Home Razno Visok pritisak-koju hranu da jedete, a koju da izbegavate

Visok pritisak-koju hranu da jedete, a koju da izbegavate

3818
0
visok pritisak ilustracija.
ishrana za visok pritisak

Visok pritisak ili hipertenzija je najčešća bolest savremenog čoveka. Prvo pravilo za snižavanje krvnog pritiska je to da morate smanjiti konzumaciju soli. To može učiniti da vam hrana bude bezukusna, ali postoje namirnice koje morate uključiti u ishranu i one koje treba izbegavati. Pogledajte koje to namirnice treba da izbegavate, a koje više da upotrebljavate. 1) Povrće-konzumiranje povrća je svakako zdrava opcija ali postoji povrće koje ima veću vrednost prilikom snižavanja visokog krvnog pritiska. Preporučuje se upotreba tamno zelenog, lisnatog povrća da bi se snizio visok pritisak.

2) Kofein-bilo da je u obliku gaziranih napitaka ili kafe, kofein momentalno podiže krvni pritisak, što je dobro ako imate manjak energije i nizak pritisak ali za pacijente koji imaju visok pritisak treba ga potpuno izbegavati.

3) Alkohol-upotreba alkohola podiže krvni pritisak, a i pored toga dugoročna upotreba može oštetiti jetru i negativno uticati na zdravlje. Izbegavajte alkohol ukoliko imate visok pritisak ili njegovu upotrebu svedite na minimum.

4) Sol-smanjenje upotrebe soli pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska, a takođe je dobra prevencija da do njega ne dođe. Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje unos soli veći od 5 grama, što je ekvivalent jednoj kafenoj kašičici dnevno. Izbegavajte brzu i konzervisanu hranu jer su najčešće pune soli.

5) Obrano mleko-ukoliko želite da snizite krvni pritisak popijte čašu obranog mleka svaki dan. Obrano mleko će učiniti čudo za vaš organizam jer sadrži kalcijum i vitamin D. Pored toga što će vam sniziti pritisak, povoljno će delovati i na jačanje kostiju i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

6) Takođe izbegavajte i sledeće: puter, kajmak margarin, punomasni sirevi, žumance, svinjsko meso, iznutrice, majonez, šećer, kolači, torte, sladoled…