate i kao tanin. Tanini su poznati po svom anti-infektivnom, anti-inflamatornom i anti-hemoragičnom svojstvu.

Oni su umereni izvori vitamina-A, koji je poznat po antioksidantnim svojstvima i od suštinskog je značaja za vid. Takođe igra bitnu ulogu u održavanje zdrave sluzokože i kože. Poznato je da redovna dnevana potrošnja voća bogatog vitaminom A pomaže u zaštiti od raka pluća i raka usne duplje.

Plodovi urme sadrže i ß-karotena, luteina i Zea-kanthin. Ovi antioksidanti potvrđeno imaju sposobnost da štite ćelije u telu od štetnih efekata slobodnih radikala. Tako, redovno konzumiranje urmi može ponuditi neku zaštitu debelog creva, prostate, dojke, endometrijuma, pluća i pankreasa.

Zea – kanthin je važan dodatak karotenoida koji selektivno apsorbuje u mrežnjaču. Stoga nudi zaštitu od starosne makularne degeneracije, naročito kod starije populacije.

Urme su i odličan izvor gvožđa, sadrže 0,90 mg / 100 g voća. Gvožđe, kao komponenta hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje kapacitet kiseonika koji se nosi u krvi.

Dalje, one su odličan izvor kalijuma. 100 g sadrži 696 mg ili 16% dnevno preporučenog unosa ovog mineral. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu regulaciji rad srca i krvniog pritiska. Urme, dakle, nude zaštitu od moždanog udara i drugih srčanih oboljenja.

Urmini plodovi su takođe bogati mineralima kao što su kalcijum, mangan, bakar, i magnezijum. Kalcijum je važan mineral koji je sastavni deo kostiju i zuba, zatim kod organa za kontrakcije mišića, zgrušavanje krvi i sprovođenju nervnih impulse. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Magnezijum je neophodan za rast kostiju.

Plod ima umerene nivoe B kompleksa vitamina, kao i vitamina K. Urme sadrže veoma dobre količine piridoksina ( vitamin B-6 ), niacina, pantotenske kiseline, riboflavina.

Zdravstveni benefiti

 • Zatvor: Urme su često kategorisane kao prirodni laksativ. To je razlog zašto ih često jedu koji pate od zatvora. Da bi se postigao željeni efekat laksativa, trebalo bi da ih potopite u vodu preko noći. Zatim se jedu natopljene svakog ujutro da biste dobili optimalne rezultate. Urme imaju visok nivo rastvorljivih vlakana, što je od suštinskog značaja za zdravo pražnjenje creva i udoban prolaz hrane kroz digestivni trakt.
 • Zdravlje i snaga kostiju: Značajne količine minerala nalaze se urmama koje su super hrana za jačanje kostiju i borbi sa bolestima poput osteoporoze. Urme sadrži selen, mangan, bakar i magnezijum, koji su svi sastavni deo zdravog razvoja kostiju i snage.
 • Digestivi poremećaji: Kontinuirani unos urmi pomaže da se inhibira rast patoloških organizama a time ujedno i stimulišu rast prijateljskih bakterija u crevima. Što se tiče probavnih problema, urme sadrže nerastvorive i rastvorljive oblike vlakna, kao i mnoge korisne amino kiseline koje mogu da stimulišu varenje hrane i učine ga efikasnijim, što znači da će se više hranljivih materija apsorbovati iz digestivnog trakta .
 • Anemija: Zbog visokog sadržaja minerala, pre svega impresivnog nivoa gvožđa, urme su savršen dodatak ishrani za ljude koji pate od anemije. Visok nivo povećava energiju i snagu, a sa druge strane smanjuje osećanja zamora i sporosti.
 • Alergije: Jedan od najinteresantnijih aspekata urmi je prisustvo organskog sumpora u njima. Ovo nije čest element koji se može naći u hrani, ali ima i vrednu količinu zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija. Prema studiji istraživanja, organska jedinjenja sumpora mogu imati pozitivan uticaj na smanje simptoma sezonske alergije.
 • Povećanje telesne težine: Urme treba uključiti kao deo zdrave ishrane. One se sastoje od šećera, proteina i mnogih esencijalnih vitamin. Jedan kilogram urmi sadrži skoro 3.000 kalorija koje su dovoljne da zadovolje dnevne potrebe u ljudskom telu. Ako ste mršavi i slabi i želite da povećate svoju težinu, ako pokušavate da izgradi mišiće ili ste postali slabi zbog ozbiljnih medicinskih problema – urme moraju postati sastavni deo vašeg jelovnika.
 • Energija: Urme imaju visok sadržaj prirodnih šećeria kao što su glukoza, fruktoza, saharoza . Dakle, oni su savršena užina za hitnu dozu energije.
 • Zdravlje nervnog sistema: Kalijum je jedan od glavnih sastojaka u promovisanju zdravog nervniog sistema, a takođe poboljšava brzinu, budnost i aktivnost mozga. Dakle, urme su divan izvor hrane za ljude za ljude koji žele da zadrže svoj um oštrim.
 • Zdrvlje srca: Urme su bogat izvor kalijuma, gde su studije pokazale da ima uticaj u smanjenju rizika od moždanog udara i drugih bolesti. Osim toga, naučnici su predložili kao zdrav i ukusan način da se smanji nivo LDL holesterola u telu, koji je glavni uzročnik srčanih bolesti. Stoga, kada se uzimaju dva puta nedeljno, urme mogu ozbiljno poboljšati opšte zdravlje srca.
 • Seksualna izdržljivost: Istraživanja su pokazala da su urme korisne u povećanju seksualne izdržljivosti. Naučnici su otkrili da su visoki nivoi estradiola i flavonoida, komponente urmi ono što povećava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Dakle, ako tražite podsticaj za libido, jedite urme jer su one veliki prirodni afrodizijak!
 • Mamurluk: Datumi se obično koristi kao lek za preterano pijanstvo. Urme obezbdjuju brzo olakšanje i imaju otrežnjujući efekat. Oni se takođe mogu koristiti sledećeg jutra da bi se sprečo teški oblik mamurluka. Opet, treba ih ostaviti natopljene preko noći za najbolje rezultate.
 • Dijareja: Urme sadrže kalijum, koji je poznat kao efikasan način kontrolisanja dijareje. Oni su takođe lake za varenje, što dodatno pomaže ublažavanju nepredvidive prirode hronične dijareje. Rastvorljiva vlakna u urmama takođe mogu pomoći u regulisanju ovog zdravstvenog problema.

Saveti pri upotrebi

Iako urme nose ogromne nutritivne vrednosti, treba voditi računa prilikom izbora jer je njihova površina veoma lepljiva i često privlači razne nečistoće. Stoga, treba konzumirati samo one urme koji su obrađene i pravilno pakovane. Takođe, pobrinite se da ih operete temeljno pre nego što počnete da ih jedete. Plodovi su bezbedni za jelo i kod odojčadi i trudnica.

Evo nekoliko saveta kako ih jesti:

 • Mogu biti punjenie nadevima kao što su bademi, orasi, kandirane pomorandže, krem sir.
 • One se takođe mogu iseckati i dodati u voćnoj salati ili raznim posnim kolačima.
 • Urme se koriste i za pripremu soka i Jallaba (tip sirupa koji je popularan na Bliskom istoku, pravljen od urmi, grožđa melase, i ružine vode).