Home Razno Ušobolja, uzroci, simptomi i recepti za efikasno prirodno lečenje

Ušobolja, uzroci, simptomi i recepti za efikasno prirodno lečenje

2509
0
usobolja lecenje.

Ušobolja može da ima nekoliko uzroka. Kod dece, nejčešće se radi o infekciji koja napada srednje uvo. Stručan naziv za upalu srednjeg uva je otitis media. Međutim bol u uvetu isto tako može da bude prouzrokovan preteranim lučenjem ušne masti, perforiranjem bubne opne i drugim stanjima glave i vrata. Postoje takođe infekcije spoljašnjeg uva, za koje postoji stručan medicinski naziv otitis externa.

Infekcija uva može da bude bakterijskog, virusnog i gljivičnog porekla. Procenjuje se da oko 80 %  dece dobija barem jednom zapaljenje srednjeg uva tokom prvih pet godina života. Ranije su pedijatri često koristili antibiotike za zaustavljenje ušnih infekcija. Međutim u poslednje vreme, sve više lekara preporučuje da se ne započinje odmah sa terapijom antibioticima.

Lečenje ušobolje počinje davanjem sredstava protiv bolova, da bi se zatim prešlo na otkrivanje uzroka. Lekarska praksa bol leči acetaminofenom ili aspirinom, a potom se daju antibiotici i dekogenstenti radi lečenja same infekcije.

Postoje neke lekovite biljke koje mogu da pomognu odraslima da zaustave bol čak i pre nego što odu kod lekara. Za sprečavanje bola najbolje su se pokazali čaj od kore vrbe i zimzelena. Razlog leži u tome što ove biljke sadrže salicin i salicilate, prirodne preteče farmaceutskog aspirina.

Ukoliko ste alergični na aspirin nemojte da uzimate ove biljke. Kada uspete da zaustavite bol, treba da se pozabavite otkrivanjem uzroka. Lekar može da vam pregleda obolelo uvo i da vam kaže da li se radi o spoljašnjim ili unutrašnjim tegobama.

Lečenje ušobolje kod dece

Vodite računa i  nemojte davati ni aspirin, ni njegove prirodne biljne zamene deci u slučaju ušne infekcije prilikom prehlade. Kada se deci daju lekovi na bazi aspirina u slučaju virusnih infekcija ( posebno prehlade, gripa, malih boginja ) postoji mogućnost da dobiju Rejov sindrom. Rejov sindrom je  potencijalno fatalno stanje koje oštećuje jetru i mozak. Tako da je mnogo pametnije i bezbednije bol kod dece ublažiti acetamifenom, poznatiji kao paracetamol.

Kada uspete da zaustavite bol kod vašeg deteta  treba da se  pozabavite otkrivanjem uzroka. pedijatar  može da  pregleda obolelo uvo mališana i da vam kaže da li se radi o spoljašnjim ili unutrašnjim tegobama.

Lekovito bilje

Postoji veliki broj lekovitih biljaka koje mogu da budu od pomoći za ublažavanje bola u uvetu ili otkalanjanju njegovog uzroka.

Ehinaceja ( Ehinacea, različite vrste )

Ehinaceja je poznata i pod imenom eritreja i ima antibakterijsko dejstvo i podstiče jačanje imunog sistema. Možete probati da napravite čaj sa jednom kašičicom osušene biljke  ili celom pipetom tinkture ehinaceje koju možete dodati soku ili čaju. Pijte oba ova napitka tri puta dnevno. Ehinaceja je korisna u lečenju svih vrsta infekcija, stoga se očekuje da bi pomogla i kod bola u uvetu.

Upozorenje

Ehinaceja može da dovede do prolaznog bockanja ili utrnulosti jezika, ali ovo dejstvo je bezopasno.

