Home Biljke Žen šen, Ginseng – lekovita svojstva i upotreba

Žen šen, Ginseng – lekovita svojstva i upotreba

4605
0
Zen Sen ilustracija.

Za žen šen se veruje da obnavlja energiju tela i upravo zbog svoje lekovitosti postao je jedan od najpopularnijih biljnih lekova u današnjem svetu. Zdravstvene prednosti žen šena uključuju smanjenje rizika od raka, olakšanje od menstrualnih problema, smanjenje gojaznosti, poboljšanje probavnih poremećaja, kao i pojačanje imunog sistema. Žen šen čaj je veoma popularan kod znakova mentalnog rastrojstva, astme, artritisa, i seksualnih problema. Čaj se pravi iz korena višegodišnje biljke. Glavni benefiti žen šen čaja posledica su hemikalija nazvanih ” Ginsenosides“ koje su prisutne u korenu biljke.

Poreklo žen šena

Reč žen šen potiče od kineskog termina “renshen”, što doslovno u prevodu znači ” čovek koren”. Smatra se da je ovo ime dobio jer koren biljke izgleda kao figura čoveka.

Postoje tri glavne sorte, svaka sa jedinstvenim atributima, iako su samo dve zapravo žen šen:

Američki ginseng (Panaks kuinkuefolius): Ovaj kvrgav koren sadrži Ginsenosides, za koji se smatra da je odgovoran za mnoge od lekovitih svojstava žen šena.

Azijski Ginseng (Panak ginseng): Ponekad se nazivan i korejski ginseng, azijski žen šen takođe sadrži Ginsenosides, iako u različitim proporcijama od američkog i smatra se odličnim stimulansom.

Sibirski Ginseng (Eleutherococcus senticosus): Sibirski žen šen nije pravi žen šen i ne sadrži Ginsenosides. Njegove aktivne komponente se nazivaju eleutherosides, za koje se smatra da stimulišu imuni sistem. Sibirski žen šen je adaptogen koji se tradicionalno koristi za povećanje energije i stimulaciju imunog sistema.

Zdravstveni benefiti upotrebe

Tradicionalno žen šen se koristi za lečenje više različitih oboljenja. Međutim, treba napomenuti da su terapeutska svojstva žen šena još uvek u fazi ispitivanja, iako se koristi u velikom broju terapija kineske tradicionalne medicine.

 • Pruža energiju i sprečava zamor: Žen šen stimuliše fizičku i mentalnu aktivnost među ljudima koji su slabi i umorni. Čaj žen šena okrepljuje posle napornih aktivnosti, održava fokus prilikom rada i održava koncentraciju.
 • Poboljšava kognitivne funkcije: Žen šen može poboljšati sposobnosti razmišljanja i spoznaje. Smatra se da pojedini sastojici koji se nalaze u korenu aktivno deluju na stimulaciju mozga i nerava. Istraživači su utvrdili da mleko sa dovoljnim nivoima žen šena može da poboljša kognitivne funkcije.
 • Ima antiinflamatorna dejstva: Žen šen ima sedam sastojaka, Ginsenosides, koji imaju imuno-supresivne efekte. Anti – inflamatorna uloga žen šena može biti zbog kombinovanih efekata ovih Ginsenosidesa, koji ciljaju različite nivoe imunološke aktivnosti i tako doprinose odbrambenoj aktivnosti ljudskog tela.
 • Sprečava rak: Smatra se da određene supstence u žen šenu imaju antikancerogena svojstva. Istraživači su takođe otkrili da žen šen poboljšava procentat oporavka i kvalitet života posle dijagnoze raka dojke.
 • Može pomoći muškaracima sa erektilnom disfunkcijom: Muškarci mogu uzimati žen šen za lečenje erektilne disfunkcije. Jedna studija je pokazala da 60 odsto muškaraca koji su uzimali žen šen primetno poboljšalo svoju seksualnu sposobnost.
 • Pomaže kod u dijabetesa tipa 2: Studije u Americi su otkrile da unos žen šena može poboljšati kontrolu šećera u krvi sprečavajući naglo povećanje šećera prilikom konzumiranja različitih namirnica. Efekat se primećuje čak i kod prosečnog nivoa šećera u krvi u periodu od tri meseca.
 • Za kontrolu težine: Žen šen čaj deluje kao prirodni lek koji reguliše apetit. Posledično, deluje na kontrolu telesne težine pa se njegovo konzumiranje preporučuje tokom različitih dijeta
 • Menstrualni problemi: Mladim ženama koje pate od menstrualnih grčeva i drugih problema sa neredovnom menstruacijom savetuje se da piju čaj od američkog žen šena. Takođe se veruje da ovaj čaja ublažava bol u stomaku koji je povezan sa menstruacijom.

Ginseng kao lek

Mogući neželjeni efekti uzimanja žen šena

Iako se smatra da je žen šen generalno bezbedan za konzumiranje, sledeći neželjeni efekti su prijavljeni:

 • Glavobolja
 • Povišen krvni pritisak
 • Mučnina
 • Nemir
 • Probleme sa spavanjem i nesanica
 • Ženama mogu oticati grudi

Bez obzira da li se uzima kao čaj, pilule, prašak ili kao dodatak hrani, uvek je najbolje da koristite koren dobrog kvaliteta. Prvo ga je najbolje iseći na kriške male veličine. Žen šen će se lako preseći nakon što je zagrejan u rerni nekoliko minuta ili u mikrotalasnoj na nekoliko sekundi (alternativno, možete kupiti već isečen). Sisanje i gutanje kriške žen šena pruža brz način za doziranje. Kod kuvanja čaja od žen šena koristite od 3 do 9 grama po osobi. Poželjno je da čaj dva puta proključa i da se konzumira na prazan stomak.

Uzimanje male doze žene šena na dugoročnoj osnovi je najbolji način konzumiranja. Specifična doza opet zavisi od telesne težine i kvaliteta sorte žen šena koji se koristi. Možete kombinovati žen šen sa drugim biljem u skladu sa vašim specifičnim potrebama.

Za dugotrajnu upotrebu: Šolja čaja žen šena jednom dnevno, ili 10-30 kapi ekstrakta Gžen šena dodati u sok ili vodu (ovo štedi vreme u poređenju sa pripremom čaja). Najbolje je konzumirati čaj ujutru i uveče. Dugoročno uzimanje žen šena igra ulogu u sprečavanju najveći problema i bolesti savremnog sveta (ateroskleroze, kardiovaskularnih problema, dijabetesa), oživljava telo i um, i pozitivno utiče na dugoročni opravak tkiva.

Napravite pauzu: Posle 2 do 3 meseca dugotrajne upotrebe, preporučljivo je napraviti pauzu od mesec dana sa konzumacijom. Ova pauza nije strogo neophodna – to je više stvar tradicije. Tu su, na primer, pacijenti koji uzimaju žen šen za kardiovaskularne probleme, ili za ublažavanje rizika od moždanog udara – oni ne moraju da se pridržavaju pauze i mogu žen šen korititi kontinuirano, bez straha od negativnih efekata.