Home Biljke Zelena salata za zdravlje i lepotu

Zelena salata za zdravlje i lepotu

1989
0
zelena salata zdravlje i lepota infografik.
zelena salata za zdravlje

Pravo poreklo današnje, gajene zelene salate nije tačno poznato. Smatra se da potiče od divlje, samonikle bodljikave salate, čija je pradomovina najverovatnije Sibir. Međutim, postoje podaci da se mnogo koristila već u doba Grka i Rimljana. Poznati grči lekar Hipokrat je prepisivao zelenu salatu kao lek. Grčki istoričar Herodot pominje sveže isceđen sok salate kao prirodan lek.

Hranljiva vrednost

Zelena salata ima malu energetsku vrednost od svega 77,5 kJ ili 18,5 Cal, računato na 100 grama jestivog dela. Od svih sastojaka najviše ima vode, oko 95%. Količina osnovnih hranljivih sastojaka je relativno mala pa se zato preporučuje kod dijeta.

Od minerala najviše ima kalijuma, oko 218 mg, zatim fosfora 35 mg, kalcijuma 23 mg i magnezijuma 9,7 mg.

Od vitamina najviše ima vitamina C, i to u spoljnim listovima 36.1 mg, a u unutrašnjim 14,1 mg. Značajna je i količina karotina (Provitamina A) koja u proseku iznosi oko 0,94 mg. Vitamina E ima oko 0,5 mg.

Zelena salata za zdravlje i lepotu

Glavni nosilac lekovitih svojstava salate je laktukarijum, koji deluje trojako: analgetično, što znači da ublažava bolove, zatim sedativno, što znači da smanjuje ili smiruje nervnu razdražljivost i hipnotično što znači da izaziva san.

Pospešuje mokrenje: zelena salata ima diuretičko svojstvo,tj pospešuje mokrenje, a time i odstranjivanje suvišne vode iz organizma.

Antispazmolitično svojstvo: zbog čega se preporučuje u dijetoterapiji bolesti koje su praćenje grčevima, kao što su: astma, veliki kašalj, histerija i drugo.

Radioaktivna zaštita: prema pisanju nekih autora, sveži listovi i svež sok salate imaju zažtitno dejstvo od radioaktivnog zračenja, a istovremeno su i lek za lečenje posledica od ovakvog zračenja.

Za dobar san: Ako uveče umesto večere pojedete obilnu porciju zelene salate imaćete dobar san.

Odvar od zelene salate protiv kašlja, nervoze i nesanice: Potrebno je 80g svežih listova zelene salate i litar vode. Kuvajte zelenu salatu u vodi 15-25 minuta, procedite i zasladite. Pijte 3 šolje odvara dnevno, obavezno jednu pred spavanje.

Za naduvene oči i zubobolju: Poparite listove zelene salate pa ih nanesite na oči i otok će brzo splasnuti. Isti oblog se koristi i kod zubobolje.

Oblog za kontuzije i udarce: Poparite listove zelene salate ključalom vodom, iseckajte ih i dodajte malo maslinovog ulja. Oblog stavite na kontuzije, hematome i udarce.

 Zelena salata za lepotu

Losion za negu kože

Isecite listove zelene salate, stavite u posudu, prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji pola sata. Sipajte zatim u mikser i mutite nekoliko minuta. Procedite kroz gazu i sipajte u flašicu.

Maska za suvu kožu

Skuvajte 3-4 lista zelene salate u vodi, zatim ih sitno iseckajte i stavite između dve gaze. Ostavite obloge na licu 20 minuta a zatim ispretite.

Maska od salate, žumanceta i badema za suvu kožu

Očistite jednu glavicu zelene salate, skinite spoljašnje listove i zadebljane nerve. Poparite listove ključalom vodom. Iseckajte i pomešajte sa mlevenim bademom i žumancetom.

Stavite masku na lice i ostavite da stoji 10 min. Isperite lice vodom (poželjno ružinom) zagrejanom nad parom.

 Za umornu kožu

Operite listove zelene salate, potopite ih u maslinovo ulje, poprskajte limunovim sokom i nanesite na lice. Preko stavite vlažnu gazu i ostavite da stoji 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom.

Lasion protiv crvenila

Operite glavicu zelene salate, pa listove kuvajte u pola litra ključe vode na laganoj vatri. Treba samo da struji 1,5 sat. Procedite i koristite kao losion za lice i vrat. Losion smiruje crvenilo izazvano suncem ili vetrom i leči bubuljice.