Efedra ( Ephedra sinica )

Ova biljka je takođe poznata i kao ma huang ili kineska efedra. Efedra  sadrži dva snažna dekongestanta, a to su efedrin i pseudoefedrin. Ovi sastojci mogu da budu od pomoći za drenažu tečnosti u srednjem uvetu, što je pojava koja prati infekcije srednjeg uva. Pseudoefedrin je  aktivna supstanca mnogih dekongestenata koje možete nabaviti u slobodnoj prodaji u apotekama. Jedan od takvih proizvoda je poznat pod nazivom sudafed, čije je ime nastalo po ovom jedinjenju.

Istraživanja koja su se vršila na pilotima sa čestim napadima bola u uvetu su pokazala da oni koji su uzimali pseudoefedin su imali značajno smanjenje i popuštanje bola.

Ono što nikako ne smete smetnuti s uma je da se obavezno treba pridržavati preporučenih doza ove lekovite biljke. Odrasi ne bi smeli da koriste više od jedne kašičice sušene biljke za pravljenje čaja isto tako ne bi smeli da uzimaju više od jedne kašičice tinkture napravljene od biljke efedre. Iako ova biljka može da se uzima tri puta dnevno, treba biti obazriv, imajući u vidu da je efedra stimulativno sredstvo koje može da izazove nesanicu ili da dovede do povišenja krvnog pritiska.

Efedra može da bude izvanredno korisna u lečenju nekih upala kod dece, ali s obzirom na nesuglasice koje prate ovu biljku, trebali bi da se predhono konsultujete sa pedijatrom. Deci bi trebalo davati manje od pola količine čaja ili tinkture koja se daje odrasilima.

Beli Luk  ( Allium sativum )

Kao i ehinaceja, i beli luk i ekstarkti belog luka imaju antibiotsko dejstvo i jačaju imunitet. U istraživanjima prilikom kojih je ulje belog luka ukapavano direktno u ušni kanal, dokazano je da ono leči gljivične infekcije isto ili bolje od farmaceutskih preparata.

Unet u organizam beli luk može da izleči infekciju srednjeg uva. Ukoliko imate bol u uvetu, koristite beli luk kroz ishranu u većim količinama. Možete, isto tako, da pokušate da stavite nekoliko kapi ulja belog luka u bolno uvo.

Divizma ( Verbascum thapsus )

Cvetovi divizme imaju mnogo ljubitelja, tako da ih nikako ne treba potcenjivati. Kapi napravljene od divizme stavite u obolelo uvo. Mnogi ljubitelji prirodnog načina lečenja kao i sami travari bi vam ovo svakako preporučili ukolko bi im se požalili na bol u uvetu.

Pitoma nana ( Mantha piperita )

Veliki broj travara za ublažavanje bola u uvetu predlaže primenu raznih vrsta nane koje imaju antiseptička dejstva. Najbolje ju je koristiti u vidu čaja.

Drvo taceje ( Melaleuca, različite vrste )

Aromaterapeuti i mnogi travari smatraju da ulje drveta taceje ima zanačajna antiseptička svojstva kada se nanese na kožu. Pokušajte da umešate nekoliko kapi ulja ove biljke u osnovno biljno ulje da bi ste dobili kapi za uši. Samo pazite da ne koristite kapi ukoliko se sumnja da je došlo do perforacije bubne opne i nemojte da unoste ulje drveta taceje ili bilo koje etarsko ulje u organizam. Ova ulja su visokokoncentrisana, tako da čak i male količine mogu biti otrovne.

Ukoliko se odlučite da koristite ulje drveta taceje za lečenje bola u uvetu, a ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost, prekinite sa terapijom.

Upozorenje

Etarska ulja nekih lekovitih biljaka opisanih u ovom tekstu mogu da se nakapaju u uvo radi lečenja infekcija koje izazivaju bol. Ako vam je lekar rekao da vam je bubna opna perforirala ( pukla ) ili vi imate osnovane sumnje da je to toga došlo, nemojte da koristite biljne kapi za uši.

Previous articleBurzitis i tendinitis, upala tetiva korena šake i ramena, Prirodno lečenje
Next articleUkočen vrat, Meningitis, saveti i recepti koji vam mogu pomoći!